O čemu ćete pričati danas: Hoće li biti kovid propusnica, šta se dešava na severu KiM, Milena Radulović dobitnica nagrade “Osvajanje slobode”

0
Profimedia

Dobro jutro,

Vikend je počeo, a to je period u nedelji kada bi trebalo da budemo najopušteniji (ne toliko opušteni da kršimo mere), raspričani (ispod maski) i spremni da se opustimo – recimo, uz čitanje novog broja Nedeljnika.

“Sumorni neki dani. Sad je dobro imati prijatelja, jednostavnog, vedrog, veselog, lekovitog. Da nas nauči šta je važno a šta nevažno u životu.”

Tako je govorio Duško Radović. Ako izbegavate da se viđate sa prijateljima, onda možda ovim brifingom možete razdvojiti važno od nevažnog.

HOĆE LI BITI KOVID PROPUSNICA

Premijerka Ana Brnabić izjavila je u Njujorku da je još uvek “na stolu” tema o uvođenju kovid propusnica u Srbiji i navela da je u Srbiji nešto više od 53 odsto populacije vakcinisano.

“Još uvek je na stolu tema kovid propusnica, koja se, koliko god sam pričala i ovde u Njujorku, koristi da bi se mladi motivisali da se vakcinišu. To nije mera koja će nas zaštiti od zaražavanja, pošto se možete zaraziti i napolju, već je motivišuća mera. Zato apelujem, molim, verujem u građansku solidarnost”, rekla je Brnabićeva odgovarajući na pitanja novinara posle obraćanja pred Generalnom skupštinom UN.

Кaže da treba da se zapitamo koje su granice individualne lične slobode i šta ona u današnjem svetu u ovim uslovima znači, kao i da li treba preispitati te stvari.

“Nemam odgovor i to je pitanje za filozofe i sociologe, i čovečanstvo će se baviti ovim pitanjima. Mislim i oslanjam se uvek na ličnu odgovrnost i ozbiljnost, na građansku solidarnost. Verujem i dalje u razgovor, edukaciju i apele, trenutno imamo nešto preko 53 odsto populacije koja je vakcinisana, u centralnim gradskim opštinama u Beogradu već 77 odsto vakcinisanih, tako treba i u celoj Srbiji”, rekla je ona.

Brnabićeva je navela da kod mladih od 18 do 30 godina starosti ima samo 21,5 odsto vakcinisanih, što je ljudski poražavajuće.

“Moji bratanci su se vakcinisali, pokažite da verujete u to, i da je to bezbedno”, poručila je premijerka.

ŠTA SE DEŠAVA NA SEVERU KiM

U šesti dan ulazi protest Srba sa Кosova i Metohije nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na Jarinje i Brnjak, i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u grupama u šatorima i oko vatre, jer je noć bila hladna.

Rosu je i dalje na svojim pozicijama, ali i Srbi sa severa КiM. Ni jedni, ni drugi ne odustaju.

Priština ocenjuje da je uvođenje reciprociteta strateška odluka i da će tako diktirati svoju ulogu u odnosu na Beograd. Barikade Srba na administrativnim prelazima nazivaju nezakonitim, ali i da treba dobro proceniti kada bi trebalo ukloniti barikade, javlja izveštač RTS-a.

Кfor i Euleks pozivaju na deeskalaciju situacije. Кvinta od Prištine ponovo traži sprovođenje odluke o manastioru Visoki Dečani.

Noć je protekla mirno, ali je bila napeta. Na Jarinju danima nema automobila. Oni koji naiđu su uglavnom stranci. Tu je samo jedan kamion, a prethodnih dana bilo ih je desetak.

Specijalne jedinice Rosu posle više naleta helikoptera Vojske Srbije promenile su položaje.

Ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, samo po jedan naoružani policajac.

Trenutno je mirno, prenose naši izveštači. Izvršena je još jedna smena policije.

Nato poziva na smirivanje situacije i povratak dijalogu.

Portparol Alijanse Oana Lungesku poručila je u objavi na Tviteru da NATO poziva i Beograd i Prištinu da budu uzdržani, izbegnu jednostrane akcije i vrate se dijalogu.

“Mandat NATO i Кfora ostaje da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice”, navela je Lungesku.

Novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar da se Beograd i Priština uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o registarskim tablicama u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju.

MILENA RADULOVIĆ DOBITNICA NAGRADE “OSVAJANJE SLOBODE”

Nagrada „Osvajanje slobode“ je dodeljena 21. put i otišla je u ruke glumice Milene Radulović.

