O čemu čete pričati danas: Da li će Rusija napasti Ukrajinu, šta se dešava u Crnoj Gori, Vučić o kampanji i izborima

0
(Beta/AP Photo/Vadim Ghirda)

Dobro jutro,

SAD su upozorile da je, prema podacima koje imaju, sve izvesniji napad Rusije na Ukrajinu, iako naglašavaju da ne veruju da je ruski predsednik Vladimir doneo konačnu odluku i izdao naređenje za napad u narednim danima. Zbog toga će Putin i predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden večeras obaviti telefonski razgovor.

U Crnoj Gori i dalje su prisutne tenzije oko sastava nove vlade.

O izborima, kampanji, opoziciji, pomoći mladima i posledicama svetske političke krize na ekonomiju i rezerve Srbije govorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RUSIJA, UKRAJINA I UPOZORENJA O RATU

Predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov američki kolega Džozef Bajden planiraju da u subotu uveče održe telefonski razgovor, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prethodno su Sjedinjene Države upozorile na „veoma jasnu mogućnost” ruske invazije na Ukrajinu u narednih nekoliko dana, koja bi potencijalno uključivala snažan napad na Kijev, i poručile svim preostalim Amerikancima da napuste zemlju u narednih 48 sati, preneo je Gardijan.

Diplomatski izvori su saopštili da je Džo Bajden predočio liderima članica NATO da je ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku o invaziji, ali Džejk Saliven, savetnik u Bajdenovoj administraciji za nacionalnu bezbednost, rekao je da SAD ne veruju u navode da je Putin izdao „konačnu naredbu za pokretanje vojnog napada“.

„Reći ću da nam način na koji je izgradio i postavio svoje snage i postavio, zajedno sa ostalim pokazateljima koje smo prikupili putem obaveštajnih podataka, jasno pokazuje da postoji veoma izvesna mogućnost da se Rusija odluči da deluje vojno. Takođe, postoji osnovan razlog da se veruje da bi se napad mogao pokrenuti u razumno brzom vremenskom okviru“, rekao je Saliven.

„Trenutno ne možemo da odredimo dan, niti možemo da odredimo sat, ali ono što možemo da saopštimo je da postoji verodostojna perspektiva da će se ruska vojna akcija desiti, čak i pre kraja Olimpijskih igara u Pekingu”, dodao je.

Inače, Zimske olimpijske igre u Kini zatvaraju se 20. februara. Saliven je rekao da bi američki državljani koji su još u Ukrajini trebalo da napuste tu zemlju u naredna dva dana.

„Ako ostanete, preuzimate rizik bez garancije da će biti bilo kakve druge prilike za odlazak. Ujedno, nema izgleda za američku vojnu evakuaciju u slučaju ruske invazije“, rekao je Saliven.

„Ukoliko se dogodi ruski napad na Ukrajinu, verovatno će započeti bombardovanjem iz vazduha i raketnim napadima koji bi očigledno mogli da usmrte civile, bez obzira na njihovu nacionalnost. Naknadna kopnena invazija bi uključivala jak napad bez ikakvog prethodnog obaveštenja. Komunikacija bi u tom slučaju verovatno bila prekinuta, a komercijalni tranzit zaustavljen”, dodao je Saliven.

Bela kuća je saopštila da je Bajden pozvao transatlantske lidere da „razgovaraju o zajedničkoj zabrinutosti u vezi sa kontinuiranim gomilanjem vojnih snaga Rusije oko granica Ukrajine”. Zapadne obaveštajne agencije takođe veruju da bi najverovatniji cilj ruske ofanzive bio da se opkoli Kijev i iznudi smena režima, piše Gardijan.

Sa druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je predočio osoblju ruske diplomatske misije u Ukrajini da napuste zemlju „na neko vreme“, prenosi ruska novinska agencija Tass. Druge ambasade su u petak pojačale evakuaciju. Kijev je zatražio od Moskve “objašnjenje u roku od 48 sati o njenim vojnim aktivnostima u oblastima blizu granice sa Ukrajinom”. Rusija, u odgovoru, poručuje da je taj zahtev neosnovan, kao i da je situacija u Evropi sve napetija – ali da to nije krivica Moskve. 

CRNOGORSKE PERIPETIJE OKO NOVE VLADE

Crnogorski poslanici, najviše zahvaljujući glasovima skupštinskih predstavnika iz URE, izglasali su nepoverenje Krivokapićevoj vladi i smenili predsednika Skupštine Crne Gore Aleksu Bečića pre samo nedelju dana. Dok traju pregovori o novoj manjinskoj vladi, partije optužuju jedni druge, za izdaju, političku nestabilnost, neodgovornost i prekrajanje izborne volje.

