O čemu ćete pričati danas: Krizni štab ponovo zaseda, FDA podržala hitnu upotrebu Modernine vakcine, Zimonjić “iznenađen odlukom igrača da ga smene”

0
Profimedia

Dobro jutro,

Kraj radne nedelje dočekujemo vestima o novoj sednici Kriznog štaba, a dok vi čitate brifing, o uvođenju novih ili relaksiranju postojećih mera se već raspravlja. Brojke zaraženih i preminulih od posledica koronavirusa su u padu, ali zabrinjava sve veći broj pacijenata na respiratoru…

Dobre vesti stižu „preko okeana“ gde je savetodavni odbor pri američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) podržao hitnu upotrebu vakcine kompanije Moderna, a formalna odluka o odobrenju vakcine od strane FDA očekuje se u toku dana, kako prenose strani mediji.

Jedna od tema o kojoj će se pričati danas svakako je i saopštenje Nenada Zimonjića, sada već bivšeg selektora muške teniske reprezentacije Srbije. Viktor Troicki je juče i zvanično postavljen za novog selektora, a Zimonjić je na Tviteru napisao da je „veoma iznenađen odlukom igrača da ga smene sa pozicije selektora Dejvis kup tima Srbije“. Ipak, reprezentaciji i igračima je poželeo puno sreće u daljem radu.

KORONAVIRUS U SRBIJI

Brojke

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je na koronavirus testirano 17.460 osoba, a njih 5.129 je pozitivno.

Potvrđeno je da je preminulo 47 osoba.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta “Batut”, na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 353 pacijenta.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 29,37 odsto.

Kada je reč o gradovima, Beograd je registrovao 1.313 novozaraženih koronavirusom, Novi Sad – 305, Kragujevac – 204, Niš – 174, Kraljevo -169, Pančevo – 114…

Krizni štab ponovo zaseda…

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje zaraze protiv koronavirus najavljena je za danas u 08.00 časova, a imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković je rekao da medicinski deo Kriznog štaba nije za ublažavanje donetih mera, ističući da aktuelna situacija to ni ne dopušta.

“Već nekoliko puta se dešava da se pred sednice Kriznog štaba spekuliše i licitira šta će biti odluka na sednici pa se stvara atmosfera da, ako naše razmatranje situacije tog trenutka ne rezultira novim, dramatičnim, spektakularnim merama, onda je sednica bila besmislena i uzaludna”, naglasio je dr Janković.

Janković je ocenio da situacija u bolnicama nije dobra, da je sistem opterećen do krajnih granica, ali da on nije “pukao”, jer se pacijentima i dalje pruža neophodna pomoć. 

Mnogi zdravstveni radnici ispali su iz stroja, ali ima onih koji i dalje rade, a sve kako sistem ne bi pukao. Zato je važno poštovati mere i ne okupljati se bez preke potrebe, naglasio je on. 

“Ako se budemo okupljali iz bilo kog razloga koji nije nasušna životna potreba, u sledeću godinu ćemo ući sa opasnošću da još više ljudi oboli”, upozorio je Janković. 

Dr Kon o povećanju cene PCR testova“Ima funkciju odvraćanja…”

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je još uvek veći broj prijema pacijenata zaraženih koronom nego otpust, i da ćemo tek kada se desi suprotno, moći da se malo smirimo i opustimo.

“Zdravstveni sistem je pod ogromnim iskušenjima i neverovatnim pritiskom, ovo može da se meri samo sa ratnim stanjem”, rekao je dr Kon.

Govoreći o povećanju cena PCR testova, on je naveo da je to očigledno ekonomska stvar ali ima i “funkciju odvraćanja, jer oni koji to žele da urade samo zbog putovanja mogu i da odustanu”.

“Razmišljanje o ceni nije u fokusu jednog epidemiloga”, rekao je dr Kon, koji je član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

On je rekao da uvek govori da je aspekt medicinskog dela Kriznog štaba i političkog “po prirodi stvari suprotan”.

Prvih devet meseci borbe sa koronavirusom: Uhvati ga ako (ne) možeš – Specijal u novom Nedeljniku

SAVETODAVNI ODOBOR FDA PODRŽAO HITNU UPOTREBU VAKCINE KOMPANIJE MODERNA

Savetodavni odbor pri američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) podržao je hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanije Moderna i Nacionalni institut za zdravlje (NIH).

