O čemu ćete pričati danas: Bez popuštanja mera za praznike, Bajdenov govor o “osvajanju 21. veka”, četiri osobe ubijene u bolnici u Nemačkoj

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Dobro jutro,

I srećan put svima koji danas, nadamo se ne u velikim grupama, putujete na odmor za predstojeće prvomajske i uskršnje praznike. Krizni štab je na jučerašnjoj sednici savetovao da se izbegnu velika okupljanja tokom praznika, a da će se potom, od 8. maja, razmatrati mogućnost popuštanja mera.

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden održao je govor u Kongresu SAD povodo 100 dana rada od početka mandata u Beloj kući i tom prilikom poručio da “Amerika ponovo kreće napred”.

Potresne vesti dolaze iz Nemačke, gde je u jednoj bolnici u toku noći ubijeno četiri pacijenta, a osoba, za koju se sumnja da je ubica, prividena je. Reč je o licu koje je zaposleno u bolnici…

KORONAVIRUS U SRBIJI

Brojke

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, potvrđeno 2.138 novih slučajeva koronavirusa, na osnovu 13.832 testirana uzorka, a od posledica kovid-19 preminulo je 26 osoba.

U bolnicama je 4.987 obolelih od kovida, a na respiratoru se nalazi 161 pacijent.

Procenat pozitivnosti, broj pozitivnih u odnosu na broj testiranih, iznosi 15,45 odsto.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo 685.937 osoba, a od posledica kovid-19 preminulo je 6.312 ljudi. Ukupno je testirano 3.814.540 osoba.

Krizni štab o novim merama…

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović je izjavio nakon sednice Kriznog štaba da se u ovom trenutku ne može govoriti o ublažavanju mera.

“Nismo za to još spremni. Želeli bismo da brojevi padnu. Možemo govoriti o velikom popuštanju kada brojevi budu mnogo manje nego sada”, ističe Tiodorović.

Ako se sve mere budu poštovale, navodi, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati o tome da se one postepeno ublažavaju.

“Možda ćemo preći i na to da restorani, ugostiteljski objekti u zatvorenom, mogu da rade, ali da se, na primer, koristi samo 50 odsto kapaciteta u zatvorenom”, naglasio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, sednica Kriznog štaba imala je zadatak da oceni epidemijsku situaciju.

“Želimo svi zajedno da izbegnemo onaj scenario koji smo imali za Sretenje, koji nas je doveo do povećanja broja bolesnih. Izbegnimo taj scenario. Ako smo disciplinovani, iskoristimo lepo vreme, baš za vreme praznika, da se prošetamo sa porodicama, da proslavimo velike praznike, ali da poštujemo mere”, naglasio je Tiodorović. .

“Poruka je vrlo jasna, vakcinacija je neophodna. Pre svega će se, kaže, staviti fokus na radno aktivno stanovništvo”, istakao je Tiodorović.

Dr Branislav Tiodorović rekao je da moramo da budemo aktivniji prema velikim kolektivima i sistemima, kao i prema mladima.

“Od 15. maja počinje velika kampanja posvećena mladima”, naglasio je Tiodorović. 

Na pitanje da li će u maju biti moguće prisustvo publike na stadionima i u halama, dr Tiodorović navodi da o tome nije bilo reči na sednici Kriznog štaba.

“Sačekajmo da prođu praznici i tek posle 10 do 14 dana možemo proceniti da li će doći do porasta obolelih. Zašto da ne, u jednom trenutku, ako se steknu uslovi, ako sve bude pod kontrolom, onda ćemo moći da primenimo tako nešto”, naglasio je Tiodorović.

U vezi sa mogućem uvođenjem povlastica za vakcinisane, dr Tiodorović navodi da je to i pravno, i medicinsko, i etičko pitanje.

“Mislim da je najbolji način da to rešavamo sa Evropom i svetom. Da vidimo kako će to biti postavljeno. Moramo imati nešto što će predstavljati obrazac kako da se svi ponašamo”, naveo je Tiodorović.