„Meni ova nagrada mnogo znači i dolazi od pravih žena, koje poštujem i čije stvaralaštvo volim, u pravo vreme. Zahvalna sam i počastvovana“, rekla je Radulović.

Žiri su činile dosadašnje dobitnice.

„Osvajanje slobode“ je nagrada koju ženama dodeljuje Fond „Maja Maršićević Tasić“, za njihov doprinos za rad i promociju ljudskih prava, pravna država, demokratije i tolerancije u političkoj komunikaciji.

Nagrada se dodeljuje svake godine 24. septembra.

Članica žirija i prošlogodišnja laureatkinja Vesna Rakić Vodinelić rekla je da je prošlo više od dve decenije od početka dodele nagrada, a mi i dalje živimo u brojnim neslobodama.

Među dosadašnjim dobitnicama je najviše novinarki, kao što su Olja Bećković, Lila Radonjić, Brankica Stanković, ali žena iz umetnosti poput Borke Pavićević, Biljane Srbljanović, Mirjane Karanović.

Nagradu je dobila i Marija Lukić iz Brusa, javnosti poznata po borbi protiv predsednika te opštine Milutina Jeličića Jutke, zbog višegodišnjeg seksualnog uznemiravanja.

OSTALE VESTI

Šta je Ana Brnabić govorila pred Generalnom skupštinom UN

Premijerka Srbije Ana Brnabić je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN u Njujorku izjavila da je Priština iracionalnom demonstracijom sile rasplamsala veliku krizu ali da Beograd ostaje posvećen pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu.

Brnabićeva je rekla da je od svih izazova sa kojima se Srbija suočava najvažnije pitanje održavanje mira i stabilnosti na Kosovu i pozvala međunarodnu zajednicu da insistira na tome da Priština poštuje postignute sporazme.

Premijerka je rekla da Srbija već više od dve decenije konstantno privlači pažnju svetske javnosti na probleme sa kojima se suočava nealbansko stanovništvo na Kosovu.

Ukazala je da se stalno povećava broj napada na Srbe, njihovu imovinu i versko nasleđe na Kosovu i navela nekoliko primera.

“Ova spirala nasilja na Kosovu i Metohiji kulminirala je početkomove nedelje. Pod izgovorom primene novih pravila za registarske tablice Priština je poslala teško naoružane specijalne jedinice na sever pokrajine. Ovo je još jedno brutalno kršenje Briselskog sporazuma. Ova iracionalna demonstracija sile je rasplamsala veliku krizu”, rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da uprkos svim izazovima i svakodnevnim provokacijama, Srbija ostaje snažno posvećena pronalaženju rešenja zasnovanog na kompromisu, koje će obezbediti trajni mir i stabilnost.

“Dijalog i implementacija postignutih sporazuma su jedini ispravan način za rešavanje svih otvorenih pitanja”, rekla je Ana Brnabić.

Ukazala je da skoro devet godina od postizanja Briselskog sporazuma formiranje Zajednice srpskih opština još nije postignuto.

“Pozivam još jednom međunarodnu zajednicu i EU da insistira na tome da privremen institucije u Prištini počnu da primenjuju sporazume”, rekla je Brnabićeva.

Dodala je da je važna aktivnost UN na Kosovu i izrazila nadu da će UN nastaviti da sprovodi svoj mandat u skladu sa rezolucijom 1244.

Kada je reč o pandemiji korona virusa, premijerka Srbije je rekla da je kriza pokazala, da ako nismo svi bezbedni niko nije bezbedan.

Ona je ukazala da je Srbija donirala više od milion doza vakcina, u regionu, za strane državljane koji su došli u Srbiju, kao i za afričke i azijske zemlje, i da će nastaviti na tom putu.

Brnabić je navela i da hitno treba da nastavimo da se bavimo klimatskim promenama.

“Srbija udvostručila napore da učini zemlju bezbednijom i čistijom za svoje državljane i samim tim ona doprinosi borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine”, rekla je ona.

Premijerka je ukazala da je Srbija čvrsto posvečena implementaciji ciljevima održivog razvoja i Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

“Posvećeni smo globalnim naporima i nastavićemo aktivno da radimo na ispunjenju naše obaveze prema Okvirnoj konvenciji UN o klimatskim promenama”, rekla je premijerka i dodala da je namera Srbije da smanji emisiju gasova sa efektom staklene bašte najmanje 33,3 odsto u poređenju sa 1990. godinom.

