O čemu ćete pričati danas: Kada ćemo videti efekte mera, patrijarh poseduje Stepinčeva pisma, Jokić prvi kandidat za MVP-a

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Dobro jutro,

Još jedan vikend ograničen korona merama je pred nama, juče je u nekim delovima Srbije pao i sneg, a građanima se preporučuje da ostanu kod kuće kako bi smanjili (rizične) kontakte.

Dok budete skrolovali po Instagramu, obratite pažnju na sadržaj objava koje delite. Zbog jedne objave predsednika Srbije Aleksandra Vučića reagovala je Evropska unija, a političari iz Prištine su ga podsetili na NATO bombardovanje.

Zato je od Instagrama bolje da čitate kvalitetan sadržaj, a aktuelni broj Nedeljnika ima aromu francuske – glavna je tema broja “Francuska veza”, uz svaki primerak Nedeljnika na poklon dobijate Mond diplomatik, a uz Nedeljnik i druga knjiga hit edicije o Arsenu Lupenu ide po promotivnoj ceni.

#čitajvišeznajviše

KADA ĆEMO VIDETI EFEKTE MERA?

Zvučaće banalno – jer tako i jeste – ali oni koji su mere doneli tvrde da efekte nećemo videti. Epidemiolozi kažu da je pet dana malo i zahtevaju produženje.

Zašto se onda čeka ponedeljak?

Premijerka je više puta, objavljujući ove aktuelne mere, ponovila da je Krizni štab primer kompromisa i saradnje uprkos neslaganju. Moguće je da se ponedeljak čeka kako bi kompromis bio još čvršći.

Prema poslednjem preseku, u Srbiji je od posledica kovida preminulo još 29 osoba. Od testiranih 17.208, na koronavirus je pozitivno 5.305 osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 5.277 osoba, od kojih je na respiratoru 228, što je više nego prethodnih dana.

Najviše novoobolelih je zabeleženo u Beogradu 1.486, dok je u Nišu 352.

Trocifren broj novoobolelih registrovan je i u Novom Sadu 257, Кraljevu 177, Кragujevcu 161, Vranju 106.

Кliničko-bolnički centar “Bežanijska kosa” od 22. marta ponovo se vraća u kovid sistem.

Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda naredne nedelje pohađaće nastavu u školi.

Кako je saopštilo Ministarstvo provete, đaci osnovnih škola prvog ciklusa (od prvog do četvrtog razreda) od ponedeljka 22. marta 2021. godine ići će u školu, kao što je to bio slučaj i dosad – u redovnu nastavu, dok će đaci od petog do osmog razreda osnovnih škola i svi srednjoškolci pratiti nastavu onlajn.

PATRIJARH POSEDUJE STEPINČEVA PISMA

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je sinoć za hrvatske medije da veruje da političari koji danas vode Hrvatsku čine sve kako bi svi njeni građani, uključujući Srbe, ostvarili svoja prava.

“Da bismo se izdigli iznad predrasuda, važno je da razumemo jedni druge. Kako bismo razumeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos”, rekao je Porfirije za Hrvatsku radio televiziju.

U prvom intervjuu za hrvatske medije nakon ustoličenja, Porfirije je kazao i da poseduje pisma koja je nekadašnji kardinal Rimokatoličke crkve Alojzije Stepinac slao papi Piju Dvanaestom i da u njima ima “duboko problematičnih” mesta.

Upitan o stavu doskorašnjeg patrijarha SPC Irineja i njegovim stavovima oko kanonizacije Stepinca, koga je opisao kao “ustaškog vikara”, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom kardinala iz vremena Drugog svetskog rata.

Patrijarh SPC je kazao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora da bude oslobođeno svake vrste politizacije.

“A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca”, naveo je Porfirije.

Ponovio je da su se zločinci iz Jasenovca i drugih mesta gde su vršeni zločini te vrste “ispisali iz svakog naroda”.

O ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori, Porfirije je rekao da crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke posledice po bivšu vladu i aktuelnog predseednika Mila Đukanovića.