Vesić: “Krizni štab odlučio da se 8. maja potpuno otvore ugostiteljski objekti”

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je na sednici republičkog Kriznog štaba doneta je odluka da se od “8. maja potpuno otvore ugostiteljski objekti i da se dozvoli vakcinacija u tržnim centrima i na drugim javnim mestima, uz saglasnost nadležnih zavoda za javno zdravlje”.

“Verujem da smo zajedno našli meru kako da privreda radi kao i da se istovremeno sačuva javno zdravlje građana. Pored toga, ne mogu da ne primetim da je Beograd najbolji region kada je vakcinacija u pitanju i da je pravedno da naše građanke i građani budu nagrađeni zato što su odgovorni”, naveo je Vesić na svom nalogu na Fejsbuku.

Vesić je zahvalio u ime Grada Beograda svim članovima Kriznog štaba jer su “pokazali razumevanje za zahteve privrede”.

BAJDENOV GOVOR U KONGRESU SAD

“Amerika ponovo kreće napred”

“Amerika ponovo kreće napred”, poručio je američki predsednik Džozef Bajden na početku obraćanja članovima Senata i Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Primetio je i da se nijedan dosadašnji američki nije obraćao u, kako ih je označio, istorijskim okolnostima u kojima su dve žene – potpredsednica Kamala Haris i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, predstavnice demokrata, sedele iza njega tokom obraćanja.

“Gospođo predsedavajuća i gospođo potpredsednice, nijedan predsednik nikad nije izgovorio te reči na ovom podijumu. Bilo je krajnje vreme”, rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Poručio je da su Sjedinjene Države u usponu i da su izabrale nadu – nasuprot straha.

“Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje”, rekao je Bajden.

O vakcinaciji…

Prema njegovim rečima 90 procenata američkih građana živi na manje od pet milja (osam kilometara) od punktova za vakcinaciju protiv Kovida.

“Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su”, poručio je američki predsednik u obraćanju, dodavši da će u prvih sto dana njegovog mandata biti dato 220 miliona vakcina.

Kina, Rusija, migraciona politika i oružano nasilje

Takođe, američki predsednik je ukazao da se Sjedinjene Države sa Kinom i drugim zemljama takmiče da, kako je rekao, osvoje dvadeset prvi vek.

“Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika”, istakao je Bajden.

Takođe, državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, označio je najznačajnijim još od Drugog svetskog rata.

Američki predsednik je rekao da je kineskom predsedniku Si Đinpingu rekao da će, kako se izrazio, svestrano, braniti američke interese – uključujući globalnu ekonomiju.

„Rekao sam mu i da ćemo zadržati snažno vojno prisustvo u području Pacifika – kao što to činimo sa Severnoatlantskom alijansom u Evropi. Ne da da bismo započeli sukob – već da bismo ga sprečili”, ukazao je američki predsednik.

Govoreći o Rusiji – precizirao je da je direktno i proporcionalno odgovorio na pokušaje Rusije da se meša u izbore održane 2020. kao i sajber napade počinjene u Americi.

Osvrnuo se i na odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana rekavši da će se SAD nastaviti da budu obazrive povodom terorističkim pretnjama ma odakle one dolazile.

U vezi sa problemom oružanog nasilja u SAD-u, kojim su poslednjih dana bili pogođene države Džordžija i Kolorado, Bajden je istakao da je potrebno primeniti striktnije zakone. Zatražio je od republikanaca u Senatu da se pridruže demokratama kako bi se sanirali nedostaci u regulativi koji otežavaju temeljnije provere korisnika naoružanja i razornije municije.

“Učiniću sve što je u mojoj moći da zaštitim građane od pandemije i oružanog nasilja. Ali potrebno je i da Kongres deluje”, rekao je Bajden.

