O čemu ćete pričati danas: Još jedan dan crnih rekorda, Bajden počinje tranziciju vlasti, uspeh oksfordske vakcine

0
Foto: Profimedia

Dobro jutro,

Ako se uopšte može tako nešto poželeti, imajući u vidu da nas čeka još jedan grozan dan po pitanju zaraženih i preminulih od posledica korona virusa.

Poslednji podaci govore da je u ponedeljak do 15 časova zabeleženo novih 5.067 slučaja zaraze. Od posledica infekcije umrlo je još 38 osoba, najviše u jednom danu od početka epidemije. U bolnicama je 6.329 obolelih, od kojih je 216 na respiratoru. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se uočava usporavanje epidemije virusa korona, posebno u Beogradu, i dodao da će se za oko dve nedelje znati da li će takav trend opstati.

I pored svih crnih vesti, ipak ima nade da dolazi do početka kraja pandemije. Istraživači sa Oksford univerziteta privode kraju vakcinu koja bi mogla, uz ostale dve već najavljene, da do sledeće godine vrati svet u normalu. Nedeljnik je ekskluzivno prisustvovao predstavljanju rezultata  njihovog istraživanja.

Dok se prve doze ne počnu da dolaze u Srbiju, ostaje nam da se čuvamo.

Vanredna situacija proglašena u Užicu, Požarevcu, Zaječaru i Odžacima

U Odžacima, Zaječaru, Požarevcu i Užicu donete su odluke o proglašenju vanredne situacije zbog povećanja broja zaraženih od kovid-19, dok je krizni štab u Boru podneo isti zahtev ministarstvu, a odluka će biti poznata sutra.

Kako je javila RTS u opštini Odžaci proglašena je vanredna situacija zbog izuzetno nepovoljne epidemijske situacije, a u Zaječaru od utorka učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu.

U Zaječaru, gde je zbog kovida 19 hospitalizovano sedamdesetak pacijenata, popunjeni su gotovo svi kapaciteti predvidjeni za kovid odeljenja, a Krizni štab je doneo i dodatne mere koje sutra stupaju na snagu: sve će raditi do 18 sati, dok će apoteke i benzinske pumpe raditi duže.

U Požarevcu je proglašena vanredna situacija “zbog pogoršanja epidemiološke situacije, procene rizika i očekivanog daljeg širenja zarazne bolesti”.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, od početka epidemije do 23. novembra, na području grada registrovano je 995 obolelih od kovid-19.

U užičkoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano 47 pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na infekciju korona virusom, 15 je na intenzivnoj nezi, od kojih je osmoro na respiratoru.

Epidemiološka situacija u Vojvodini izuzetno teška sa tendencijom pogoršanja

Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade saopštio je da epidemiološka situacija u Vojvodini može da se okarakteriše kao “izuzetno teška sa tendencijom daljeg pogoršanja”.

Kako je saopšteno, prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine u pokrajini je trenutno registrovan 15.651 aktivni slučaj infekcije korona virusom, dok se na bolničkom lečenju nalazi 1.335 obolelih.

Najteža situacija je u Novom Sadu zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom, navodi se u saopštenju.

Mitropolija: Netačna informacija da je Joanikije negativan na korona virus

Mitropolija Crnogorsko-primorska saopštila je da nije tačna informacija da je episkop Joanikije negativan na korona virus, a uredništvo Fejsbuk stranice Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska izvinilo se zbog netačne objave.

Ranije se na Fejbuk nalogu Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska pojavila informacija da je Joanikije negativan na korona virus.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su saopštili da se ne radi o njihovoj zvaničnoj stranici.

Uredništvo Fejsbuk stranice Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska izvinilo se zbog netačne informacije.

“Ova stranica je u procesu predaje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ona će uskoro postati sastavni deo zvaničnih glasila naše Mitropolije. Do sada smo sve vesti iz života naše crkve objavljivali uz prethodnu proveru istinitosti vesti i dogadjaja”, navelo je uredništvo te stranice.

Sada su, kako su kazali, napravili grešku i nisu do kraja proverili istinitost informacije.

“Još jednom se svima izvinjavamo, nije nam bila nikakva zla namera, a našem episkopu Joanikiju želimo brz oporavak”, poručuje se u Fejsbuk objavi.

U zvaničnom saopštenju Mitropolije se navodi da je episkop Joanikije testiran u petak 20. novembra dijagnostičkom metodom PCR i ustanovljeno je i dalje prisustvo korona virusa.

Danas sednica Skupštine Srbije o finansijskim zakonima

Skupština Srbije počeće danas sednicu na kojoj će se raspravljati o nekoliko predloga finansijskih zakona.

Na dnevnom redu Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Skupštine su izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama i izmene Zakona o porezu na imovinu.