U četvrak je lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović obavio razgovore sa nizom parlamentarnih stranaka o formiranju evropske vlade koju je ta partija predstavila kao jedan od modela izlaza iz političke krize, a sastanak je organizovan i sa predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), koji su kako navode iz URA “ranije najavili podršku evropskoj vladi bez učešća u istoj”.

Odmah su reagovali iz redova Demokrata, koji su najburnije reagovali na odluke o smeni vlade i predsednika Skupštine, a Momo Koprivica, predstavnik te stranke u crnogorskom parlamentu, rekao je da se međupartijski razgovor između URA i DPS vodio u državnoj instituciji – u zgradi Predsedništva i da preostaje samo da dovrše zloupotrebu državnog resursa tako što će zaključiti koalicioni sporazum u Vili Gorica.

“Abazović je juče potvrdio da računa na 30 poslanika DPS-a i da je zaključena koalicija s njima. Ko razgovara s Abazovićem, razgovara s DPS-om. On je most do DPS-a”, poručio je Koprivica.

Reagovali su i iz Demokratskog fronta. Predsednik Nove srpske demokratije (NSD) Andrija Mandić rekao je da su završili razgovore sa predsednikom Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimirom Jokovićem, gde su naveli da im je neprihvatljivo da bilo ko iz koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) ili tri koalicije potpisnice Sporazuma iz 2020. pravi dil sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

“Ako bi se to izneverilo, DF će krenuti sa protestima i blokirati čitavu Crnu Goru”, rekao je Mandić i naglasio da uskoro očekuju sednicu Glavnog odbora (GO) SNP, te da će obavestiti kada će početi “akcija” DF.

Takođe, predsednik Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera DF Milan Knežević rekao je da čine sve da kolege iz većine shvate ozbiljnost trenutne krize i da se nadaju da će sesti za zajednički sto i da neće biti dila sa DPS.

“SNP ponovo bira između Mila i Momira. Sad je življa Momirova ideja”, rekao je Knežević i istakao da Milo Đukanović ne može ostati na funkciji predsednika države, kao i da treba tražiti prevremene izbore za predsednika.

Abazović je naknadno istakao da personalni sastav nove crnogorks evlade nije još kompletiran i odbacio ocene o “teranju” Srba iz vlade, ističući da se ne bori za nacije, već za ljude i da će svi moći da budu deo ekipe bez ikakvih rezervi, samo da zadovolje kriterijume da bi se obavljao neki posao.

“Moramo da vraćamo građanski imidž, mislim da je to nedostajalo prethodnoj Vladi. Moramo da vraćamo imidž evropske vlade i sekularne vlade ali i da uvažavamo sve vjerske zajednice. Volio bih ta neka buduće vlada to preslikava”, rekao je Abazović.

VUČIĆ O OPOZICIJI, KAMPANJI, SVETSKOJ KRIZI

Predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da će se truditi da u izbornoj kampanji doprinese stvaranju pozitivne atmosfere u društvu, i optužio opoziciju da je odgovorna za stvaranje podela i vređanje, te ocenio da time pokušavaju da se vrate vlast. Naveo je da u predizbornoj kampanji moraju da postoje suočavanja mišljenja i da se, kako je ukazao, “verbalno sukobe na civilizovan način”. Vučić je rekao i da će lično da istupi protiv svakog sa liste SNS ko se bude ponašao na drugačiji način, i naveo da predstavnici opozicije iznose niz laži o njegovoj porodici, dok on nikada nije pomenuo ničiju decu ili članove porodice. Odbacio je navode opozicije o uvozu glasača iz Republike Srpske, te ocenio da to govore oni koji iz poltičkih razloga žele podršku zapada. Ponovio je da će na listi SNS-a biti brojna “ugledna imena”, a dodao je i da još nije odlučeno da li će biti predsednički kandidat.

“Za 20-tak dana će stranka odlučiti da li ću se kandidovati, mi biramo taktiku”, rekao je on.

Vučić je rekao da je država juče, zbog krize između Ukrajine i Rusije, naručila 30 miliona kilograma soli i po milion kilograma graška i pasulja. Vučić je dodao i da je naručeno i mleko u prahu kao i 30 milona kilograma brašna tip 500, ali da još nisu obezbeđene zalihe naftnih derivata i da se na tome radi.

