O čemu ćete pričati danas: Ko će formirati nemačku vladu, druga nedelja protesta na severu KiM, kako će korona uticati na naš život

0

Dobro jutro,

Ovo je već osmi brifing zaredom u kom će se naći i vest o protestima na Jarinju i Brnjaku, što znači da protesti ulaze u drugu nedelju, a tim povodom i američki predstavnik za evroazijska pitanja odlazi u Brisel, da pripomogne u razgovorima Beograda i Prištine.

Pogledajte o kojim će se još vestima i događajima danas pričati.

KO ĆE FORMIRATI NEMAČKU VLADU

Nemci su glasali za promene: Socijaldemokratska partija pobedila je Hrišćansko-demokratsku uniju kancelarke Angele Merkel sa mršavih 1,6 odsto, prema preliminarnim zvaničnim rezultatima objavljenim u ponedeljak rano ujutro, objavio je Njujork tajms.

Savezna nemačka izborna agencija objavila je rezultate u 4:30 po lokalnom vremenu.

Mala razlika znači da se socijaldemokrate, sa samo 25,7 odsto glasova, moraju udružiti s drugim strankama kako bi formirale vladu. A u složenoj jednačini koja se može zahtevati u Nemačkoj za formiranje vlade, moguće je da ako pobednička stranka ne uspe da ubedi druge partije da joj se pridruže, da stranka koja je na drugom mestu da kancelara.

Pregovaranje oko formiranja koalicije moglo bi potrajati nedeljama, ako ne i mesecima, ostavljajući jednu od najznačajnijih evropskih demokratija suspendovanom u nekoj vrsti limba u kritičnom trenutku kada se kontinent još uvek bori da se oporavi od pandemije, a Francuska – nemački partner na čelu Evrope – očekuje svoje izbore na proleće.

Izbori u nedelju označili su kraj jedne ere za Nemačku i Evropu.

Više od jedne decenije Angela Merkel nije bila samo kancelarka Nemačke, već i lider Evrope. Ona je upravljala svojom zemljom i kontinentom kroz uzastopne krize i u tom procesu pomogla Nemačkoj da postane vodeća evropska sila po prvi put od Drugog svetskog rata.

Prolomio se urlik zadovoljstva u sedištu Socijaldemokratske partije kada su u nedelju rano uveče objavljeni izlazni izbori.

Ubrzo su pristalice skandirale „Olafe! Olafe! ” dok je Olaf Šolc, njihov kandidat, izašao na binu da se obrati okupljenima.

“Ljudi su glasali za S.P.D. zato što žele da dođe do promene vlasti u ovoj zemlji i zato što žele da se sledeći kancelar zove Olaf Šolc”, rekao je on.

DRUGA NEDELJA PROTESTA NA SEVERU KIM

Protest Srba s Кosova i Metohije, nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica, ušao je u drugu sedmicu.

Na terenu nema nagoveštaja skorog rešenja, javlja reporter RTS-a. Ne povlače se pripadnici specijalne jedinice kosovske policije. Zbog njihovog prisustva Srbi ne prestaju da se okupljaju i zahtevaju povlačenje uredbe o probnim tablicama za automobile iz centralne Srbije.

Dok se to ne dogodi, Srbi drže u blokadi magistralne pravce Raška-Leposavić i Ribariće – Zubin Potok.

Osmi je dan krize, već tri dan naletali su i ratni vazduhoplovi snaga bezbednosti Srbije. Viđeni su prvo naleti borbenih helikoptera, naleti orlova i “migova 29”, i nalet dva “orla” u niskom letu. Prostor je nadletao i helikopter Кfora.

Jučerašnji naleti aviona srpskog ratnog vazduhoplovstva i helikoptera Кfora odvijali su se u vreme kada su ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli deo vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u garnizonu u Raški, vojnoj bazi “Rudnica” i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

Sa njima je bio i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

KAKO ĆE KORONA UTICATI NA NAŠE ŽIVOTE

Кoronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 911.066 osoba, a zabeležen je 8.051 smrtni slučaj, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 5.811 hospitalizovanih pacijenata. Na respiratorima se nalazi 217 osoba.

Prema poslednjem preseku, još 43 pacijenta preminula su od kovida 19. Кoronavirus je registrovan kod još 5.389 osoba, od 15.679 testiranih.