Poslanici će raspravljati i o izmenama Carinskog zakona i Zakona o carinskoj službi, kao i o davanju državnih garancija za kredit Srbijagasa od četiri banke ukupne vrednosti 55 miliona, za izgradnju gasovoda Turski tok.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma o zajmu izmedju Republike Srbije i Medjunarodne banke za obnovu i razvoj, Predlog zakona o potvrdjivanju Okvirnog sporazuma o zajmu izmedju Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za finansiranje javnog sektora u cilju ublažavanja posledica pandemije COVID-19.

Rasprava će biti i o nekoliko zakona o zajmovima za energetsku efikasnost u zgradama centralne vlasti, za vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja.

Pred poslanicima će biti i Predlog odluke o utvrdjivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podneo predsednik Skupštine, ukoliko poslanici prihvate da se taj predlog razmatra po hitnom postupku, kao i predlog odluke o utvrdjivanju sastava stalnih delegacija Skupštine u medjunarodnim parlamentarnim institucijama.

Sednica će početi u 10.00.

Srbija refinansirala stare dugove u iznosu od 1,2 milijardi dolara

Ministarstvo finansija saopštilo je da se Srbija, nakon sedam godina pauze uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.

Nakon prezentacije ostvarenih makroekonomskih rezultata Srbije pred međunarodnom investicionom javnošću, kao države sa najmanjim padom ekonomije u Evropi u ovoj godini, kao i najvećim očekivanim rastom u sledećoj, danas se pristupilo prikupljanju ponuda za novu emisiju obveznica u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, navedeno je u saopštenju.

Narodna banka Srbije saopštila je da je u „u cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika“, Srbija putem svop transakcije prvi put izvršila i tzv. “hedžing”, i zamenila obaveze po osnovu ove evroobveznice iz dolara u evro i time ostvarila de fakto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066 odsto, najnižu stopu finansiranja ikada, navedeno je u saopštenju.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da je transakcija još jedna potvrda da međunarodni ulagači Srbiju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju.

“Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije”, rekla je Tabaković.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija prethodno su uspešno završile sve razgovore s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je tokom današnje aukcije još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama, dodaje se u saopštenju.

Najveći deo sredstava prikupljenih današnjom transakcijom (u iznosu od 900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih evroobveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50 odsto).

“Na ovaj način naša zemlja je na međunarodnom tržištu još jednom uspela da zameni skupi dolarski dug jeftinijim. Postignuta kamatna stopa je najniža koju je Srbija do sada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu i višestruko niža u poređenju sa kamatnom stopom ostvarenom prilikom prethodne emisije desetogodišnje evroobveznice u dolarima 2011. godine”, rekla je Tabaković.

REGION

Zaev: Nismo daleko od dogovora sa Bugarskom

 Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije daleko dogovor sa Bugarskom i da veruje da će biti postignut do predstojećeg Saveta ministara EU.

“Nismo mnogo daleko od dogovora. Verujem da ćemo se do drugog Saveta ministara EU, 8, 9. ili 10. decembra, sastati ja i (premijera Bugarske Bojko) Borisov, a verujem i da će naše radne grupe, koje kontaktiraju intenzivno, stvoriti i atmosferu za to”, rekao je Zaev novinarima.

Bugarska na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU.

Ambasador: SAD razočarane bugarskom blokadom Severne Makedonije

Sjedinjene Američke Države razočarane su bugarskom blokadom evropske integracije Severne Makedonije, izjavila je američka ambasadorka u Skoplju Kejt Mari Berns.

Ona je u intervjuu Televiziji Telma rekla da bilateralni sporovi treba da se rešavaju van procesa integracija i istakla da je Vašington veoma jasno rekao da želi da do kraja ove godine vidi medjuvladinu konferenciju EU sa Severnom Makedonijom.

“Svakako se nadamo da će Severna Makedonija produžiti proces pristupanja EU. Jasno smo kazali da je naša želja da vidimo medjuvladinu konferenciju do kraja ove godine. Na ulazak Severne Makedonije u EU gledamo kao na zajednički interes”, rekla je Berns.

SVET

EU poziva Bajdena da vrati u normalu odnose Brisela i Vašingtona

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena da dodje u posetu Briselu nakon što stupi na dužnost i vrati u normalu transatlantske odnose, narušene u prethoddne četiri godine, u vreme aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa.

“Sada je vreme da udružimo snage. U svetu koji se menja, naše partnerstvo će biti značajnije nego ikad pre za zaštitu naših gradjana, obnovu naših ekonomija, zaustavljanje globalnog zagrevanja i za stvaranje bezbednijeg sveta”, naveo je Mišel u izjavi posle telefonskog razgovora s Bajdenom.

Mišel je dodao da će “EU i SAD uvek imati veći uticaj kada zajedno preduzimaju korake”.