Odobrenje Savetodavnog odbora pretposlednji je korak pre zvaničnog odobrenja vakcine.

Odobrenje vakcine podržalo je dvadeset članova odobra, uz jedan suzdržani glas, nedelju dana pošto je isto telo saglasnost dalo za vakcinu koju zajednički proizvode kompanije Pfizer/BioNTech, prenosi Rojters.

Očekuje se da će američka FDA usvojiti mišljenje odbora i korišćenje vakcine kompanije “Moderna” odobriti danas. Nakon toga počeće njena distribucija.

Moderna bi tada počela sa isporukom miliona doza, namenjenih zdravstvenim radnicima i stanovnicima domova za starije.

Vakcinu kompanije Moderna treba čuvati na regularnim niskim temperaturama zamrzivača, ali ne na ultra hladnoj temperaturi potrebnoj za čuvanje vakcine Pfizer.

TROICKI SELEKTOR TENISKE REPREZENTACIJE SRBIJE, ZIMONJIĆ “IZNENAĐEN…”

Teniski savez Srbije (TSS) objavio je juče da je Viktor Troicki novi selektor Dejvis kup reprezentacije.

Kako se navodi, Upravni odbor TSS-a je doneo jednoglasnu odluku da Troicki bude imenovan za naredni četvorogodišnji mandat.

Predsednik i Upravni odbor su u saopštenju zahvalili dosadašnjem selektoru Nenadu Zimonjiću na saradnji i postignutim rezultatima.

Ipak, Zimonjić na Tviteru se oglasio povodom smene i imenovanja Viktora Troickog za njegovog naslednika i naveo je da je “iznenađen odlukom igrača da ga smene”.

“Veoma sam iznenađen odlukom igrača da me smene sa pozicije selektora Dejvis kup tima Srbije. Imao sam želju da nastavim sa radom na toj poziciji, sa čime su svi igrači bili upoznati, kao i sa rokovima za prijavu novih kandidata,“ naveo je Zimonjić.

„Nakon isteka roka za prijavu 24. oktobra, saopšteno mi je od strane TSS da sam jedini kandidat koji je ispunio sve uslove. U prilog tome idu i odlični rezultati koji su postignuti za vreme mog mandata (od 2017. do 2020. godine), sjajne atmosfere u timu, kao i moje znanje i iskustvo stečeno tokom 26 godina nasutpanja za reprezentaciju”, dodao je on.

Sada već bivši selektor ističe da ga je upravo Troicki informisao o ideji o smeni.

“Pozvao me je telefonom 1. novembra i obavestio da su igrači imali sastanak u Parizu tog dana i da su izrazili želju da on bude novi selektor, bez objašnjenja i konkretnih razloga zašto me smenjuju. Napominjem da nisu sa mnom razgovarali ni u jednom momentu o eventualnim problemima, nezadovoljstvu ili mogućoj promeni selektora. Trudio sam se da pomognem svih našim igračima i da im budem podrška, ne samo u reprezentaciji. Nekoliko dana kasnije, 3. novembra sam saznao da su igrači naknadno dostavili molbu TSS da Troicki bude novi selektor, 25. novembra mi je saopštena odluka TSS da konkurs bude produžen do naredne subote“, rekao je Zimonjić.

Zimonjić je istakao kako je ponosan na ostvarene rezultate.

“Ponosan sam i na činjenicu da su me igrači izabrali da budem selektor i za Dejvis kup i za ATP kup. S tim u vezi sam bio uveren da se moja stručnost, iskustvo i znanje ne dovode u pitanje”, poručio je Zimonjić, zahvalio na saradnji i poželeo sreću dojučerašnjim saigračima i učenicima, zaključio je Zimonjić.

I OSTALE VESTI…

Gradonačelnik Los Anđelesa odbio posao u Bajdenovoj administraciji

Gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti izjavio je da je odbio ponudu za rad u administraciji novoizabranog predsednika Džoa Bajdena zbog pandemije koronavirusa.

Garseti, koji se spominje kao mogući kandidat za ministra saobraćaja u administraciji Bajdena, rekao je da s porastom slučajeva kovida-19 u drugom po veličini američkom gradu smatra da treba da ostane na mestu gradonačelnika.