JOKIĆ PRVI KANDIDAT ZA MVP-a

Prethodni period u NBA ligi je bio veoma uzbudljiv, a događaji na terenu odrazili su se i na predviđanja o tome ko bi mogao da bude MVP ove sezone. O tome redovno piše Majk Rajt za NBA.com, a prema njegovim rečima, trenutno je najbliži toj tituli Nikola Jokić.

Rajt pravi sedmične preseke i prilikom ovog poslednjeg u obzir je uzeo povredu Džoela Embida koja je, “lakša nego što je on prvobitno pomislio”, ali ga odvaja od terena, kao i sjajnu nesebičnu partiju Džokera protiv Šarlota.

Posebno je istakao Rajt da su Jokiću ponekad dovoljne i tri četvrtine kako bi došao do tripl-dabla, a pisao je i o njegovoj nesebičnosti.

Centar Nagetsa je na toj utakmici povezao 12 poena (6 od 7 iz igre) i po 10 skokova i asistencija.

Prema Rajtovoj listi na drugom mestu je Demijen Lilard, koji svojom dalekometnom paljbom iz noći u noć vuče Portland na svojim leđima do pobeda.

Treći je Janis Adetokumbo, na četvrtom mestu je Lebron Džejms, dok je povređeni Embid peti.

VUČIĆEV INSTAGRAM

Evropska unija (EU) je reagovala na objavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu sa fotografijom na kojoj je mapu Kosova pokrio zastavom Srbije i Kosovo nazvao “srpskim krstom”, javio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zvaničnici EU su upozorili lidere u Beogradu i Prištini da se uzdrže od radnji koje bi uticale na proces normalizacije odnosa.

“Kao što smo rekli mnogo puta tokom godina, Srbija i Kosovo trebalo bi da se uzdrže od dela i izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju njihovih odnosa i rad na postizanju sveobuhvatnog sporazuma”, rekao je jedan portparol EU.

Predsednik Srbije objavio je povodom godišnjice martovskih nasilja na Kosovu, koji su se desili 17. marta 2004. godine, na svom Instagram profilu poruku, na koju su reagovali projni zvaničnici u Prištini.

“Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje nego ispod njega, vidi varsksrnuće”, naveo je predsednik Vučić u objavi.

Zvaničnici EU, međutim, ističu da svi lideri u regionu imaju obavezu da doprinesu procesu pomirenja i stabilnosti, navodi RSE.

“EU je uvek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da se uključe u akcije i deklaracije koje stvaraju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne da urade suprotno”, poručio je portparol EU.

Tahiri podsetila na bombardovanje

Bivša šefica pregovaračke tim Prištine u dijalogu Beogradu Edita Tahiri upitala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića “da li mu nedostaje NATO bombardovanje”, nakon što je na zavničnom nalogu Vučića na Instagramu objavljena mapa Kosova sa zastavom Srbije.

“Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje, nego ispod njega, vidi vaskrsnuće”, piše ispod mape Kosova sa srpskom zatavom koja je objavljena Vučićevom nalogu povodom 17. godišnjice “martovskog pogroma”.

“Vučićeva Srbija je iznela nove provokacije protiv Kosova, pokazujući svoje hegemonističko stavove. Jednom u dijalogu u Briselu kada je slično provocirao, odgovorila sam rekavši: ‘Izgleda da nedostaje NATO bombardovanje’. Opet mu kažem”, naglasila je Tahiri.

Bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ocenila je da je objavljivanje takve mape verbalna agresija i zatražila da se Vučić kazni.

Lider Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj ocenio je da je Srbija pod Vučićevom “autokratskom vlašću u hipnotičkom stanju” u kojem se podstiče propaganda i mržnja prema susedima.

Poslanik u Skupštini Kosova pokreta Samoopredeljenje Armend Muja kazao je da je Vučić “nasmešeni” Slobodan Milošević “i da ima iste namere da Kosovo stavi pod srpsku dominaciju”.

“Njegove akcije u prošlosti, od poricanja masakra u Račku, mini-šengenskog projekta i podrške strankama starog poretka, imale su jedan cilj – vratiti Kosovo i Crnu Goru u orbitu srpske dominacije. Vučić je nasmejani Milošević – isti ciljevi, drugačija taktika”, naglasio je Muja.