EU se često žalila da Tramp doprinosi pogoršanju odnosa dve strane, a sada se nada da transatlantske veze mogu da budu vraćene na nivo iz vremena administracije Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Brisel i Vašington su se prethodnih godina sporili oko najvažnijih pitanja, od trgovine i bezbednosti do borbe protiv klimatskih promena.

Tramp je Evropljane najviše razočarao uvodjenjem taksi na uvoz robe iz EU i napuštanjem Pariskog sporazuma o klimi i medjunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana.

EU o novom francuskom zakonu: Omogućiti novinarima da rade slobodno i bezbedno

Evropska unija je povodom francuskog predloga zakona o bezbednosti navela da novinarima treba omogućiti da obavljaju posao slobodno i potpuno bezbedno.

Portparol Evropske komisije izjavio je da članice EU, “kada usvajaju zakone iz oblasti bezbednosti, moraju da poštuju načelo proporcionalnosti” izmedju bezbednosti i gradjanskih sloboda, prenosi briselski portal Politiko.

Sporni predlog zakona, koji će poslanici donjeg doma francuskog parlamenta verovatno usvojiti, odredjuje kao krivično delo objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca sa namerom da im se nanese šteta.

Francuska vlada navodi da je cilj novog zakona zaštita policajaca od poziva na nasilje putem interneta, dok protivnici strahuju da bi nova odredba ugrozila novinare i druge gradjane koji snimaju policajce na dužnosti, naročito na nasilnim demonstracijama.

U subotu su hiljade Francuza demonstrirale u Parizu i drugim gradovima protiv predloga zakona za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija.

Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog dela mogli bi da budu osudjeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 evra.

Iza predloga zakona stoje poslanici vladajuće stranke Republika u pokretu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Kina lansirala svemirsku letelicu koja treba da donese materijal sa Meseca

Kina je poslala na Mesec svemirsku letelicu koja treba da donese materijal s površine tog nebeskog tela prvi put posle više od 40 godina.

Misija “Čane 5” (Chang’e 5), nazvana po kineskoj boginji Meseca, predstavljala bi veliki napredak svemirskog programa Kine ako bude uspešna.

Svemirska letelica je lansirana sa kosmodroma u Venčanu u utorak u 4.30 po lokalnom vremenu.

Tajnovite kineske vlasti su prethodno potvrdile samo da će lansiranje biti krajem novembra.

Letelici je obično potrebno tri dana da stigne do Meseca.

Glavni cilj misije je prodiranje do dva metra dubine ispod površine Meseca, prikupljanje oko dva kilograma kamenja i drugog materijala i njegovo donošenje na Zemlju, navodi američka svemirska agencija NASA.

To bi naučnicima pružilo prvu priliku da proučavaju novi materijal sa Meseca od vremena američkih i ruskih misija iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Španski kralj u karantinu zbog kontakta sa osobom zaraženom korona virusom

Španski kralj Felipe Šesti nalazi se u karantinu jer je bio u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, saopštila je Kraljevska palata.

“Jedna osoba sa kojom je kralj u nedelju bio u kontaktu zaražena je korona virusom”, navela palata.

Dodaje se da Felipe Šesti prekida sve zvanične aktivnosti tokom narednih deset dana.

U Iraku uhapšen jedan od vodja Islamske države

Iračka kontrateroristička služba saopštila je da je nedavno uhapsila jednog od vodja džihadista Islamske države koji je bio “administrativni direktor” te grupe.

Taj vodja, Iračanin koji ima ratno ime Abu Naba uhapšen je u oktobru na aerodromu u Bagdadu, navela je ta elitna služba koja nije htela da kaže pravo ime uhapšenog niti odakle je došao pošto je uhapšen po izlasku iz aviona.

Abu Naba se pominje kao “krupna riba” u Islamskoj državi a svoje džihadističko delovanje je počeo 2003. godine sa terorističkom organizacijom Al Kaidom. Kasnije se priključio drugim grupama do formiranja Islamske države.

Džihadista se bavio finansijskim i logističkim pitanjima u Islamskoj državi.

Prema zakonu u Iraku, njemu preti smrtna kazna vešanjem.

Bivši državni sekretar SAD Džon Keri na čelu Bajdenovog tima za borbu protiv klimatskih promena

Bivši američki državni sekretar Džon Keri biće zadužen za borbu protiv klimatskih promena u spoljnopolitičkom timu novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Keri, dugogodišnji senator iz savezne države Masačusets, bio je šef američke diplomatije od 2013. do 2017. godine, u vreme predsednika Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Bio je i predsednički kandidat demokrata na izborima 2004. godine koje je izgubio od republikanca Džordža Buša mladjeg.

