O čemu ćete pričati danas: Hoće li indijski soj doći u Srbiju, izricanje presude Ratku Mladiću, poraz Denvera

0

Dobro jutro,

Izgleda da za svaku dobru vest stiže i jedna loša, pa tako nakon priče o poboljšanju epidemiološke situacije, stižu informacije da se u Severnoj Makedoniji pojavio “indijski soj” virusa. Doktor Tiodorović je u intervjuu za Nedeljnik ranije naglasio da ne postoji značajna razlika između sojeva, da njihovu specifičnost čine i društveno-politički faktori i kvalitet zdravstvenog sistema u nekoj zemlji, ali je naglasio i da bi mere trebalo popuštati pažljivije…

HOĆE LI INDIJSKI SOJ DOĆI U SRBIJU?

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je danas da će indijski soj koronavirusa sigurno stići i u Srbiju i ukazao na važnost ubrzane vakcinacije i postepenog popuštanja mera.

Tiodorović je za TV Kurir izrazio uverenje da će indijski soj biti registrovan u još nekim zemljama i ocenio da je nemoguće da ne bude zaraženih ovim sojem i među građanima Srbije, jer je naša država otvorena.

„Prema tome, treba biti dodatno oprezan i jedino rešenje je ubrzana vakcinacija i da se mere ne popuštaju naglo, već postepeno. Situaciju treba pratiti svakodnevno i po tome usklađivati mere“, rekao je Tiodorović, a prenosi portal Nova.rs.

On je dodao da u svetu postoje više od 92 mutacije koronavirusa, ali je naglasio da vakcinacija dobrim delom štiti od svih mutacija ovog virusa.

Tidorović je ocenio da još nema osnova da se kaže da je Srbija pobedila koronavirus.

„Situacija je zadovoljavajuća sad, ali videćemo kad prođe leto. Treba se vakcinisati i čuvati od mogućeg zaražavanja“, poručio je.

Tiodorović je rekao i da je potrebno još dosta toga da se uradi da bi se stekao kolektivni imunitet.

„Mladi su počeli sve više da se odlučuju za vakcinaciju. Da bismo imali kolektivni imunitet i mere popustili treba nam najmanje od 60 – 70 odsto vakcinisanih“, zaključio je.

DANAS IZRICANJE PRESUDE RATKU MLADIĆU

Međunarodni sud u Hagu izreći će pravosnažnu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrpskim stanovništvom tokom rata u BiH.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su tražili da osuđujući deo prvostepene presuda bude potvrđen, ali i da apelaciono veće generala Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Pre nego što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara.

Za vreme provedeno u pritvoru, Mladić je bio podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan, a 2013. se u sudnici zahvalio Tribunalu što mu je spasao život.

PORAZ DENVERA NA OTVARANJU SERIJE SA FINIKSOM

Sve je podsećalo na već odigrane utakmice Finiksa i Denvera u ovoj sezoni i delovalo je da će završnica biti neizvesnija. A onda se Denveru ukazao Buker i pogodio šuteve koji su prelomili rezultat – baš ga ja prelomio. Sansi su napravili seriju 34:9 i utakmicu lako priveli kraju.

Finiks posle pobede 122:105 vodi 1:0 u seriji.

Jokić je postigao 22 poena uz devet skokova, tri asistencije, dve ukradene lopte i tri blokade, u još jednoj utakmici koju je igrao “sam”. Na parketu je proveo više od 36 minuta, a šutirao je iz igre 10 od 23.

Dovoljno je površno pogledati tabele sa učincima igrača oba tima.

Pored Jokića više od 10 poena u timu Nagetsa postigli su Majkl Porter Džunior (15), Eron Gordon (18) i Fakundo Kampaco (14).

Sa druge strane parketa, prva petorka Sansa je ubacila 99 poena, a samo je Krauder imao manje od 20.

Finiks je malo bolje skakao, malo više asistirao, bio malo precizniji u šutu za tri poena i za to malo, sigurno slavio pred 16.000 raspoloženih navijača.

OSTALE VESTI

Dodik: Imao sam vrlo neugodan razgovor sa američkim ambasadorom

Predsedavajući Predsedništvom BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je nedavno imao neugodan razgovor sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom kojem je preneo da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, jer se njegovim imenovanjem na sednici Saveta za sprovođenje mira krši međunarodno pravo.

Dodik tvrdi kako mu je američki ambasador rekao, da je što se njih tiče, Šmit izabran i da misle da se u BiH treba posvetiri “izgradnji funkcionalne BiH”.

“To funkcionalne znači unitarne BiH”, rekao je Dodik i dodao da je poručio sagovorniku da takve funkcionalne BiH neće biti, javila je agencija Srna prenoseći dodikuvu izjavu za TV Hepi.

Dodik je istakao da je nemoguće da jedna Amerika, koja je napisala i sponzorisala Dejtonski sporazum, ruši taj sporazum.

“Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim sarađivati u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, rekao je Dodik.

On je podsetio da je institucija visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma u kojem je napisano da će strane (Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i zajednički nivo BiH) dogovoriti i predložiti Savetu bezbednosti kandidata, koji će rezolucijom imenovati usaglašenog kandidata.

Savet za sprovođenje mira (PIK) nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao nemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke austrijskog diplomate Valentina Incka, koji je na toj funkciji bio 12 godina.

Već nedelju dana bez kovid pacijenata u KBC Dragiša Mišović

Načelnica Dečije klinike KBC Dragiša Mišović u Beogradu Olivera Ostojić izjavila je da u toj bolnici “već nedelju dana nema kovid pacijenata”.

Komentarišući nedavnu odluku Evropske komisije o vakcinaciju dece i preporuke širom sveta da se to uradi, doktorka je rekla za RTS da je “pedijatrski stav uvek za vakcinaciju”.

“Apsolutno vakcinisati… da bi deca mogla da vode normalan život”, rekla je ona.

U toj bolnici je od 16. marta prošle godine, kada je počela epidemija korona virusa, hospitalizovano ukupno 860 kovid pacijenata i pregledano više od 2.000.

Odobren novi lek za Alchajmerovu bolest

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je danas upotrebu eksperimentalnog leka adukanumaba protiv ranih faza Alchajmerove bolesti – uprkos tome što je savetodavni odbor FDA prošle godine zaključio da nema dovoljno dokaza koji podržavaju efikasnost lečenja, prenosi CNN.

Lek je razvijen za pacijente sa blagim kognitivnim oštećenjem, a ne sa ozbiljnom demencijom i namenjen je usporavanju napredovanja Alchajmerove bolesti – a ne samo ublažavanju simptoma.

FDA, prethodno, nije odobrila novi lek za Alchajmerovu bolest skoro 20 godina.

Adukanumab je prvi lek protiv Alchajmerove bolestu nakon 2004. godine i prvi koji “napada” sam proces bolesti, piše Njujork tajms.

U pitanju je intravenska mesečna infuzija namenjena usporavanju kognitivnog opadanja kod pacijenata sa blagim problemima pamćenja i razmišljanja u ranim fazama bolesti.

Prepoznajući da su klinička ispitivanja leka pružila nepotpune dokaze koji pokazuju efikasnost leka, FDA je dodelila odobrenje pod uslovom da proizvođač Biogen sprovede novo kliničko ispitivanje, piše Njujork tajms.

“Tokom nekoliko godina potrebnih za okončanje tog ispitivanja, lek će biti dostupan pacijentima”, saopštili su iz FDA.

Ako nova faza kliničkog ispitivanja, takozvana faza 4, ne pokaže da je lek efikasan, FDA može – ali nije potrebno – da poništi svoje odobrenje.

Grupe pacijenata obolelih od Alchajmerove bolesti energično su lobirale za odobrenje leka. Ipak, savetodavni odbor FDA, uz nekoliko istaknutih stručnjaka – uključujući i neke lekare specijalizovane za lečenje Alchajmerove bolesti, koji su radili na kliničkim ispitivanjima adukanumaba – sumnjaju u rezultate efikasnosti leka.

Među njima postoji i mišljenje da su koristi od leka potencijalno mnogo manje od potencijalnih rizika usled mogućih neželjenih efekata poput krvarenja u mozgu.

FDA je odobrila lek u okviru programa “ubrzano odobravanje”, a koji se primenjuje na terapije nekih karcinoma i drugih ozbiljnih bolesti za koje postoji malo tretmana, ukoliko ih uopšte ima.

Gotovo šest miliona ljudi u SAD i još mnogo njih širom sveta imaju Alchajmer koji postepeno napada delove mozga potrebne za memoriju, rasuđivanje, komunikaciju i osnovne dnevne radnje. U poslednjim fazama bolesti oboleli izgube moć gutanja.

Globalno opterećenje od ove bolesti, koja je najčešći uzrok demencije, će samo rasti kako “bejbi bumersi” budu ulazili u šezdesete i sedamdesete.

Lek nazvan adukanumab ima za cilj da pomogne da se sa mozga raščiste štetne naslage proteina nazvanog beta-amiloid. Drugi eksperimentalni lekovi su to radili ranije ali nisu pravili razliku u sposobnostima pacijenata da misle, brinu o sebi ili žive nezavisno.

Farmaceutska industrija je već godinama preplavljena neuspelim tretmanima za Alchajmer koji su predstavljali milijarde dolara utrošenih za istraživanje. Odobrenje američke Agencije će verovatno oživeti investicije u slične terapije koje su ranije proizvodjači lekova stavili po strani.

Moderna traži odobrenje vakcine za tinejdžere u EU

Američka kompanija Moderna objavila danas da je zatražila odobrenje za upotrebu svoje antikovid vakcine za adolescente od 12 do 17 godina u Evropskoj uniji i Kanadi.