Iz dana u dan se povećava broj pacijenata u crvenim zonama.

Zato se sve više ustanova ponovo vraća u kovid sistem, a od danas je u njemu i ceo Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu.

Pandemija smanjila očekivano trajanje života najviše od Drugog svetskog rata

Pandemija kovida-19 smanjila je očekivano trajanje života 2020. godine najviše od Drugog svetskog rata, a očekivani životni vek američkih muškaraca pao je za više od dve godine, pokazala je studija koju je u ponedeljak objavio Univerzitet Oksford.

Očekivano trajanje života palo je za više od šest meseci u poređenju s 2019. godinom u 22 od 29 zemalja analiziranih u studiji koja je obuhvatila Evropu, Sjedinjene Države i Čile. Očekivano trajanje života smanjeno je u 27 od 29 zemalja.

Univerzitet je saopštio da bi većina smanjenja očekivanog životnog veka u različitim zemljama mogla da bude povezana sa zvaničnim smrtnim slučajevima od kovida-19. Dosad je zabeleženo gotovo pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim koronavirusom, pokazuju Rojtersovi podaci.

“Činjenica da naši rezultati ističu tako veliki uticaj koji se može direktno pripisati kovidu-19 pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje”, rekla je dr. Ridi Kašjap, jedna od vodećih autora rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog trajanja života kod muškaraca nego kod žena, s najvećim padom u američkih muškaraca čiji je očekivani životni vek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.

Ukupno, muškarcima je “ošišano” više od godinu dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih 5,6 godina.

U SAD-u porast smrtnosti uglavnom je bio među populacijom koja radi i mlađima od 60 godina, dok je u Evropi smrtnost među osobama starijim od 60 godina značajnije doprinela povećanju mortaliteta.

Kašjap je apelovala da više zemalja, uključujući i one s niskim i srednjim dohotkom, podatke o smrtnosti učine dostupnim za daljnja istraživanja.

“Hitno pozivamo na objavljivanje i dostupnost više razvrstanih podataka kako bismo bolje razumeli uticaje pandemije na globalnom nivou”, rekla je.

OSTALE VESTI

Eskobar dolazi na razgovore u Brisel zbog situacije na severu Kosova

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar doputovaće u Brisel naredne nedelje kako bi sa evropskim partnerima razmotrio trenutnu situaciju na severu Kosova, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

SAD rade sa EU, NATO-om i vladama u Beogradu i Prištini „na preduzimanju hitnih koraka za deeskalaciju situacije i izbegavanju radnji koje povećavaju tenzije, ugrožavaju napredak postignut u okviru dijaloga uz posredstvo Unije, i negativno utiču na svakodnevni život građana“, naveo je portparol Stejt departmenta za RSE.

„SAD nastavljaju da podržavaju blisku regionalnu saradnju kako bi bile uklonjene sve prepreke slobodnom kretanju, trgovini i ulaganjima koje su od koristi svim gradjanima Zapadnog Balkana“, dodao je portparol Stejt departmenta.

On je naveo i da SAD podržavaju ponudu EU da naredne sedmice u Briselu bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine i da pozivaju Srbiju i Kosovo da se ponovo angažuju „otvoreno, ozbiljno i što pre“.

Tenzije u odnosima Beograda i Prištine su povećane od ponedeljka, kada su na prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova došle specijalne snage kosovske policije radi sprovodjenja odluke Prištine o oduzimanju i zameni srpskih registarskih tablica. Brojni Srbi sa severa Kosova od tada blokiraju puteve ka Jarinju i Brnjaku, koje je moguće preći jedino pešice.

Priština je usvojila novu meru nakon što je 15. septembra istekao petogodišnji sporazum, prema kojem je Kosovo prihvatilo da produži važenje statusno neutralnih registarskih tablica i onih koje organi Srbije izdaju za gradove na Kosovu.

Zeleni najbliže da dobiju gradonačelnika Berlina

Nemačka stranka Zeleni osvojila je najviše glasova na današnjim lokalnim izborima u Berlinu i na dobrom je putu da prvi put dobije gradonačelnika glavnog grada Nemačke.

Projekcije zasnovane na izlaznim anketama i brojanju dela glasova pokazuju da su Zeleni, koje vode Analena Berbok i Robert Habek, dobili 23,5 odsto glasova, oko osam odsto više u odnosu na prethodne izbore.