Naslovne strane

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za utorak, 24. novembar, najviše pišu o epidemiji korona virusa i novim merama za njeno suzbijanje, o dešavanjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koja treba da izabere novog patrijarha, i o drugim temama.

BLIC – O proceni epidemiologa Predraga Kona o stvarnom dnevnom broju zaraženih korona virusom “Svakog dana zarazi se možda i 60.000 ljudi”. O dešavanjima u SPC “Šta čeka SPC posle smrti patrijarha”.

VEČERNJE NOVOSTI – List piše o najnovijim saznanjima o epidemiji korona virusa u Srbiji “Svi detalji istraživanja o imunitetu na kovid 19”. O radu SPC do izbora novog patrijarha “Sinod sada glava Crkve, neće biti Sabora na daljinu”.

DANAS – Intervju sa glumcem Vojom Brajovićem povodom inicijative da se ustanove kulture ne zatvaraju zbog epidemije “Voja Brajović: Pozorišta su bezbednija od škola”. O tome kako će izgledati izbor novog patrijarha SPC list piše u tekstu “Vladike se dodvoravaju vlastodršcu”.

POLITIKA – “Još 38 preminulih, od danas nove mere”, o novim merama koje stupaju na snagu u cilju suzbijanja epidemije korona virusa. O posledicama epidemije na privredu “Kad korona udje u firmu jedan zaposleni radi za dvoje”.

Foto

Najava događaja za danas

Svet

VAŠINGTON – Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden saopštiće imena članova svoje buduće vlade.

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron najaviće nove mere protiv epidemije korona virusa.

Srbija

BEOGRAD – U 9.30 onlajn Beogradski ekonomski forum na kojem će govoriti predstavnici Vlade Srbije.

BEOGRAD – U 10.30 u zgradi Generalnog sekretarijata (Andrićev venac 1) predsednik Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

BEOGRAD – U 11.00 ispred zgrade Radio-televizije Srbije (Takovska 10) konferencija za novinare zamenice predsednika Demokratske stranke Dragane Rakić na temu izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti i početak kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

NIŠ – U 12.30 otvaranje Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu (Aleksandra Medvedeva 12) kome će prisustvovati premijerka Ana Brnabić.

BEOGRAD – U 13.00 ispred zgrade Vlade (Nemanjina 11) konferencija za novinare potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

Sport

Fudbal:

– Utakmice četvrtog kola grupne faze Lige šampiona:

Grupa E:

Krasnodar – Sevilja (18.55)

Ren – Čelsi (18.55)

Grupa F:

Borusija Dortmund – Klub Briž (21.00)

Lacio – Zenit (21.00)

Grupa G:

Dinamo Kijev – Barselona (21.00)

Juventus – Ferencvaroš (21.00)

Grupa H:

Mančester junajted – Bašakšehir (21.00)

Pari Sen Žermen – Lajpcig (21.00)

Na današnji dan 24. novembar

1859 – Objavljena je knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina “Poreklo vrsta”. Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je velike kontroverze u naučnim krugovima, a crkveni su izrazili bojazan da će knjiga podriti religijska verovanja o postanku sveta.

1883 – Rodjen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najmarkantnijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. veka. Borac za nacionalno i političko oslobodjenje, član Srpske kraljevske akademije i dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu (1890-98), urednik nekoliko časopisa, napoznatiji je kao dečiji pesnik i autor elegičnih ličnih ispovesti (“Djulići”, “Djulići uveoci”).

U Srbiji ujutru mraz i oblačno vreme, popodne razvedravanje

U Srbiji se danas ujutru očekuju mraz, magla i oblačno vreme, a posle podne kratkotrajno razvedravanje.

Duvaće slab i umeren, severozapadni vetar, posle podne i noću severoistočni i jugoistočni.

Najniža temperatura kretaće se od minus tri do tri, a najviša od pet do 10 stepeni.

U Beogradu će jutro biti oblačno, a posle podne se očekuje kratkotrajno razvedravanje.

Najniža temperatura biće jedan, a najviša šest stepeni.

Dobro jutro,

Ako se uopšte može tako nešto poželeti, imajući u vidu da nas čeka još jedan grozan dan po pitanju zaraženih i preminulih od posledica korona virusa.

Poslednji podaci govore da je u ponedeljak do 15 časova zabeleženo novih 5.067 slučaja zaraze. Od posledica infekcije umrlo je još 38 osoba, najviše u jednom danu od početka epidemije. U bolnicama je 6.329 obolelih, od kojih je 216 na respiratoru. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se uočava usporavanje epidemije virusa korona, posebno u Beogradu, i dodao da će se za oko dve nedelje znati da li će takav trend opstati.

I pored svih crnih vesti, ipak ima nade da dolazi do početka kraja pandemije. Istraživači sa Oksford univerziteta privode kraju vakcinu koja bi mogla, uz ostale dve već najavljene, da do sledeće godine vrati svet u normalu. Nedeljnik je ekskluzivno prisustvovao predstavljanju rezultata  njihovog istraživanja.