Ana Brnabić je naglasila i da su to izuzetno skupa ulaganja koja zahtevaju godine i decenije posvećenosti i sistemski pristup ali da je Srbija jasno opredeljena za taj put tranformacije.

Koronavirus u Srbiji

Od početka nedelje korona je odnela 196 života. Кovid-ambulante su pod sve većim pritiskom.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je država na vreme obezbedila veliki broj vakcina koje stoje u magacinima, a da apeli koje je uputila da se građani vakcinišu nisu urodili plodom, kao ni podsticajne mere.

“Nije se zakasnilo sa merama nego sa vakcinacijom”, rekao je Đerlek uz konstataciju da delta soj napada nevakcinisane mlade ljude i da oni moraju da shvate da biraju između smrti i vakcine.

U kovid bolnici u Batajnici u poslednjih pet dana bitku sa koronavirusom izgubilo je petoro mladih nevakcinisanih, od kojih je najstariji imao 26 godina, a nisu imali pridružene bolesti, izjavila je direktorka te zdravstvene ustanove Tatjana Adžić Vukičević

Porodilja iz Pirotskog okruga (23), koja je zbog komplikacije sa kovidom pre nekoliko dana porođena carskim rezom u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu, preminula je juče nakon što joj se naglo pogoršalo stanje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da se broj zaražene dece menja iz sata u sat, da ima dosta pozitivne školske dece i da su po ovom što se sada vidi oni ozbiljni prenosioci bolesti.

Novi dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Lazar Davidović, poručuje da su studenti medicine za primer, budući da je među njima visok procenat vakcinisanih.

Ministarstvo prosvete objavilo je po kojim modelima će raditi škole u Srbiji u toku pete nedelje rada.

Ministar prosvete tvrdi da obrazovni sistem “nije mesto transmisije”

U Novom Pazaru, Užicu i Ivanjici đaci će nastavu naredne nedelje pratiti od kuće. Кombinovani model po kome se jedan dan uči u školi, a drugi od kuće važiće u 18 opština. Isto važi i za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola u Ivanjici, Lajkovcu, Valjevu i Кragujevcu.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da obrazovni sistem nije i neće biti mesto transmisije, kao i da virus dolazi spolja. Ističe da je posle letnjeg odmora došlo do porasta broja zaraženih, ali da je dobar pokazatelj što će naredne nedelje duplo manje lokalnih samouprava nastavu pohađati po kombinovanom modelu.

Branko Ružić naglašava da je obrazovni sistem najbezbedniji, kao i da pokazuje najveću rezistentnost.

“Prošle nedelje smo imali 48 škola u kojima se odvijala nastava po kombinovanom modelu, već juče smo doneli odluku da sledeće nedelje bude daleko manje – četiri osnovne škole sedmi i osmi razred i 18 srednjih će ići po kombinovanom modelu i tri jedinice lokalne samouprave su u crvenoj zoni i po onlajn modelu”, naveo je Ružić.

Ističe da obrazovni sistem niti jeste niti će biti mesto transmisije, kao i da virus dolazi spolja.

“Dugujemo zahvalnost na odgovornosti i disciplini kako učenicima tako i nastavnicima i vannastavnom osoblju, kao i uvek do sada. Mislim da tu pokazujemo zaista dobre rezultate”, dodao je ministar.

Naveo je da je činjenica da je posle letnjeg odmora došlo do zabrinjavajućeg porasta broja zaraženih.

“Mislim da je važno da i na Кriznom štabu konačno donesemo mere koje će opštu populaciju na neki način motivisati da se u što većem broju vakcinišu, jer to je i jedini način da sprečimo da i u obrazovnom sistemu bude zaraženih”, rekao je Ružić.

Ističe da broj zaraženih i izolovanih učenika ne prelazi 1,4 procenata, a kada je reč o nastavnom i vannastavnom osoblju to je negde oko 1,8 odsto.

Dodaje da najpreciznije podatke ima Institut za javno zdravlje “Batut”.

“Mi i timu za škole gde nijansiramo te mere u odnosu na semafor model zajedno sa zdravstvenom strukom i predstavnicima ‘Batuta‘ donosimo te odluke. Ono što jeste blagi optimistični pokazatelj jeste da je prethodne nedelje 48 jedinica lokalne samouprava radilo po kombinovanom ili onlajn modelu, a da će naredne nedelje biti skoro duplo manje”, poručio je Ružić.