Upitan o krivičnoj prijavi koja je podneta protiv njega zbog najavljene pomoći mladima od 100 evra koja će im biti isplaćena odmah posle izbora, Vučić je odgovorio da je država i ranije pomagala svim građanima. Odbacio je navode da se radi o populističkoj meri. Prema njegovim rečima, ako neko misli “da mogu da se kupe mladi sa 100 evra, to više govori o onome ko to govori”.

“To je simboličan gest podrške mladima, podržavali smo sve građane, i penzionere za vreme krize zbog kovida”, rekao je Vučić.

I DRUGE VESTI

BAJDEN, SI ĐINPING – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije predsedniku Aleksandru Vučiću, saopšteno je danas iz predsedništva. Čestitke povodom Dana državnosti uputio je i predsednik Kine Si Đinping, u kojoj je, u ime vlade i naroda Kine Srbiji poželeo prosperitet, a narodu sreću i blagostanje.

KANADA – Glavni sudija Višeg suda u Ontariju Džefri Moravec naredio je danas prekid petodnevne blokade mosta Ambasador koji povezuje kanadski grad Vindzor u pokrajini Ontario sa američkim gradom Detroitom ometajući protok autodelova i drugih proizvoda između dve zemlje. To je primoralo automobilske kompanije da privremeno zatvore fabrike, ili smanje proizvodnju. Još je nejasno da li će pripadnici snaga bezbednosti i kada biti poslati da sklone kamiondžije koji protestuju zbog ograničenja uvedenih u zemlji u borbi protiv kovida-19. Naredba će na snagu stupiti u 19.00 po lokalnom vremenu kako bi demonstranti imali vremena da odu.

ULUS – Nezadovoljni članovi Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) sazvali su za danas vanrednu sednicu Skupštine ULUS-a, koja će biti održana u zgradi beogradske opštine Stari grad. Poslednja Skupština ULUS-a održana je 29. decembra prošle godine, ali je deo nezadovoljnog članstva sporio validnost sednice, između ostalog, zato što je održana putem platofrme Zum, i zatražio poništavanje donetih odluka.

BiH – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozef Borelj je telefonom razgovarao pojedinačno sa liderima tri vladajuće stranke u BiH i pozvao ih da nastave ozbiljan i suštinski dijalog kako bi se obezbedilo dugoročno i održivo rešenje trenutne političke krize u zemlji. Borelj je obavestio Bakira Izetbegovića (SDA), Milorada Dodika (SNSD) i Dragana Čovića (HDZ BiH), da će 21. februara Savet za spoljne poslove detaljno razmatrati sve aspekte stanja u BiH, navedeno je u saopštenju.

PARIZ – Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je u Parizu sa francuskim kolegom Žanom Kasteksom o evropskim pitanjima, bilateralnim odnosima, ekonomiji i vojno-tehničkoj saradnji ukazujući da je osnovna poruka da je predsednik Emanuel Makron lično posvećen tome da radi na unapređenju odnosa Francuske i Srbije. „Osnovna poruka je da je predsednik Makron lično posvećen tome da dalje radi na unapređenju i političkih i ekonomskih odnosa Francuske i Srbije i da lično prati mnogobrojne francuske investicije koje danas imamo u Srbiji“, rekla je Brnabić posle sastanka sa premijerom Francuske.

VESTI IZ SPORTA

NBA – Košarkaši Bostona pobedili su prošle noći na svom terenu ekipu Denvera sa 108:102 i tako zabeležili sedmi uzastopni trijumf u NBA ligi, ali i pokvarili još jedno sjajno veče Nikole Jokića. Srpski košarkaš je ostvario 71. tripl-dabl u karijeri sa 23 poena, 16 skokova i 11 asistencija, ali to nije bilo dovoljno za trijumf Nagetsa. Košarkaši San Antonija pobili su u gostima Atlantu sa 136:121, predvođeni Dežonteom Marejem koji je upisao 32 poena, 15 asistencija i deset skokova za svoj 11. tripl-dabl. Na drugoj u glavnoj ulozi je bio srpski košarkaš Bogdan Bogdanović koji je utakmicu završio sa 23 poena, pet skokova i četiri asistencije za 30 minuta provedenih na terenu, dok je Tre Jang dodao 18 poena i 11 asistencija. Košarkaši Filadelfije pobedili su na svom terenu Oklahomu sa 100:87, a najzaslužniji za to bio je Džoel Embid sa 25 poena, 19 skokova i pet blokada. Tajris Maksi je dodao 24, a Tabajas Heris 17 poena, dok novi košarkaš Filadelfije Džejms Harden nije igrao, ali je dočekan ovacijama. U timu Oklahome najefikasniji je bio Derik Fejvors sa 16 poena, dok je dobru partiju upisao i Aleksej Pokuševski koji je meč završio sa 15 poena, šest skokova i jednom asistencijom.