Ukazao je da želi da poboljša američku migracionu politiku – pozvavši Kongres da usvoji reformski zakon kojim će biti povećana novčana davanja za efikasniju graničnu kontrolu, ali i put ka američkom državljanstvu. Bajden je ponovio da će potpredsednica Kamala Haris voditi tim američke administracije koji će se baviti uzrocima krize na granici.

Američki predsednik je rekao i da bi Sjedinjene Države trebalo podele da ostave po strani – i ujedine se. Izneo je stav da se, kako je rekao, autokrate klade da će američka demokratija propasti.

“U ranijem periodu kada je naša demokratija bila na iskušenjima – Frenklin Ruzvelt nas je podsetio da je potrebno da svako od nas uradi svoj deo posla. To je sve što tražim… Da svi uradimo svoj deo posla. Ako to učinimo, suočićemo se sa ključnim izazovima, i dokazati da je demokratija trajna i snažna”, poručio je Bajden.

Obraćanje je zaključio uverenjem da nikada nije bio sigurniji kojim će putem zemlja ići.

“Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa, izvan naših mogućnosti, što ne možemo učiniti – ako radimo zajedno”, zaključio je Bajden u obraćanju članovima Kongresa i američkoj javnosti.

ČETIRI OSOBE UBIJENE U NEMAČKOJ BOLNICI

Četiri osobe pronađene su mrtve u bolnici u nemačkom gradu Potsdamu kasno sinoć i jedna žena je privedena, saopštila je policija.

Portparol policije države Brandenburg rekao je da su pozvani u kliniku Oberlin oko 21 čas, i da su našli četvoro mrtvih ljudi i petu osobu teško povređenu. 

“Na žrtvama su jasne oznake spoljnog nasilja”, rekao je portparol policije.

Rekao je da se osnovano sumnja da je privedena žena odgovorna za ubistva, ali nije izneo dodatne detalje.

Lokalni list Potsdamer Nojste Nahrihten javio je da su žrtve klnički pacijenti, a da je privedena žena zaposlena u toj bolnici.

I DRUGE VESTI…

Rudolf Đulijani i istraga FBI

Federalni agenti pretresli su stan na Menhetnu koji je u vlasništvu bivšeg advokatu Donalda Trampa Rudija Đulijanija. Prilikom pretresa su zaplenjeni elektronski uređaji, preneo je CNN i drugi američki mediji pozivajući se na neimenovani izvor.

Istraga protiv bivšeg Trampovog advokata vodi se već dve godine. U fokusu istrage su Đulijanijeve aktivnosti u Ukrajini, uključujući i to da li je ilegalno lobirao kod ukrajinskih zvaničnika da pokrenu istragu o poslovanju Hantera Bajdena, sina Džoa Bajdena koji je bio član borda ukrajinske gasne kompanije “Burisma”.

Istraga se odnosi i na pokušaje Rudija Đulijanija da diskredituje bivšu američku ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič.

Dvojica biznismena sa Floride, povezanih sa Đulijanijem, uhapšena su 2019. godine i optužena za kršenje federalnih propisa o finansiranju političkih kampanja. Oni su imali ključnu ulogu u Đulijanijevim pokušajima da pokrenu istragu u Ukrajini.

Protiv Đulijanija nije podignuta optužnica i glavni tužioci nisu nikad službeno govorili o toj istrazi.

Đulijani je u januaru ove godine tužen i za klevetu od strane kompanije “Dominion vouting sistems” zbog tvrdnji da su njihove mašine za glasanje doprinele navodnoj izbornoj krađi na proteklim izborima u SAD.

Kompanija traži odštetu od preko 1,3 milijarde dolara nakon što je Đulijani u javnim nastupima iznosio, kako su naveli, “veliku laž” o izbornoj prevari.

Đulijanijev advokat nije komentarisao navode o pretresu Đulijanijevog stana.

Završen prvi sastanak međustranačkog dijaloga

Prvi sastanak u okviru međustranačkog dijaloga, bez prisustva predstavnika Evropskog parlamenta, završen je juče ok 21 sat, a učesnici sastanka nisu davali izjave novinarima.