Dok se prve doze ne počnu da dolaze u Srbiju, ostaje nam da se čuvamo.

Vanredna situacija proglašena u Užicu, Požarevcu, Zaječaru i Odžacima

U Odžacima, Zaječaru, Požarevcu i Užicu donete su odluke o proglašenju vanredne situacije zbog povećanja broja zaraženih od kovid-19, dok je krizni štab u Boru podneo isti zahtev ministarstvu, a odluka će biti poznata sutra.

Kako je javila RTS u opštini Odžaci proglašena je vanredna situacija zbog izuzetno nepovoljne epidemijske situacije, a u Zaječaru od utorka učenici od 5. do 8. razreda i srednjoškolci prelaze na onlajn nastavu.

U Zaječaru, gde je zbog kovida 19 hospitalizovano sedamdesetak pacijenata, popunjeni su gotovo svi kapaciteti predvidjeni za kovid odeljenja, a Krizni štab je doneo i dodatne mere koje sutra stupaju na snagu: sve će raditi do 18 sati, dok će apoteke i benzinske pumpe raditi duže.

U Požarevcu je proglašena vanredna situacija “zbog pogoršanja epidemiološke situacije, procene rizika i očekivanog daljeg širenja zarazne bolesti”.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, od početka epidemije do 23. novembra, na području grada registrovano je 995 obolelih od kovid-19.

U užičkoj Opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano 47 pacijenata pozitivnih ili sumnjivih na infekciju korona virusom, 15 je na intenzivnoj nezi, od kojih je osmoro na respiratoru.

Epidemiološka situacija u Vojvodini izuzetno teška sa tendencijom pogoršanja

Biro za odnose s javnošću Pokrajinske vlade saopštio je da epidemiološka situacija u Vojvodini može da se okarakteriše kao “izuzetno teška sa tendencijom daljeg pogoršanja”.

Kako je saopšteno, prema informacijama Instituta za javno zdravlje Vojvodine u pokrajini je trenutno registrovan 15.651 aktivni slučaj infekcije korona virusom, dok se na bolničkom lečenju nalazi 1.335 obolelih.

Najteža situacija je u Novom Sadu zbog velikog broja pacijenata sa izuzetno teškom kliničkom slikom, navodi se u saopštenju.

Mitropolija: Netačna informacija da je Joanikije negativan na korona virus

Mitropolija Crnogorsko-primorska saopštila je da nije tačna informacija da je episkop Joanikije negativan na korona virus, a uredništvo Fejsbuk stranice Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska izvinilo se zbog netačne objave.

Ranije se na Fejbuk nalogu Pravoslavna mitropolija crnogorsko-primorska pojavila informacija da je Joanikije negativan na korona virus.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske su saopštili da se ne radi o njihovoj zvaničnoj stranici.

Uredništvo Fejsbuk stranice Pravoslavna Mitropolija crnogorsko-primorska izvinilo se zbog netačne informacije.

“Ova stranica je u procesu predaje Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i ona će uskoro postati sastavni deo zvaničnih glasila naše Mitropolije. Do sada smo sve vesti iz života naše crkve objavljivali uz prethodnu proveru istinitosti vesti i dogadjaja”, navelo je uredništvo te stranice.

Sada su, kako su kazali, napravili grešku i nisu do kraja proverili istinitost informacije.

“Još jednom se svima izvinjavamo, nije nam bila nikakva zla namera, a našem episkopu Joanikiju želimo brz oporavak”, poručuje se u Fejsbuk objavi.

U zvaničnom saopštenju Mitropolije se navodi da je episkop Joanikije testiran u petak 20. novembra dijagnostičkom metodom PCR i ustanovljeno je i dalje prisustvo korona virusa.

Danas sednica Skupštine Srbije o finansijskim zakonima

Skupština Srbije počeće danas sednicu na kojoj će se raspravljati o nekoliko predloga finansijskih zakona.

Na dnevnom redu Četvrte sednice Drugog redovnog zasedanja Skupštine su izmene Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama i izmene Zakona o porezu na imovinu.

Poslanici će raspravljati i o izmenama Carinskog zakona i Zakona o carinskoj službi, kao i o davanju državnih garancija za kredit Srbijagasa od četiri banke ukupne vrednosti 55 miliona, za izgradnju gasovoda Turski tok.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrdjivanju Sporazuma o zajmu izmedju Republike Srbije i Medjunarodne banke za obnovu i razvoj, Predlog zakona o potvrdjivanju Okvirnog sporazuma o zajmu izmedju Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za finansiranje javnog sektora u cilju ublažavanja posledica pandemije COVID-19.

