O čemu ćete pričati danas (na slavi): Šta ćemo sa koronom, eho jučerašnjih protesta, hoće li neko prihvatiti Putinov plan

0
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Dobro jutro,

Znate onu foru što teče redovno objavljuju na društvenim mrežama: “Srećna slava svima koji slave”. Devetnaesti dan u decembru rezervisan je i za rečenicu – “pola Srbije slavi, pola ide na slavu”. Mnogi su datumi propušteni zbog koronavirusa, a epidemiolozi upozoravaju da je i dalje potrebno izbegavati veća okupljanja.

Ako, međutim, odlučite da odete na slavu, čuvajte se i virusa i teških tema. A slave su, znate već, mesto gde se priča baš o svemu, o dečjim uspesima, o planovima za budućost, to je mesto gde se postavljaju teška i glupa i suviše lična pitanja i mesto gde svako drži banku o politici.

Možda će ovaj brifing moći da vam pomogne da odete pripremljeni.

SVETI NIKOLA

Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Procenjuje se da skoro polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.

Slavi se i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari, u Italiji, i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom građani Barija su u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se u celom hrišćanskom svetu. Praznuje se kao dečji praznik u zemljama zapadne Evrope jer tada deca, ako su bila poslušna, dobijaju poklone.

Sveti Nikola pada u vreme božićnog posta, pa vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Širio veru, pravdu i milosrđe

Sveti Nikola je rođen u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana.

Još kao dete Nikola je pokazivao neobične duševne darove. Кada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, “proizveo” za sveštenika grada Mira.

Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, svu nasleđenu imovinu razdelio je siromašnima.

Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Deca ostavljaju cipele i očekuju dar

U narodu se veruje da Sveti Nikola, noć uoči praznika, obilazi dobru decu i deli poklone. I danas mnogi mališani čiste svoje cipele i stavljaju ih u prozore, očekujući dar od sveca.

U nekim krajevima održao se običaj darivanja dece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.

Prema tradiciji, danas nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

Svetom Nikoli je posvećeno više od 1.100 crkava u Srbiji.

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Od početka pandemije u Srbiji je ukupno registrovano 1.281.659 slučajeva koronavirusa, testirane su 7.056.373 osobe, a od posledica infekcije preminulo je 12.364 kovid pacijenata. Procenat smrtnosti je 0,96, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

Prema poslednjem preseku, registrovano je još 1.015 slučajeva zaraze koronavirusom među 10.799 testiranih uzoraka. Od posledica infekcije preminulo je 28 osoba.

Hospitalizovano je 2.614 kovid pacijenata od kojih je 135 na respiratorima.

Jelena Mitrašinović iz Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije kaže da će novi antivirusni lek protiv kovida 19 biti uskoro dostupan građanima.

Lek će, ukazuje, biti primenjivan samo po preporuci lekara i da se očekuje da će to biti u kovid ambulantama.

PORUKE JUČERAŠNJIH PROTESTA

Organizacija Ekološki ustanak održala je proteste protiv planova kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat “Jadar” – slede blokade i “opšta mobilizacija”. Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Njima se, prethodno, obratilo više govornika. Protesti su održani u Somboru, Vranju, Užicu, Gornjem Milanovcu…

Učesnici protesta ispred Vlade Srbije nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“. Među okupljenima je bila i glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je upitala „zašto ne kopaju u Nemačkoj“. Ona je obraćajući se aktivistima i građanima poručila da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje.

Glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević izjavila je, obraćajući se okupljenima, da su juče u Šapcu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili.  Novinarka iz Sente Mina Delić, dobila je prijavu na 100 do 150.000 dinara kao „organizatorka protesta“ samo zato što je podelila neki post na svojim društvenim mrežama, naveli su iz Ekološkog ustanka i upitali – jel to država. Ona je poručila građanima da se ne plaše, da ustanu, jer svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na normalan život. Advokat iz Šapca Aleksandar Mijailović, koji se našao i na „poternicama“ koje su se juče pojavile u Šapcu, rekao je da ga „nisu zastrašili“. Ističe da poternica nije politika, nego „kriminal“. „Moram da pitam da li je ovo poruka koja se šalje mladima, da ako imate drugačije mišljenje – nepoželjni ste“, naveo je.