Prištinski mediji javili su da je na tu objavu reagovao i ministar za dijasporu Albanije Pandeli Majko, koji je rekao da je Srbija u Vašingtonu potpisala izjavu “da poštuje regionalni mirovni proces”.

“Diplomatija ‘fotografija na instagramu’ obezvređuje ozbiljnost srpske države u međunarodnim odnosima. Suverenitet Republike Kosovo garantuje NATO, a ne Instagram. To je dovoljan razlog da srpski predsednik svojim građanima ponudi budućnost koju mogu da priušte. Uloga Gavrila Principa u vreme evropskih integracija nije dobro shvaćena. Srbija ne sme kapitulirati pred svojim nemogućnostima! Ni na instagramu”, naglasio je Majko.

Tokom obeležavanja “martovskog pogroma” 17. marta, Vučić je izjavio da više ne može da se ponovi nasilje nad Srbima na Kosovu, kakvo je bilo pre 17 godina, jer će Srbija imati “odgovoran, jasan, ozbiljan” odgovor.

APEL 212

Više od 200 srpskih intelektualaca, tačnije njih 212, apelovalo je na Narodnu skupštinu i srpske institucije da se spreče donošenje zakona o istopolnim zajendicama.

Kao razlog, oni su naveli da je taj zakon “nepotreban, loš, koncipirankao zakon iz porodičnopravne materije” i da predstavlja “očigledan korak u pravcu legalizacije istopolnih brakova” što će, kako smatraju, “ubrzo voditi i mogućnosti usvajanja dece”, prenosi “Sputnjik”.

Ističu i da je zbog faktičkog zadiranja u porodičnopravnu materiju predlog i protivustavan, i da bi njegovim usvajanjem država ugrozila vođenje pronatalitetske politike. Nazivaju ga i “novim nasiljem nad javnim prostorom”.

Oni su se u svom apelu dotakli i predloga pooštravanja Zakona o zabrani diskriminacije jer, kako smatraju, “njime se nejasan i kontroverzan pojam diskriminacije bezobalno širi”.

Kažu i da po već postojećem Zakonu došlo do progona niza naučnika, političara i javnih ličnosti, “očigledna namera da se svi zastupnici proporodične politike i demografske obnove zastraše i da im se zabrani javni i naučni rad”.

Spisak potpisnika pročitajte OVDE.

SPORT

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradski dnevnici na naslovnim stranama za subotu 20. mart 2021. godine pišu o merama protiv kovida 19, lideru Stranke slobode i pravde Draganu Djilasu i previranjima u Srpskoj naprednoj stranci.

BLIC – Piše o novim merama protiv širenja korone “Mladji osnovci ostaju u školi, u ponedeljak o drugim merama”. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže “Odredjena vakcina neće biti isključivi uslov za ulazak u Evropsku uniju”.

VEČERNJE NOVOSTI – List traži da lider Stranke slobode i pravde prestane kako kažu – sa pritiscima i pretnjama novinarima “Djilase nećeš nas uplašiti niti nas kontrolisati”. Javni apel 212 intelektualaca “Gej brakovi ne podižu natalitet”. O likvidaciji osoba pod nadzorom “Ko je smaknuo trojicu ljudi ‘na merama'”.

DANAS – O kampanji vlasti protiv lidera SSP-a “Ako je Djilas kriv, zašto ga nisu uhapsili”. List ocenjuje da politički rat predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića i ministra Nebojše Stefanovića još nije završen “Mir u SNS-u zbog vlasti po svaku cenu”. Privreda kritikuje antikovid mere kao nelogične i štetne “Farbare zaključane, a hipermarketi rade”.

POLITIKA – Beograd zbog neutralnosti na udaru analitičara iz SAD i Nemačke “Zapad jačanje Srbije shvata kao provokaciju”. O ekološkoj katastrofi “Zlatonosni Pek pun teških metala”.

NA DANAŠNJI DAN

1932. – Rođen Ciga Jerinić

1993. – Poginuo Spomenko Gostić

Bio je vojnik i najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Odlikovan je Medaljom zasluga za narod.

2009. – Preminuo Vladimir Savčić Čobi

2019 – Preinačena kazna Radovanu Karadžiću u doživotnu

2020. – Preminuo Bora Stanković