Na drugom mestu, sa 21,5 odsto, nalazi se Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) koja je prethodnih 20 godina imala gradonačelnika Berlina.

Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) zauzela je treće mesto sa 15 odsto glasova.

Uz današnje parlamentarne izbore u Nemačkoj i lokalne u Berlinu, gradjani su birali i parlament severoistočne pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Na tim izborima ubedljivo je pobedila SPD, osvojivši 37 odsto glasova, dok je na drugom mestu ekstremno desna Altrenativa za Nemačku, sa 18,5 odsto, a na trećem CDU sa 14 odsto.

Na parlamentarnim izborima SPD je osvojila oko 25,5 odsto glasova, a konzervativna koalicija 24,5 odsto, pokazuju projekcije dve nemačke televizije.

Vučić: Stiže nam vakcina Moderna

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sinoć je saopštio da u Srbiju stiže vakcina Moderna, gostujući u emisiji “Hit tvit”.

Govoreći o vakcinaciji, Vučić je rekao da su vakcinisani zaraženi ako su uneli veću količinu virusa, ali da ih je vakcina spasila.

“Imali bismo veću smrtnost, vakcina je mnoge spasila”, naglasio je predsednik, prenosi Blic.

Rekao je da smatra da je vakcinacija “nešto najvažnije”.

“Uskoro stiže i peta vakcina. Imate švedski sto da birate za sve doze”, rekao je Vučić.

On je izjavio da će primiti i treću dozu vakcine protiv koronavirusa.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradska dnevna štampa u izdanjima za ponedeljak, 27. septembar 2021. godine, najviše piše o krizi u odnosima Beograda i Prištine, parlamentarnim izborima u Nemačkoj, izmenama u obrazovnom sistemu zbog epidemiološke situacije, drugim ekonomskim i društvenim temama.

ALO – “Čekaćemo NATO 24 sata, a onda će Srbija da reaguje”, list prenosi izjavu predsednika države Aleksandra Vučića o tome šta će se desiti ako Srbi na Kosovu budu napadnuti. O saobraćajnoj nezgodi u Zemunu u kojoj su povredjena deca “Autobus je naglo jurnuo, nisam mogao da ukočim”.

BLIC – “Polovina studenata onlajn, ostali na hibridnoj nastavi”, o početku akademske godine. “SAD traže rešenje već u prvom mandatu Bajdena” list navodi se da Vašington želi sporazum o Kosovu do 2024. godine. Rezultati novog istraživanja o kliničkoj slici u tekstu “Vakcinisani 16 puta redje teško obole”.

VEČERNJE NOVOSTI – “Čekamo NATO 24 sata, a ako ne reaguju, Srbija će”, prenosi list izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića povodom situacije na severu Kosova. “Narod dostojno slavio vladiku”, o ustoličenju episkopa budimljsnko-nikšićkog Metodija.

DANAS – “Vučićevo zveckanje oružjem ugrožava i Srbe na KiM” o podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije zbog situacije na severu Kosova. “Patrijarh mora da se ogradi od režimskog vladike”, nakon pisanja vladike bihaćko-petrovačkog Sergija koji je kritikovao “drugosrbijance”. “Odlazak čoveka koji je stvari nazivao pravim imenom”, povodom smrti novinara Miloša Vasića.

INFORMER – Tuga u Trsteniku “Korona ubila muža i ženu”. “‘Migovi’ uzbunili NATO”, o nadletanju aviona Vojske Srbije u blizini Jarinja.

KURIR – “Prava Crna Gora, ustoličen vladika Metodije”, o hirotoniji vladike budimljansko nikšićkog u manastiru Djurdjevi Stupovi.

POLITIKA – “Zašto Evropa žmuri i ne reaguje”, o rezultatima Briselskog sporazuma. O izborima u Nemačkoj “Tesna borba za prvo mesto”. Intervju sa poverenikom za informacije od javnog značaja Milanom Marinkovićem “Za ćutanje administracije kazne i do 500.000 dinara”.

SRPSKI TELEGRAF – List navodi da je ruski predsednik poručio “Putin: Srbijo šalji tenkve na Kosovo ako Albanci napadnu sever”. “Metodje ustoličen, trobojka od 120 metara u Beranama”, o hirotonisanju episkopa budimljansko nikšićkog u Djurdjevim Stupovima.