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije „Rio Tinto“ naglasivši da je to „jedan uspešan korak“, ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

Ćuta je rekao da Vučić ima rok do Božića.

„I da se to raskida, on ima samo jednu opciju, a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Holoklju se takođe priprema haos“, rekao je, obraćajući se prethodno novinarima.

Naveo je da su se danas okupili ispred Vlade da bi još jednom jasno izneli svoje zahteve, a da nakon Božića nastavljaju sa blokadama. „Bićemo tamo gde nam je mesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, rekao je Jovanović.

On je naveo da zahtevaju da se momentalno povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u ranijim blokadama, da policija prestane da dolazi na vrata ljudima i da ih maltretira, a i da se prestane sa progonom novinara, podsećajući da su i ranije iz Ekološkog ustanka izneli da su se u Šapcu pojavili plakati na kojima se „traži glava“ novinarke „Podrinskih“ Isidore Kovačević.

Dodaje je da traže i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje – kako na šabačkom mostu, tako i u drugim mestima u zemlji za vreme blokada.

Ćuta je obraćanje građanima počeo sa „dobar dan, zgubidani“. „Aleksandru Vučiću, poslušaj dobro šta narod misli o tvom strateškom partneru Rio Tintu“, rekao je Jovanović, nakon čega su se čuli uzvici negodovanja.

„Gospođa trostruka ministarka Zorana Mihajlović prvi put je bila ministarka ekologije i energetike, zamislite dva u jedan, kad su jedna za drugom nestajale naše reke, od Vlasine, Samokovke i Jošanice – tako je ona rešavala naše enegetske probleme, a danas kada je pola Srbije ostalo bez struje – snebiva se, a glavno pitanje je da li će roštiljdžija ostati na mestu generalnog direktora EPS-a. Sram vas bilo“, naveo je Jovanović.

On je rekao da se nešto pre skupa čuo sa rediteljem Goranom Markovićem, koji je, kako je naveo, sprečen da bude na protestu zbog zdravstvenih problema, i da mu je rekao da će njegov sledeći film biti ne „Tito i ja“, nego „Vučić i ja“. Ponovio je da Vučić ima rok posle Božića da otera Rio Tinto ili će ga sačekati „opšta mobilizacija“.

ODGOVOR ZA PUTINA?

Rusija ne treba da očekuje da će SAD i njeni saveznici pristati na njen nedavni zahtev za nizom “bezbednosnih garancija”, uključujući zabranu daljeg širenja NATO i prekid svih vojnih aktivnosti Alijanse u istočnoj Evropi, Kavkazu i centralnoj Aziji, saopštili su stručnjaci i američki zvaničnici, prenosi danas Glas Amerike (Voice of America – VoA).

SAD i njeni saveznici u NATO-u su, međutim, signalizirali da bi možda bili spremni da uđu u pregovore sa Rusijom, posebno ako Kremlj pristane da smanji broj vojnika duž granice sa Ukrajinom, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće invazije.

SAD i NATO reagovali su na par nacrta sporazuma koje im je rusko ministarstvo spoljnih poslova predstavilo ranije ove nedelje, a zatim javno objavljeno u petak.

Nacrti, koji su pripremljeni bez konsultacija sa SAD i NATO, obavezali bi Alijansu da neće raspoređivati dodatne trupe u zemljama koje već nisu imale snage NATO 1997. godine. To bi uključivalo bivše članice istočnoevropskog bloka kao što su Poljska, Mađarska, Češka, baltičke države i nekoliko drugih bivših sovjetskih republika.

Predloženi sporazum bi takođe obavezao obe strane na ograničenja u razmeštanju raketa kratkog i srednjeg dometa i na vojne vežbe velikih razmera u blizini ruske granice.

Zvaničnici SAD i NATO-a su istakli da nacrti ne sadrže velike ustupke Rusije po pitanju zabrinutosti Alijanse, kao što su nivoi trupa u blizini Ukrajine i druge agresivne akcije Kremlja.