Sastanak je počeo nešto posle 17 sati u Domu Narodne skupštine i završen je nešto posle 21 sat, a dijalogu je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpsku naprednu stranku u dijalogu je predstavljao Aleksandar Martinović, Socijalističku partiju Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović, dok je Pokret socijalista predstavljao Aleksandar Vulin.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Pokreta ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvene Srbije, Srpskog patriotskog saveza (SPAS), kao i Stranke pravde i pomirenja i Saveza vojvođanskih Mađara.

Od opozicionih stranka, sastanaku su prisustvovali lider Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović, lider Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović, predsednica Pokreta Zavetnici Milica Stamenković, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj, predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković.

Na sednici Skupštine Beograda danas o imenovanjima direktora javnih preduzeća 

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević zakazao je za danas sednicu na kojoj će se odlučivati  o rezrešenjima i imenovanjima direktora i v. d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad, kao i razrešenjima i imenovanjima članova upravnih i nadzornih odbora i članova školskih odbora u nekoliko osnovnih škola.

“Na dnevnom redu naći će se i Predlog odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP Infostan tehnologije”, naveli su iz Skupštine grada.

Odbornici će, takođe,  odlučivati o davanju saglasnosti na rebalans programa poslovanja za 2021. godinu za GSP Beograd i JKP Parking servis, kao i na Statut Apotekarske ustanove – Apoteka Beograd i o dopuni Statuta Javnog preduzeća  Beogradska tvrđava.

Skupština će razmatrati i predloge izmene i dopune planova detaljne regulacije šireg područja uz Ulicu vojvode Stepe, Predlog plana detaljne regulacije za deo Orlovskog naselja u Mirijevu i Predlog plana detaljne regulacije za kompleks West 65.

“Odlučivaće se o predlogu Odluke o nefakturisanju zakupnine zakupcima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u poslovnim prostorima nad kojima grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja. Razmatraće se i o predlogu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o taksi prevozu”, navodi se u saopštenju.

Kurti u čestitki Rami: “Kosovo ne može bez Albanije, Albanija ne može bez Kosova”

Aljbin Kurti čestitao je predsedniku albanske vlade Ediju Rami na pobedi na parlamentarnim izborima, navodeći da “Kosovo ne može bez Albanije i da Albanija ne može bez Kosova”.

Kurti je u čestitki naveo da je Ramina Socijalistička partija pobedila na parlamentarnim izborima održanim u nedelju, prema preliminarnim rezultatima koje je objavila Centralna izborna komisija.

“Kosovo ne može bez Albanije, i Albanija ne može bez Kosova, pa čestitam premijeru Albanije Ediju Rami na rezultatima i želim da zajedno, kao Albanci, povećamo saradnju između nas u svim sektorima i dovedemo je bliže evropskim standardima u pogledu demokratije, ekonomskog razvoja, pravde i blagostanja”, napisao je Kurti.

Dodao je da bi institucije u Albaniji trebalo da razjasne sve nejasnoće u vezi sa izbornim procesom.

Centralna izborna komisija Albanije saopštila je da je prebrojavanje glasačkih listića završeno.

Jeremić: Postoji realna šansa za pobedu opozicije u Beogradu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da u Beogradu postoji realna i najveća šansa da opozicija pobedi i osvoji većinu u gradskom parlamentu, a da ključ pobede leži u koordinisanom nastupu opozicije.

Jeremić je ocenio da koordinisani nastup opozicije ne znači nužno nastupanje u jednoj koloni, saopštila je Narodna stranka.

“Optimista sam i mislim da je to (pobeda na izborima) moguće. Izuzetno je važno da u opoziciji nema razmirica, svađa, ljutnje, sujeta i da jedni drugima ne radimo o glavi. Biće veoma važno i ko će biti kandidat opozicije za gradonačelnika Beograda”, rekao je Jeremić u razgovoru sa građanima preko društvene mreže Instagram.