Rasprava će biti i o nekoliko zakona o zajmovima za energetsku efikasnost u zgradama centralne vlasti, za vodosnabdevanje i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja.

Pred poslanicima će biti i Predlog odluke o utvrdjivanju sastava Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji je podneo predsednik Skupštine, ukoliko poslanici prihvate da se taj predlog razmatra po hitnom postupku, kao i predlog odluke o utvrdjivanju sastava stalnih delegacija Skupštine u medjunarodnim parlamentarnim institucijama.

Sednica će početi u 10.00.

Srbija refinansirala stare dugove u iznosu od 1,2 milijardi dolara

Ministarstvo finansija saopštilo je da se Srbija, nakon sedam godina pauze uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.

Nakon prezentacije ostvarenih makroekonomskih rezultata Srbije pred međunarodnom investicionom javnošću, kao države sa najmanjim padom ekonomije u Evropi u ovoj godini, kao i najvećim očekivanim rastom u sledećoj, danas se pristupilo prikupljanju ponuda za novu emisiju obveznica u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, navedeno je u saopštenju.

Narodna banka Srbije saopštila je da je u „u cilju zaštite javnog duga od deviznog rizika“, Srbija putem svop transakcije prvi put izvršila i tzv. “hedžing”, i zamenila obaveze po osnovu ove evroobveznice iz dolara u evro i time ostvarila de fakto kuponsku stopu za finansiranje u evrima od 1,066 odsto, najnižu stopu finansiranja ikada, navedeno je u saopštenju.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković ocenila je da je transakcija još jedna potvrda da međunarodni ulagači Srbiju prepoznaju kao sigurnu investicionu destinaciju.

“Svaki izlazak na međunarodno tržište predstavlja proveru poverenja investitora u održivost makroekonomske stabilnosti, što je danas od posebne važnosti, jer je to poverenje stečeno u uslovima kada se svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom još od Velike depresije”, rekla je Tabaković.

Delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija prethodno su uspešno završile sve razgovore s međunarodnim investitorima i finansijskim institucijama, zahvaljujući čemu je tokom današnje aukcije još jednom postignuta ogromna tražnja investitora za srpskim obveznicama, dodaje se u saopštenju.

Najveći deo sredstava prikupljenih današnjom transakcijom (u iznosu od 900 miliona dolara) biće iskorišćen za prevremenu otplatu značajnog dela preostalog duga po osnovu skupih dolarskih evroobveznica emitovanih 2011. godine (po visokoj stopi prinosa od 7,50 odsto).

“Na ovaj način naša zemlja je na međunarodnom tržištu još jednom uspela da zameni skupi dolarski dug jeftinijim. Postignuta kamatna stopa je najniža koju je Srbija do sada ostvarila na međunarodnom finansijskom tržištu i višestruko niža u poređenju sa kamatnom stopom ostvarenom prilikom prethodne emisije desetogodišnje evroobveznice u dolarima 2011. godine”, rekla je Tabaković.

REGION

Zaev: Nismo daleko od dogovora sa Bugarskom

 Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da nije daleko dogovor sa Bugarskom i da veruje da će biti postignut do predstojećeg Saveta ministara EU.

“Nismo mnogo daleko od dogovora. Verujem da ćemo se do drugog Saveta ministara EU, 8, 9. ili 10. decembra, sastati ja i (premijera Bugarske Bojko) Borisov, a verujem i da će naše radne grupe, koje kontaktiraju intenzivno, stvoriti i atmosferu za to”, rekao je Zaev novinarima.

Bugarska na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije 17. novembra nije podržala nacrt pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, čime je blokirala početak pregovora svog zapadnog suseda o prijemu u EU.

Ambasador: SAD razočarane bugarskom blokadom Severne Makedonije

Sjedinjene Američke Države razočarane su bugarskom blokadom evropske integracije Severne Makedonije, izjavila je američka ambasadorka u Skoplju Kejt Mari Berns.

Ona je u intervjuu Televiziji Telma rekla da bilateralni sporovi treba da se rešavaju van procesa integracija i istakla da je Vašington veoma jasno rekao da želi da do kraja ove godine vidi medjuvladinu konferenciju EU sa Severnom Makedonijom.

“Svakako se nadamo da će Severna Makedonija produžiti proces pristupanja EU. Jasno smo kazali da je naša želja da vidimo medjuvladinu konferenciju do kraja ove godine. Na ulazak Severne Makedonije u EU gledamo kao na zajednički interes”, rekla je Berns.

SVET

EU poziva Bajdena da vrati u normalu odnose Brisela i Vašingtona

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena da dodje u posetu Briselu nakon što stupi na dužnost i vrati u normalu transatlantske odnose, narušene u prethoddne četiri godine, u vreme aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa.