Garseti, koji je u kućnoj izolaciji nakon što je mu je ćerka bila pozitivna na kovid-19, istakao je da je u sredu zabeležen najveći broj slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva u drugom po veličini američkom gradu.

“Očekujemo da ćemo imati više mrtvih tela nego što imamo prostora za njih”, rekao je gradonačelnik i dodao da ga to plaši.

Oslobođeno 300 nigerijskih dečaka koji su bili kidnapovani

Više od 300 dečaka školskog uzrasta, koje su oteli naoružani muškarci na severozapadu Nigerije, pušteno je na slobodu, rekao je guverner države Katsina.

Guverner Aminu Belo Masari rekao je za nigerijsku državnu televiziju NTA da je oslobođeno 344 đaka koji su oteti prošle nedelje.

“Mislim da smo primili većinu dečaka, ako ne i sve”, rekao je.

Više od 800 učenika bilo je u državnoj srednjoj školi u Kankari kada su u nju upali naoružani muškarci. Veliki broj đaka je uspeo da pobegne a više od 330 je zarobljeno. Teroristička organizacija “Boko haram” preuzela je odgovornost za otmicu, a nekoliko sati pre vesti o oslobađanju dece oni su objavili video snimak na kome su prikazani oteti đaci.

Vulin: “Od petka u Novom Pazaru angažovana i žandarmerija…”

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u Novom Pazaru da će od danas biti pojačane aktivnosti policije i angažovana Žandarmerija u tom gradu, saopštio je MUP.

Vulin je posle sastanka sa načelnikom i rukovodiocima Policijske uprave u Novom Pazaru rekao da “država neće dozvoliti obračune kriminalnih bandi” i da će sačuvati bezbednost svakog građanina, navedeno je u saopštenju.

“Građani Novog Pazara ne zaslužuju da žive u gradu u kome se ubija, u kome nekažnjeno možete da nosite oružje, da pucate, da kršite zakon. Zakon je isti za sve, u svakom delu Srbije štiti sve naše građane i štiti sve naše ljude”, rekao je Vulin.

“Prisustvo policije će od sutra ujutru biti daleko vidljivije i snažnije. Doći će i Žandarmerija iz Кraljeva. Svi oni koji su pripadnici kriminalnih struktura biće posebno obrađeni i pod našom budnom pažnjom. Za njih u ovom gradu neće biti mesta”, rekao je Vulin.

Fon der Lajen i Džonson: “Ostale velike razlike oko Bregzita

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanski premijer Boris Džonson ocenili su da su ostale velike razlike koje treba premostiti kako bi bio postignut trgovinski sporazum posle Bregzita.

“Pozdravili smo značajan napredak u mnogim pitanjima. Ipak, i dalje treba premostiti velike razlike, posebno u ribarstvu. Biće vrlo teško premostiti ih”, objavila je na Tviteru predsednica EK posle telefonskog razgovora sa Džonsonom. Ona je navela da će pregovori biti nastavljeni sutra.

Portparol britanskog premijera je saopštio da je malo verovatno da sporazum može da se postigne ako EU značajno ne promeni stav, preneo je AFP.

“Vreme koje nam ostaje na raspolaganju je vrlo kratko i sada izgleda vrlo verovatno da sporazum ne može da se postigne bez značajne izmene stava EU”, rekao je portparol britanskog premijera Borisa Džonsona u saopštenju posle Džonsonovog razgovora sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

VESTI IZ SPORTA

Levandovski najbolji fudbaler godine u izboru FIFA

Fudbaler Bajerna iz Minhena Robert Levandovski proglašen je za najboljeg igrača godine u izboru Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

Levandovski je za najboljeg, u izboru selektora i kapitena reprezentacija, novinara i navijača, proglašen u konkurenciji fudbalera Barselone Lionela Mesija i Kristijana Ronalda iz Juventusa.

Poljski fudbaler je prošle sezone postigao 55 golova i pomogao je Bajernu da osvoji Ligu šampiona, titulu u Bundesligi, Kup Nemačke i Super kup Evrope.