O ČEMU PIŠE DNEVNA ŠTAMPA

BLIC – “Ukidamo mere kada padne broj preminulih i zaraženih”, o stavu člana Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona Branislava Tiodorovića. “Italija očarana srpskim strelcem”, o fudbaleru Dušanu Vlahoviću. VEČERNJE NOVOSTI – “Naftaši ne bi smeli da smanjuju isporuke goriva”, o upozorenju države posle određivanja maksimalnih cena goriva. “Nikada se više nije ulagalo u zdravstvo”, doktor Danica Grujičić govori za list o razlozima svoje podrške Srpskoj naprednoj stranci.

DANAS – “Pokucaj na vrata BIA zbog umetničkog dela”, o tome kako je skulptura “Miloš Obilić” autora Ivana Meštrovića završila u zgradi BIA. “Manojlović Vučiću: Komšo, još te nema”, o kampovanju građana koji traže zakonsku zabranu iskopavanja litijuma i bora, ispred zgrade predsedništva u Pionirskom parku u Beogradu. INFORMER – O krivičnoj prijavi koja je podneta protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog nuđenja mita za glasove na predstojećim izborima “Tuže Vučića zbog 100 evra za mlade”. “Završen Klinički centar Srbije”, o novoj zgradi te zdravstvene ustanove.

KURIR – O ubistvu uličnog svirača u Novom Sadu list piše pod naslovom “Monstrum”. List najavljuje intervju sa nekadašnjim komandantom Žandarmerije Bratislavom Dikićem “Dikić o ovome dosad nije pričao”. NOVA – “Većina Beograđana za promenu vlasti”, o predizbornim istraživanju “Nove srpske potičke misli”. “Još jedna sutkinja na bolovanju”, o tome da početak suđenja klanu Veljka Belivuka nije ni na vidiku.

POLITIKA – “Dobili banke na sudu, sad im vraćaju novac”, o reviziji presuda za obradu troškova kredita. “Srbiji 80 odsto francuskih investicija u regionu”, o poseti premijerke Ane Brnabić Parizu. SRPSKI TELEGRAF – List piše da je nekadašnji predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević dao nalog za ubistvo brojnih ličnosti iz tadašnjeg političkog miljea “Sloba predao Legiji spisak smrti sa 123 imena”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

NA DANAŠNJI DAN

1804. – Preminuo filozof Imanuel Kant začetnik nemačke klasične filozofije, jedan od najuticajnijih filozofa čije je delo donelo revolucionarne promene (“Kritika čistog uma”, “Kritika praktičnog uma”, “Kritika rasudne snage”, “Opšta istorija prirode i teorije neba”).

1809. – Rođen je Abraham Linkoln predsednik SAD od 1860. do 15. aprila 1865, kada ga je u Vašingtonu ubio jedan fanatični pristalica ropstva. Od 1861. do 1865. predvodio je građanski rat protiv otcepljenih južnih država i uspeo da sačuva Uniju, a 1863. je proglasio ukidanje ropstva u SAD.

1974. – U Moskvi je uhapšen ruski pisac Aleksandar Solženjicin, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1970. Narednog dana oduzeto mu je sovjetsko državljanstvo i proteran je iz zemlje. Posle dve decenije u emigraciji u Vermontu (SAD), u Rusiju se vratio 1994.

1999. – Senat SAD je predsednika Bila Klintona (Bill Clinton) oslobodio optužbi za krivokletstvo i opstrukciju pravde, čime je, posle godinu dana, okončana njegova “seksualna afera” sa Monikom Levinski (Monica Lewinsky) i izbegnuto njegovog smenjivanje (“impičment”).

VREMENSKA PROGNOZA – U većem delu Srbije danas se očekuje oblačno i malo hladnije vreme, samo će na severu zemlje biti sunčano, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniža temperatura od minus jedan do sedam, najviša od sedam do deset stepeni, u Negotinskoj Krajini do 14. U Beogradu će, nakon oblačnog jutra, tokom dana biti sunčano. Najniža temperatura oko četiri, a najviša oko devet stepeni.

* Korišćeni su izveštaji agencije Beta