“Sada je vreme da udružimo snage. U svetu koji se menja, naše partnerstvo će biti značajnije nego ikad pre za zaštitu naših gradjana, obnovu naših ekonomija, zaustavljanje globalnog zagrevanja i za stvaranje bezbednijeg sveta”, naveo je Mišel u izjavi posle telefonskog razgovora s Bajdenom.

Mišel je dodao da će “EU i SAD uvek imati veći uticaj kada zajedno preduzimaju korake”.

EU se često žalila da Tramp doprinosi pogoršanju odnosa dve strane, a sada se nada da transatlantske veze mogu da budu vraćene na nivo iz vremena administracije Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Brisel i Vašington su se prethodnih godina sporili oko najvažnijih pitanja, od trgovine i bezbednosti do borbe protiv klimatskih promena.

Tramp je Evropljane najviše razočarao uvodjenjem taksi na uvoz robe iz EU i napuštanjem Pariskog sporazuma o klimi i medjunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Irana.

EU o novom francuskom zakonu: Omogućiti novinarima da rade slobodno i bezbedno

Evropska unija je povodom francuskog predloga zakona o bezbednosti navela da novinarima treba omogućiti da obavljaju posao slobodno i potpuno bezbedno.

Portparol Evropske komisije izjavio je da članice EU, “kada usvajaju zakone iz oblasti bezbednosti, moraju da poštuju načelo proporcionalnosti” izmedju bezbednosti i gradjanskih sloboda, prenosi briselski portal Politiko.

Sporni predlog zakona, koji će poslanici donjeg doma francuskog parlamenta verovatno usvojiti, odredjuje kao krivično delo objavljivanje fotografija ili snimaka policajaca sa namerom da im se nanese šteta.

Francuska vlada navodi da je cilj novog zakona zaštita policajaca od poziva na nasilje putem interneta, dok protivnici strahuju da bi nova odredba ugrozila novinare i druge gradjane koji snimaju policajce na dužnosti, naročito na nasilnim demonstracijama.

U subotu su hiljade Francuza demonstrirale u Parizu i drugim gradovima protiv predloga zakona za koji tvrde da će ugroziti slobodu informisanja i prava medija.

Ako zakon stupi na snagu, počinioci tog dela mogli bi da budu osudjeni najviše na godinu dana zatvora i na kaznu od 45.000 evra.

Iza predloga zakona stoje poslanici vladajuće stranke Republika u pokretu predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Kina lansirala svemirsku letelicu koja treba da donese materijal sa Meseca

Kina je poslala na Mesec svemirsku letelicu koja treba da donese materijal s površine tog nebeskog tela prvi put posle više od 40 godina.

Misija “Čane 5” (Chang’e 5), nazvana po kineskoj boginji Meseca, predstavljala bi veliki napredak svemirskog programa Kine ako bude uspešna.

Svemirska letelica je lansirana sa kosmodroma u Venčanu u utorak u 4.30 po lokalnom vremenu.

Tajnovite kineske vlasti su prethodno potvrdile samo da će lansiranje biti krajem novembra.

Letelici je obično potrebno tri dana da stigne do Meseca.

Glavni cilj misije je prodiranje do dva metra dubine ispod površine Meseca, prikupljanje oko dva kilograma kamenja i drugog materijala i njegovo donošenje na Zemlju, navodi američka svemirska agencija NASA.

To bi naučnicima pružilo prvu priliku da proučavaju novi materijal sa Meseca od vremena američkih i ruskih misija iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka.

Španski kralj u karantinu zbog kontakta sa osobom zaraženom korona virusom

Španski kralj Felipe Šesti nalazi se u karantinu jer je bio u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, saopštila je Kraljevska palata.

“Jedna osoba sa kojom je kralj u nedelju bio u kontaktu zaražena je korona virusom”, navela palata.

Dodaje se da Felipe Šesti prekida sve zvanične aktivnosti tokom narednih deset dana.

U Iraku uhapšen jedan od vodja Islamske države

Iračka kontrateroristička služba saopštila je da je nedavno uhapsila jednog od vodja džihadista Islamske države koji je bio “administrativni direktor” te grupe.

Taj vodja, Iračanin koji ima ratno ime Abu Naba uhapšen je u oktobru na aerodromu u Bagdadu, navela je ta elitna služba koja nije htela da kaže pravo ime uhapšenog niti odakle je došao pošto je uhapšen po izlasku iz aviona.

Abu Naba se pominje kao “krupna riba” u Islamskoj državi a svoje džihadističko delovanje je počeo 2003. godine sa terorističkom organizacijom Al Kaidom. Kasnije se priključio drugim grupama do formiranja Islamske države.

Džihadista se bavio finansijskim i logističkim pitanjima u Islamskoj državi.

Prema zakonu u Iraku, njemu preti smrtna kazna vešanjem.