On je izjavio da na mogući uspeh ukazuju i “lažni izbori” održani 21. juna 2020. godine, na kojima je u Beogradu glasalo manje od 40 odsto birača – što znači da “većina Beograđana nije zadovoljna vlašću Srpske napredne stranke (SNS) u prestonici”.

Predsednik Narodne stranke je ocenio da će se beogradski izbori održati zajedno sa nekim drugim izborima, početkom sledeće godine.

“Verujem da će kandidat SNS-a biti neko koji nije iz te stranke, poput Aleksandra Šapića, jer SNS nema kandidata. Njihov kandidat u Beogradu je Goran Vesić, ali on ne može da pobedi i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić je toga svestan. Jednom su već probali sa lažnim kanidatom Zoranom Radojičićem, pa je pravi gradonačelnik bio Vesić, i ne verujem da će to ponovo uraditi”, rekao je Jeremić.

Fon Kramon: Predlog za sever Kosova mogao bi da bude uspešan

Izvestilac Evropske unije za tzv. Kosovo Viola fon Kramon prokomentarisala je non-pejper dokument u kome se govori o “posebnom statusu severa Kosova koji podseća na status Južnog Tirola u Italiji” navodeći da bi takvo rešenje moglo biti uspešno, prenosi portal Nova.rs.

Ona je navela da bi “rešenje za sever Kosova morao da uzme u obzir i specifičnosti situacije na terenu”.

„Ono što je predloženo u tom non-pejper dokumentu izgleda kao status Južnog Tirola u Italiji koji je rešio bilateralne probleme Italije i Austrije. To može biti uspešan model, ali mora da uzime u obzir specifičnosti situacije na Kosovu“, rekla je fon Kramon, a prenosi Kosovo onlajn.

Ona je pozvala evropsku diplomatiju da poveća nivo koordinacije kako bi se izbegli nesporazumi i izrazila nadu da će dijalog biti odblokiran nakon poseta Kurtija i Vučića Briselu. Fon Kramon je istakla da su SAD i EU već odbile ideju razmene teritorija.

London naručio još 60 miliona doza vakcine Fajzer-Biontek 

Britanska vlada je objavila kako je naručila još 60 miliona doza antikovid vakcine Fajzer-Biontek za planirani program revakcinacije najosetljivijih osoba naredne jeseni.

“Vakcina nam pomaže da vratimo slobodu i treba da štitimo taj napredak”, rekao je ministar zdravlja Met Hankok na konferenciji za novinare u Londonu.

Suočena sa rizikom novih mutacija virusa vlada radi već godinu dana na planu revakcinacije, da bi obezbedila stanovništvo, rekao je Hankok.

Tih 60 miliona naručenih doza Fajzer-Biontek vakcine, uz 40 miliona već kupljenih doza vakcine tih proizvođača “biće upotrebljeno zajedno sa drugim vakcinama u okviru programa revakcinacije da bi mogli da zaštitimo napredak koji smo svi ostvarili”, rekao je ministar.

Očekuje se da će najosetljivijim grupama stanovništva biti ponuđena još jedna doza vakcine pre zime, preneo je BBC.

VESTI IZ SPORTA

Jokićeva blokada za pobedu Denvera i još jedna MVP partija: “Ne postoji ništa što taj momak nije sposoban da uradi. Neverovatan je”

Košarkaši Denver Nagetsa pobedili su ekipu Nju Orlenas Pelikansa u neizvesnoj završnici rezultatom 114:112, a junak trijumfa Nagetsa bio je lider tima iz Kolorada Nikola Jokić, koji je sjajnom blokadom nad Zajonom Vilijamsonom na 2,2 sekunde do kraja susreta sprečio produžetke.