“Jasno nam je da bi svaki dijalog sa Rusijom morao da se odvija na osnovu reciprociteta, da se bavi zabrinutošću NATO-a u vezi sa ruskim akcijama, da se zasniva na ključnim principima i temeljnim dokumentima evropske bezbednosti i da se odvija u konsultaciji sa evropskim partnerima NATO-a”, saopštio je NATO i dodao da ako Rusija preduzme konkretne korake za smanjenje tenzija, postoji spremnost na jačanju mera za izgradnju poverenja.

Stejt department je izneo sličan stav da su SAD voljne da razgovaraju sa Rusijom, ali je dodao da američka administracija neće pregovarati sa Rusijom o bezbednosti u Evropi bez prisutnih evropskih partnera.

Kako dodaje VoA, američke vlasti pripremaju odgovor na zahteve Rusije koje namerava da dostavi sledeće nedelje.

KAD STE POKRILI OMILJENE SRPSKE TEME – KORONAVIRUS, SVECA KOJI SE PROSLAVLJA DOMAĆU POLITIKU I PUTINA, BACITE POGLED O ČEMU BISTE JOŠ MOGLI DA PRIČATE I PREPORUČITE PRIJATELJIMA I ŠIROJ FAMILIJI AKTUELNI BROJ NEDELJNIKA. PRIJAĆE IM.

Neki intervjui se jure nedeljama, mesecima, pa i godinama. Neki dođu iznenada, kada osoba iskoči u prvi plan. Željko Obradović, koji drugi put gostuje na naslovnoj strani Nedeljnika (plus još jednom, kada smo ga stavili na naslovnicu u dogovoru s velikim Dudom Ivkovićem), posebna je sorta u svakom smislu, pa je veliki, „pankerski“ intervju s njim u isto vreme spreman i godinama i urađen baš onda kada je trebalo. Ne samo o košarci, i ne samo o patriotizmu, u razgovoru otvorenom kao šut za tri poena u onim njegovim akcijama…

Od osoba u žiži, tu je vispreni Savo Manojlović, a veliki povratak na ove prostore, na stranicama Nedeljnika, beleži i Savina Geršak, kultna glumica velike Jugoslavije. Zavirili smo i u restorane sa Mišlenovom preporukom, ispitali korene grčko-srpskog prijateljstva, brinuli za devojčice i njihovo mentalno zdravlje i pratili šta se to dešavalo u Crnoj Gori, a šta u Nemačkoj…

ŽELJKO – Telefon Željka Obradovića je tokom tri sata koliko je tog dana trajao trening, bio nedostupan, ali je odmah po izlasku iz hale otvorio svoja vrata Nedeljniku. Pričamo o tome da nijedan čovek ne odživi život za trojicu, koliko god sadržajan bio, već se u svakom od nas kriju makar tri čoveka, koji jedan drugog ne potiru. Priznaje da je pre Željka Obradovića uz aut-liniju i Željka Obradovića uz dugačak sto nasmejanih prijatelja, bio samo Željko Čačanin. “Apsolutno i zauvek…” Veliki intervju najtrofejnijeg srpskog trenera samo u Nedeljniku.

LALIĆ – “Danas je najlakše postati heroj opozicije. Tri jaka tvita, rat s jačim od sebe, kao kod jutjubera, i heroj ste na društvenim mrežama, makar na nedelju dana. Jedino lakše od heroja opozicije jeste biti heroj vlasti. Od količine šlihtanja tu zavise i ugovori i apanaže”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SAVO MANOJLOVIĆ – Besplatan sir postoji samo u mišolovci. Čarobni štapić samo u bajkama. Ko to obećava – laže. Ja ne verujem u uspeh preko noći. Verujem u milion malih, sitnih pobeda. Verujem da se bolja Srbija stvara tako što se menja zakon po zakon, odluka po odluka. Ta idealna Srbija je zemlja u kojoj mladi mogu da odu iz Srbije da se usavršavaju i obrazuju, a ne zato što im Srbija nije pružila šansu. Ti ljudi više trebaju Srbiji nego Srbija njima, ispričao je jedan od organizatora “zelenih” protesta i blokada, čovek koji je uspeo da natera vlast da se povuče.