Zahtev je podnet Evropskoj agenciji za lekove i kanadskoj zdravstvenoj agenciji Sante Kanada.

Za sada je preparat Moderne u EU i Kanadi odobren za uopotrebu za starije od 18 godina.

EU je krajem maja odobrila upotrebu vakcine Fajzer/Biontek za uzrast od 12 godina. Vakcina Fajzer takođe je odobrena za taj uzrast u Kanadi.

Moderna je krajem maja objavila potpune rezultate kliničkih proba na više od 3.700 učestnika starih između 12 i 17 godina u SAD.

“U toj studiji ni jedan slučaj kovid-19 nije zabeležen kod učesnika koji su primili dve doze antikovid vakcine Moderna”, što je efikasnost od 100 odsto, navela je ta američka biotehnološka firma u saopštenju.

Posle jedne doze primećena je efikasnost od 93 odsto, navela je kompanija. Kompanija je dodala da je nekoliko slučajeva zaraze zabeleženo između prve i druge doze bili laki oblici bolesti.

“Ohrabreni smo da se vakcina Moderne pokazala visoko efikasnom u prevenciji kovid-19 kod adolescenata”, rekao je danas šef Moderne Stefan Bansel, prenosi se u saoštenju.

Dodaje se da se vakcina uglavnom dobro podnosi i da za sada nije zabeležen razlog za zabrinutost.

Primećene nuspojave su slične onima kod odraslih, bol na mestu primanja injekcije, umor, glavobolja, bol u mišićima, jeza.

Moderna takođe predviđa da zatraži hitno odobrenje od Američke agencije za lekove (FDA) da se proširi upotreba njene vakcine na adolescente.

Adolescenti uglavnom razvijaju blaži oblik kovid-19 od starijih osoba ali nisu zaštićeni od infekcije i mogu da prenose virus u populaciji. Zato je njihova imunizacija potrebna da bi se zaustavila epidemija, smatraju stručnjaci.

Moderna je u martu počela probe svoje vakcine na deci od šest meseci do 11 godina.

Moderna kao i Fajzer/Biontek koristi tehnologiju informacione RNK.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za utorak, 8. jun pišu da će danas biti objavljena pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću u medjunarodnom sudu u Hagu, o pokrenutom postupku za promenu Ustava Srbije u Skupštini Srbije i o drugim temama.

ALO – O novoj zarazi, “Panika na Kosovu zbog ptičijeg gripa”. Izjava predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić “Kosovo je nezavisno koliko i Karaburma”.

BLIC – O obeležavanju gradske slave Beograda u četvrtak, 10. juna “Patrijarh i lekari na čelu spasovdanske litije”. “Rio Tinto menja lokaciju za deponiju”, o zahtevima za poštovanje ekoloških standarda povodom mogućeg otvaranja rudnika i fabrike te kompanije u Jadru.

VEČERNJE NOVOSTI – List piše o objavljivanju pravosnažne presude u medjunarodnom sudu u Hagu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću “Tačka posle 533 dana”. “Kakve potvrde tačno traže za ulazak u Grčku”, o najnovijim pravilima za ulazak u tu zemlju u vezi s epidemijom korona virusa.

DANAS – “Afere naprednjaka dižu rejting Aleksandra Vučića”, list piše o dešavanjima u Srpskoj naprednoj stranci i procenama agencija za istraživanje javnog mnjenja o njihovom uticaju na rejting SNS i njenog predsednika. List prenosi izjavu bivšeg radnika MUP-a Srbije i aktuelnog funkcionera pokreta “Oslobodjenje” Milana Dumanovića “BIA tvrdi da sam izazvao paniku na Tviteru”.

INFORMER – List piše o uhapšenom predsedniku opštine Palilula Aleksandru Jovičiću, “Krije milione kod rodjaka”. Danas izricanje konačne presude komandantu Vojske RS Ratku Mladiću: “Da se stvarno sudi po zakonu, Mladića bi morali da oslobode”.

KURIR – List piše o slučaju Veljka Belivuka i njegove grupe – “Horor: U Belivukovoj vikendici nadjeni uniforma za hirurge i ručni frižider umazan krvlju”. List saznaje da “novi predsednik Fudbalskog saveza Srbije neće biti izabran još četiri meseca”.

POLITIKA – “Mladić danas u Hagu čeka drugostepenu presudu”, o objavljivanju presude protiv bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića. “Skupština Srbije pokrenula postupak promene Ustava”, o usvajanju Predloga za promenu Ustava Srbije koji se odnosi na pravosudje.

SRPSKI TELEGRAF – “Istina o Rio Tintu i zagadjenju”. Intervju sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem: “Mnogi više mirno ne spavaju”.

NA DANAŠNJI DAN

1949. – Objavljena knjiga Džordža Orvela “1984”

PREPORUKA ZA SLUŠANJE