Nagetsi su ispustili prednost od devet poena za manje od 50 sekundi aktivne igre i Pelikansi su u poslednjih 10 sekundi meča igrali napad za izjednačenje. Brendon Ingram je ušao u reket, prosledio loptu Vilijamsonu koji je bio slobodan ispod koša. Zicer i pokušaj rutinskog zakucavanja koje je sprečio srpski reprezentativac.

Srpski centar je pružio je još jednu MVP partiju i susret u Pepsi centru okončao sa 32 poena, osam asistencija, sedam skokova, kao i po tri blokade i ukradene lopte. Pojedini analitičari Jokiću zameraju igru u odbrani, ali je posebno u meču protiv Pelikansa dokazao da i u tom segmentu može mnogo da ponudi. Da mu iz NBA odmah dodele nagradu za najkorisnijeg igrača lige, ne bi pogrešili.

Pratio ga je u stopu sve bolji Majkl Porter Džunior sa 28 poena, dabl-dabl učinak je ostvario Fakundo Kampaco (19 poena i 10 asistencija), a četiri skoka su bivšem igraču Reala nedostajala za tripl-dabl. Dvocifren je bio iAron Gordon sa 10 postignutih poena. Sa druge strane, kod Nju Orleansa se u 35. porazu u sezoni (27 trijumfa) se istakao Ingram sa 27 poena, dok je 21 poen dodao Vilijamson. Erik Bledsoje upisao 17 poena, dok je Lonzo Bol povezao tripl-dabl (16 poena, po 12 skokova i asistencija). Džejskon Hejs je dodao 10 poena.

Ceo izveštaj možete pročitati OVDE.

Siti preokretom do pobede u Parizu

Fudbaleri Mančester sitija pobedili su u Parizu ekipu Pari Sen Žermena sa 2:1, u prvoj utakmici polufinala Lige šampiona.

PSŽ je poveo u 15. minutu golom Markinjosa, izjednačio je Kevin de Brujne u 64, a pobedu Sitiju doneo je Rijad Marez u 71. minutu.

Stvari su se dodatno zakomplikovale za PSŽ kada je Idrisa Gej u 77. minutu zaradio direktan crveni karton zbog oštrog starta nad Ilkajom Gundoganom.

Do kraja meča je bilo uzbuđenja, prekida i oštrih startova, ali se rezultat nije menjao pa Siti na revanš koji je na programu 4. maja nosi veliku prednost.

U drugom polufinalu sastaju se Real Madrid i Čelsi, a prvi meč tog duela završen je nerešeno 1:1.

CSKA prvi učesnik F4 Evrolige, ubedljiva pobeda nad Fenerbahčeom

Košarkaši CSKA iz Moskve plasirali su se na završni turnir Evrolige pošto su u gostima pobedili ekipu Fenerbahčea sa 85:68 (17:24, 27:15, 27:11, 14:18), u trećem meču četvrtfinala.

Najbolji učinak u ruskoj ekipi imao je Vil Klejburn sa 34 poena i sedam skokova, Ife Lundberg je postigao 22 poena uz sedam skokova i pet asistencija, dok je Johanes Vojtman dodao 11 poena uz šest skokova.

Bolji od ostalih u ekipi Fenerbahčea, koju sa klupe vodi srpski selektor Igor Kokoškov, bio je Nando De Kolo sa 22 poena i tri asistencije, Marko Gudurić je dodao 10 poena uz tri skoka, dok je Jan Veseli upisao osam poena uz tri skoka

CSKA će u polufinalu Evrolige igrati protiv boljeg iz serije u kojoj igraju Efes i Real Madrid. Tuski tim vodi sa 2:1.

Fajnal-for se igra u Kelnu od 28. do 30. maja.

O ČEMU PIŠU NOVINE

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za četvrtak, 29. april 2021. godine najviše pišu o vakcinama protiv kovid-19, mogućem popuštanju epidemioloških mera nakon praznika i pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

BLIC – List preko naslovne strane poziva građane da se vakcinišu protiv kovid-19, uz slike poznatih ličnosti tokom primanja vakcine i naslov “Vakcina je jedini spas”. List piše i “Ko sve, kako i kada radi za praznike”.