ŽELJKO – Telefon Željka Obradovića je tokom tri sata koliko je tog dana trajao trening, bio nedostupan, ali je odmah po izlasku iz hale otvorio svoja vrata Nedeljniku. Pričamo o tome da nijedan čovek ne odživi život za trojicu, koliko god sadržajan bio, već se u svakom od nas kriju makar tri čoveka, koji jedan drugog ne potiru. Priznaje da je pre Željka Obradovića uz aut-liniju i Željka Obradovića uz dugačak sto nasmejanih prijatelja, bio samo Željko Čačanin. “Apsolutno i zauvek…” Veliki intervju najtrofejnijeg srpskog trenera samo u Nedeljniku.

LALIĆ – “Danas je najlakše postati heroj opozicije. Tri jaka tvita, rat s jačim od sebe, kao kod jutjubera, i heroj ste na društvenim mrežama, makar na nedelju dana. Jedino lakše od heroja opozicije jeste biti heroj vlasti. Od količine šlihtanja tu zavise i ugovori i apanaže”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

SAVO MANOJLOVIĆ – Besplatan sir postoji samo u mišolovci. Čarobni štapić samo u bajkama. Ko to obećava – laže. Ja ne verujem u uspeh preko noći. Verujem u milion malih, sitnih pobeda. Verujem da se bolja Srbija stvara tako što se menja zakon po zakon, odluka po odluka. Ta idealna Srbija je zemlja u kojoj mladi mogu da odu iz Srbije da se usavršavaju i obrazuju, a ne zato što im Srbija nije pružila šansu. Ti ljudi više trebaju Srbiji nego Srbija njima, ispričao je jedan od organizatora “zelenih” protesta i blokada, čovek koji je uspeo da natera vlast da se povuče.

POGLEDAJTE RASPORED ZA DANAS NAJAVLJENIH DOGAĐAJA (kojih nema)

Svet

ISLAMABAD – Vanredni sastanak Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije islamske saradnje.

SANTJAGO – Drugi krug predsedničkih izbora u Čileu.

Srbija

Nema najavljenih dogadjaja.

Sport

Fudbal:

– Utakmice 21. kola Super lige:

Radnik – Mladost (13.00)
Voždovac – Metalac (15.00)

Košarka:

-Utakmice 12. kola ABA lige:

Mega Basket – Zadar (12.00)
Crvena zvezda – Borac (18.45)

A ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za nedelju, 19. decembar pišu o jezičkim nedoumicama, o Svetom Nikoli, o vojnoj avijaciji i o drugim temama.

ALO – “Sa rudarima slavi Svetog Nikolu”, list piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas biti u Kostolcu. O bizarnoj saobraćajnoj nesreći kod Šapca “Kolima upao u sobu”.

BLIC -Profesor Marina Nikolić o jezičkim nedoumicama “Da li ste znali da su kazalište, kruh, obitelj…srpske reči”. List u Muzeju Ive Andrića “Osim slavnog pisca u njegovu radnu sobu niko nije ulazio”.

VEČERNJE NOVOSTI – List piše da je nauka utvrdila “Sveti Nikola izgleda kao na našoj ikoni”. Akademik Miro Vuksanović “Čitanje je traženje istine”.

KURIR – “Borjan zatražio raskid ugovora s Crvenom zvezdom”, list piše o dešavanjima u tom fudbalskom klubu, navodeći da je kapiten tima Milan Borjan odlučio da napusti ekipu.

POLITIKA – Razgovor sa komandantom vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane Vojske Srbije Duškom Žarkovićem “Sposobni smo da zaštitimo nebo Srbije”. Predsednik Izvršnog odbora Banke Poštanske štedionice Bojan Kekić govori za list “Svesni svog značaja, ali i odgovornosti”.

SRPSKI TELEGRAF – Pod naslovom “Vučića napali zbog novog leka za kovid”, list piše o kritikama upućenim predsedniku Srbije.