“Osećam se fantastično. Ponosan sam i srećan, ovo je sjajan dan za mene, ali i za moj klub i saigrače. Ova nagrada pripada i mojim saigračima, treneru, Bajernu generalno. Neverovatan je osećaj, puno je emocija”, rekao je Levandovski.

Klopu ponovo nagrada FIFA za najboljeg trenera: “Šokiran sam…”

Trener fudbalera Liverpula Jirgen Klop proglašen je, drugu godinu zaredom, za najboljeg trenera godine u izboru Međunarodne fudbalske federacije (FIFA).

“Šokiran sam. Sedeo sam ovde sa svojim igračima i pomislio da neću ponovo dobiti nagradu jer sam je osvojio prošle godine… Hvala vam puno. Vau”, rekao je Klop nakon što je Arsen Venger pročitao njegovo ime.

Liverpul je ove godine prekinuo 30 godina dugo čekanje na titulu u Engleskoj.

“Mi nismo sanjali to 30 godina, ali sanjali smo nekoliko poslednjih godina. Bilo je apsolutno izuzetna godina”, rekao je Klop.

O ČEMU PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi u izdanjima za petak, 18. decembar 2020. godine najviše pišu o epidemiji koronavirusa, pojavi kućnog testa koji se može kupiti u apotekama, o najavljenom poskupljenju struje i o drugim temama.

BLIC – List piše o kućnom testu na koronavirus “Brzi test na koronu od danas u apotekama”. “Kako je nastao škaljarski klan”, list najavljuje serijal o mafijaškim obračunima u Beogradu.

VEČERNJE NOVOSTI – O poskupljenju struje “Struja skuplja za 3,4 odsto”. List piše o očekivanim novim odlukama Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa “Lekari protiv produžavanja radnog vremena”.

DANAS – List piše o iskustvima lečenja nakon infekcije koronavirusom “Život pacijenta zavisi od snalažljivosti porodice”. “Škole odlučuju o načinu podele đačkih knjižica”, o završetku prvog polugođa u školama, pod epidemijom koronavirusa.

POLITIKA – U tekstu pod naslovom “U bolnicama se leče i građani bez knjižica”, list piše o medicinskom zbrinjavanju zaraženih koronavirusom. O dešavanjima u opozicionim strankama “Razjedinjena opozicija Srbije”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Novi Nedeljnik je na svim kioscima od 3. decembra, i u elektronskoj verziji na NStore. Pročitajte intervju Matije Bećkovića za novi broj Nedeljnika o SPC, novom patrijarhu, Crnoj Gori, Kosovu, Đukanoviću…

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1865  –  Ratifikacijom 13. ustavnog amandmana u SAD je ukinuto ropstvo.

1737  –  Preminuo je Antonio Stradivari, talijanski graditelj gudačkih instrumenata, nenadmašnog kvaliteta. Zvuk njegove violine postao je u 19. veku klasično merilo vrednosti. Smatra se da je napravio 1.100 instrumenata, od kojih je sačuvano 500 violina, 12 viola i 50 violončela.

1913  –  Rođen je nemački državnik Vili Brant, popularni gradonačelnik Berlina (1957-66), kancelar Zapadne Nemačke (1969-74), lider Socijaldemokratske stranke. Njegova “istočna politika sporazumevanja” sa SSSR i drugim istočnoevropskim zemljama doprinela je stabilizaciji prilika u Evropi, za šta je dobio Nobelovu nagradu za mir 1971. Svetsko javno mnjenje zadivio je 1970. kada je kleknuo pred spomenikom žrtvama nacizma u Varšavi i zamolio za oproštaj u ime nemačkog naroda. Zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov blizak saradnik istočnonemački špijun, podneo je 1974. ostavku na mesto saveznog kancelara.

VREMENSKA PROGNOZA

U Srbiji će danas u nižim predelima biti maglovito i tmurno, ponegde će padati slaba rosulja, a u brdsko-planinskim biće pretežno sunčano. 

Duvaće slab vetar promenljivog smera. 

Najniža temperatura kretaće se od minus dva do tri, a najviša od tri do osam stepeni.

U Beogradu će biti maglovito i tmurno, a moguća je slaba rosulja. 

Najniža temperatura biće dva, a najviša četiri stepena.

*U ovom izveštaju su korišćeni materijali agencije Beta

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500