VEČERNJE NOVOSTI – “Tri testa na maloj maturi”, piše list pozivajući se na svoje izvore. O najavljenom mogućem ublažavanju protivpandemijskih mera nakon praznika “U restorane od 8. maja, konobari da se vakcinišu”.

DANAS – Urednik RTS-a Bojan Bosiljčić za taj list “Kako sam sklonjen zbog emisije o Beogradu na vodi”. O pregovorima vlasti i opozicije o izbornim uslovima pod naslovom “Vučić pričao sa delom opozicije”.

POLITIKA – List piše o “Mnogo nepoznanica oko treće doze vakcine”. O izjavi predsednika Srbije “Vučić: Bližimo se konačnim pritiscima”.

PREPORUKA ZA ČITANJE

Kada je u nedelju 18. aprila, oko ponoći, objavljena vest da je 12 evropskih klubova odlučilo da napravi novo takmičenje – Superligu i tako prekine kontinuitet od one ideje koja je zaiskrila u Parizu, 14. decembra 1954, fudbalski i sportski svet se uznemirio. Nije prošlo ni puna dva dana od te objave i engleski klubovi su pod pritiskom navijača doneli odluku o povlačenju iz takmičenja koje još nije ni počelo. Veliku analizu o Superligi Evrope pročitajte u novom prazničnom broju Nedeljenika koji je na kioscima od srede.

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

1818. – Rođen je Aleksandar II Nikolajevič Romanov, ruski car od 1855. Tokom njegove vladavine ukinuto je kmetstvo, reformisani su sudovi, data ograničena samouprava gubernijama i gradovima. U februaru 1881. ubio ga je pripadnik organizacije “Narodna volja”.

1892. – U Beogradu je osnovana Srpska književna zadruga. Prvi predsednik bio je Stojan Novaković, a potpredsednik Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio i njen amblem. Prva objavljena knjiga bila je “Život i priključenija” Dositeja Obradovića.

1929. – Preminuo je srpski vojvoda Stepan-Stepa Stepanović, general i ministar vojske 1908. i od 1911. do 1912. godine. Čin vojvode dobio je nakon pobede nad austrougarskom vojskom u Cerskoj bici u avgustu 1914. godine.

1980. – Preminuo je engleski filmski režiser Alfred Hičkok (Hitchcock), proslavljeni autor kriminalističkih filmova, majstor filmske montaže, napetosti i ambijenta (“Čovek koji je suviše znao”, “Nevolje sa Harijem”, “Vrtoglavica”, “Ptice”, “Psiho”).

2008. – Evropska unija je potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

VREMENSKA PROGNOZA

Danas širom zemlje pretežno sunčano i osetno toplije, samo u Timočkoj krajini oblačno, ponegde sa sipećom kišom. Kasno posle podne i uveče u svim krajevima prolazno naoblačenje.

Najviša temperatura od 22 stepena do 25 stepeni, u Timočkoj krajini svežije. U Beogradu tokom dana sunce, predveče oblaci. Temperatura do 24 stepena.

Ujutro na severozapadu Srbije, u Timočkoj krajini i po pojedinim kotlinama niska oblačnost, a u ostalim krajevima pretežno vedro.

U toku dana osetno toplije i u većem delu pretežno sunčano, osim u Timočkoj krajini, gde će se zadržati oblačno, ponegde sa rosuljom.

Kasnije posle podne, uveče i noću prolazno naoblačenje sa lokalnom pojavom kratkotrajne kiše. Vetar slab i umeren, na jugu Banata povremeno jak, jugoistočni, krajem dana u slabljenju i skretanju na jugozapadni.

Najniža temperatura od 5 do 10, a najviša od 22 do 25 stepeni, samo u Timočkoj krajini svežije, od 15 do 20 stepeni.

*U ovom izveštaju su korišćeni izveštaji agencije Beta