Bivši državni sekretar SAD Džon Keri na čelu Bajdenovog tima za borbu protiv klimatskih promena

Bivši američki državni sekretar Džon Keri biće zadužen za borbu protiv klimatskih promena u spoljnopolitičkom timu novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Keri, dugogodišnji senator iz savezne države Masačusets, bio je šef američke diplomatije od 2013. do 2017. godine, u vreme predsednika Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Bio je i predsednički kandidat demokrata na izborima 2004. godine koje je izgubio od republikanca Džordža Buša mladjeg.

NASLOVNE STRANE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za utorak, 24. novembar, najviše pišu o epidemiji korona virusa i novim merama za njeno suzbijanje, o dešavanjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) koja treba da izabere novog patrijarha, i o drugim temama.

BLIC – O proceni epidemiologa Predraga Kona o stvarnom dnevnom broju zaraženih korona virusom “Svakog dana zarazi se možda i 60.000 ljudi”. O dešavanjima u SPC “Šta čeka SPC posle smrti patrijarha”.

VEČERNJE NOVOSTI – List piše o najnovijim saznanjima o epidemiji korona virusa u Srbiji “Svi detalji istraživanja o imunitetu na kovid 19”. O radu SPC do izbora novog patrijarha “Sinod sada glava Crkve, neće biti Sabora na daljinu”.

DANAS – Intervju sa glumcem Vojom Brajovićem povodom inicijative da se ustanove kulture ne zatvaraju zbog epidemije “Voja Brajović: Pozorišta su bezbednija od škola”. O tome kako će izgledati izbor novog patrijarha SPC list piše u tekstu “Vladike se dodvoravaju vlastodršcu”.

POLITIKA – “Još 38 preminulih, od danas nove mere”, o novim merama koje stupaju na snagu u cilju suzbijanja epidemije korona virusa. O posledicama epidemije na privredu “Kad korona udje u firmu jedan zaposleni radi za dvoje”.

NAJAVA DOGAĐAJA ZA DANAS

Svet

VAŠINGTON – Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden saopštiće imena članova svoje buduće vlade.

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron najaviće nove mere protiv epidemije korona virusa.

Srbija

BEOGRAD – U 9.30 onlajn Beogradski ekonomski forum na kojem će govoriti predstavnici Vlade Srbije.

BEOGRAD – U 10.30 u zgradi Generalnog sekretarijata (Andrićev venac 1) predsednik Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

BEOGRAD – U 11.00 ispred zgrade Radio-televizije Srbije (Takovska 10) konferencija za novinare zamenice predsednika Demokratske stranke Dragane Rakić na temu izbor poverenika za zaštitu ravnopravnosti i početak kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”.

NIŠ – U 12.30 otvaranje Višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu (Aleksandra Medvedeva 12) kome će prisustvovati premijerka Ana Brnabić.

BEOGRAD – U 13.00 ispred zgrade Vlade (Nemanjina 11) konferencija za novinare potpredsednice Stranke slobode i pravde Marinike Tepić.

Sport

Fudbal:

– Utakmice četvrtog kola grupne faze Lige šampiona:

Grupa E:

Krasnodar – Sevilja (18.55)

Ren – Čelsi (18.55)

Grupa F:

Borusija Dortmund – Klub Briž (21.00)

Lacio – Zenit (21.00)

Grupa G:

Dinamo Kijev – Barselona (21.00)

Juventus – Ferencvaroš (21.00)

Grupa H:

Mančester junajted – Bašakšehir (21.00)

Pari Sen Žermen – Lajpcig (21.00)

Na današnji dan 24. novembar

1859 – Objavljena je knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina “Poreklo vrsta”. Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je velike kontroverze u naučnim krugovima, a crkveni su izrazili bojazan da će knjiga podriti religijska verovanja o postanku sveta.

1883 – Rodjen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, jedna od najmarkantnijih ličnosti srpskog društva u drugoj polovini 19. veka. Borac za nacionalno i političko oslobodjenje, član Srpske kraljevske akademije i dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu (1890-98), urednik nekoliko časopisa, napoznatiji je kao dečiji pesnik i autor elegičnih ličnih ispovesti (“Djulići”, “Djulići uveoci”).

U Srbiji ujutru mraz i oblačno vreme, popodne razvedravanje

U Srbiji se danas ujutru očekuju mraz, magla i oblačno vreme, a posle podne kratkotrajno razvedravanje.

Duvaće slab i umeren, severozapadni vetar, posle podne i noću severoistočni i jugoistočni.

Najniža temperatura kretaće se od minus tri do tri, a najviša od pet do 10 stepeni.

U Beogradu će jutro biti oblačno, a posle podne se očekuje kratkotrajno razvedravanje.

Najniža temperatura biće jedan, a najviša šest stepeni.