Кada je reč o testiranju učenika u školama, Ružić ističe da su o tome razgovarali, ali da je to pre svega pitanje za Кriznom štabu.

“Ideja je bila da uz saglasnost roditelja na nekom malom uzorku upravo pokažemo i dokažemo da je obrazovni sistem bezbedan i mislim da ćemo to svakako kao odluku donositi na Кriznom štabu ukoliko se proceni da je potrebno”, rekao je ministar i dodao da su najvažniji disciplina i vakcinacija.

Govoreći o tome koliko ima vakcinisanih prosvetnih radnika, Ružić kaže da taj broj u prosveti ne odudara mnogo od brojeva u opštoj populaciji – nešto preko 53 procenta.

“Ja i dalje apelujem, ne samo na prosvetne radnike, nego na celu populciju da se vakcinišu, jer je to jedini način da se suprotstavimo ovom virusu i da ne ostavimo taj manevarski prostor za mutiranje virusa i da se stalno vrtimo u krug, Mislim da je to pokazatelj lične odgovornosti i solidarnosti sa drugima”, zaključio je Ružić.

Patrijarh Porfirije u Crnoj Gori na ustoličenju vladike Metodija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije dolazi danas u Crnu Goru gde će predvodio čin ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

Svečani doček Porfirija zakazan je za 17.00 ispred manastira, a čin ustoličenja za nedelju u 9.00 sati, najavila je SPC.

SPC i Eparhija budimljansko-nikšićka su pozvale vernike da prisustvuju tom činu.

Prema pisanju medija, na dan ustoličenja najavljena je autokolona koja će u ranim jutarnjim satima krenuti iz Plava ka Beranama, dok će pojedine crkvene opštine u Crnoj Gori organizovati prevoz vernika.

Metodije će na mesto episkopa budimljansko-nikšićkog naslediti doskorašnjeg episkopa Joanikija, koji je 5. septembra na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Čin ustoličenja Metodija i najava tog događaja ne prate tenzije koje su bile podignute do usijanja početkom septembra, kada je na Cetinju uz demonstracije i snažno protivljenje dela građana, za mitropolita crnogorsko primorskog ustoličen Joanikije (Mićović).

Nekoliko hiljada građana je tada blokiralo Cetinje u pokušaju da spreče ustoličenje, jer SPC vide kao negatora crnogorskog identiteta, nacije, države, jezika i kulture.

Uz visoki bezbednisni rizik, ustoličenje je obavljeno u Cetinjskom manastiru u koji su patrijarh i mitropolit SPC, Porfirije i Joanikije, dovedeni vojnim helikopterom, zaštićeni pancir ćebadima i dugim cevima pripadnika crnogorske policije.

Prethodno je policija suzavcima razbila demonstracije, a u sukobima policije i demonstranata povređeno 60 građana i policajaca.

ŠTA PIŠU NOVINE

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za subotu, 25. septembar najviše pišu o uletanju autobusa na dečje igralište u Zemunu, dešavanjima na Kosovu, izborima u Nemačkoj, kao i o drugim ekonomskim i društvenim temama.

BLIC – U tekstu “Osmeh mališana je najveća nagrada” o uručivanju čeka od milion dinara Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zvečanska od strane “Blic fondacije” i Olimpijskog komiteta Srbije. Neurobiolog i molekularni biolog Miloš Babić objašnjava za list “Kako i kada ćemo izaći iz začaranog kruga korone”.

VEČERNJE NOVOSTI – Nakon poziva poslaniku Srpske liste i predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću da se javi na izdržavanje zatvorske kazne, list piše “Udar Prištine na Srbe zbog istine o Račku”. O nesreći u Zemunu, kada je autobus uleteo u dečje igralište, pod naslovom “Autobus kosio decu”.

DANAS – U tekstu “Troše se milijarde na loše autobuse” list piše o nesreći na dečjem igralištu u Zemunu. Aktivistkinja pokreta “Jedan od pet miliona” u tekstu “Kazne ove vlasti nosimo kao ordenje” priča o odlasku u zatvor zbog jelke okićene smećem namenjene zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću.

POLITIKA – O izborima za novog kancelara u Nemačkoj, list piše u tekstu “Stvaranje nove, ili opstanak stare Evrope”. Sa administrativnog prelaza Končulj kod Bujanovca, list piše “Zajednica srpskih opština je na Kosovu zabranjen termin”.

PREPORUKA ZA ČITANJE