O čemu ćete danas pričati: Odobrena vakcina u EU, bez proslave Nove godine u CG, Milvoki kažnjen zbog Bogdanovića

0
Foto: Profimedia

Dobro jutro,

Dok se širi bojazan da ne dobijemo epidemiju usred pandemije, zdravstveni autoriteti uveravaju da je novi soj koronavirusa pod kontrolom. Za to vreme, Evropa je odobrila upotrebu jedne vakcine, u Americi je ušla u upotrebu i druga vakcina, čak i u Kazahsanu počinje proizvodnja ruske vakcine. U Srbiji, po tom pitanju, ništa novo.

Evropska komisija odobrila Fajzerovu vakcinu protiv korone

Evropska komisija (EK) je zvanično odobrila da se vakcina protiv korona virusa koju su razvili Fajzer i BioNTek stavi na tržište Evropske unije.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da je Komisija donela odluku da stavi na raspolaganje evropskim građanima prvu vakcinu protiv kovida-19.

“Dali smo uslovno tržišno odobrenje”, rekla je ona.

EK je dala odobrenje samo nekoliko sati pošto je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila ovu vakcinu ocenivši da ona ispunjava standarde bezbednosti i kvaliteta.

Brisel je maksimalno ubrzao zvanično odobrenje za koje obično treba tri do četiri dana posle zelenog svetla regulatornog tela.

Predviđeno je da isporuka vakcine počne u subotu, a vakcinacije bi širom EU trebalo da počnu od 27. do 29. decembra.

U SAD počelo vakcinisanje vakcinom Moderne

Bolničarka iz američke države Konektikat vakcinisana je pred kamerama protiv kovida-19 vakcinom biotehnološke firme Moderna, čime je počela kampanja vakcinacije tom vakcinom u SAD, drugom koja je odobrena po hitnom postupku.

Najavljeno je da će prve vakcinacije vakcinom te mlade biotehnološke firme, nedelju dana od početka vakcinisanja vakcinom američko-nemačkih kompanija Fajzer i BioNTek, početi danas u raznim delovima SAD.

Vakcinu Moderne protiv korona virusa odobrilo je za hitnu upotrebu američko regulatorno telo u petak.

Bajden primio vakcinu protiv korona virusa

Novoizabrani predsednik SAD Džozef Bajden je primio vakcinu protiv korona virusa i pozvao Amerikance da učine isto.

Taj čin je direktno prenošen na televiziji, sa ciljem da se američka javnost ubedi da je vakcinacija bezbedna.

“Radim ovo da pokažem da ljudi treba da budu spremni da prime vakcinu kada bude dostupna. Nemate oko čega da brinete”, rekao je Bajden.

Prvu dozu vakcine kompanije Fajzer Bajden je primio u bolnici, nedaleko od njegovog doma u saveznoj državi Delaver.

Nekoliko sati ranije vakcinu je primila i njegova žena Džil.

Od korona virusa u SAD je umrlo više od 317.000 ljudi, znatno više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Više zvaničnika odlazeće administracije predsednika Donalda Trampa primilo je prošle nedelje vakcinu, uključujući potpredsednika SAD Majka Pensa.

Tramp, koji je u oktobru preležao korona virus, još nije vakcinisan.

Očekuje se da će vakcinu sledeće sedmice primiti buduća potpredsednica SAD Kamala Haris i njen muž.

SZO: Novi soj korona virusa nije izmakao kontroli

Nova varijanta korona virusa otkrivena u Velikoj Britaniji, koja se brže širi, “nije izmakla kontroli”, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija pozivajući da se primenjuju do sada proverene mere.

“Imali smo faktor RO (stopa reprodukcije virusa) mnogo viši od 1,5 u raznim trenutcima u ovoj pandemiji i mi smo je savladali. Prema tome ova situacija u tom smislu nije izmakla kontroli”, rekao je šef za hitne zdravstvene situacije pri SZO Majkl Rajan na konferenciji za novinare.

To je reakcija na jučerašnju izjavu britanskog ministra zdravlja Meta Henkoka koji je ocenio da je “novi soj korona virusa van kontrole”.

Rajan je ocenio da iako je virus “postao malo efikasniji po pitanju širenja”, on može biti zaustavljen.

“Mere koje trenutno postoje su dobre. Treba da nastavimo da radimo ono što smo radili do sada”, rekao je Rajan.

“Moguće da će biti potrebno da radimo to intenzivnije i duže vreme da se osiguramo da možemo da savladamo ovaj virus”, dodao je Rajan.

Brojne zemlje sveta zatvorile su od juče granice sa Velikom Britanijom ili sa Južnom Afrikom, gde se druga varijanta virusa takođe pojavila, da izbegnu dalje širenje virusa.

Švajcarska je danas uvela desetodnevni karantin osobama koje su se vratile u zemlju od 14. decembra iz Velike Britanije ili iz Južne Afrike.

U Crnoj Gori zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donelo je nove mere za sprečave širenja korona virusa, među kojima je zabrana organizovanja dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Prema merama koje će biti na snazi od sutra do 11. januara, stranim državljanima je za ulazak u Crnu Goru potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Putnički međugradski saobraćaj zabranjen je od petka u 22.00 do ponedeljka u 5.00, kao i u četvrtak i petak ove nedelje, 30. i 31. decembra, 1. i 2. januara i na pravoslavni Badnji dan i Božić.

Policijski čas od 22.00 do 5.00 i dalje će biti na snazi.

Ministarstvo zdravlja je navelo da će u noći 24. na 25. decembar, zatim 5. na 6. januar i 6. na 7. januar biti dozvoljen izlazak iz stanova radi prisustvovanja tradicionalnim verskim obredima pod već definisanim uslovima i za vreme verskih obreda na otvorenom.

Zabranjeno je i organizovanje svih stručnih i naučnih skupova od 28. decembra do 11. januara.

Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, ne duži od 60 minuta, uz držanje distance od dva metra, nošenje maske i korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

Zabranjen je rad noćnih klubova, barova i diskoteka.

Prema novim merama, vlasnici fitnes centara i teretana imaju obavezu da na ulazu jasno definišu broj osoba koje mogu da borave u objektu, a radno vreme je od 5.00 do 18.00.

Ugostiteljski objekti izuzev hotela radiće od 07.00 do 20.00, osim 24. i 25. decembra, 30. i 31. decembra, 1. i 2. januara i 6. i 7. i 8. januara, kada je dozvoljena samo usluga dostave hrane.

Rad hotela je potrebno organizovati na poseban način 24. i 25. decembra, 30 i 31. decembra, 1. i 2. januara i 6. i 7. i 8. januara.

U tim danima će hotelski restorani raditi samo za goste hotela, i to od 7.00 do 16.00, a nakon toga moguće je koristi uslugu servisa po sobama.

Zabranjen je rad bazena i spa centara, kao i organizovanje zabavno-muzičkog programa u navedenim danima.

Ukrajinsko ministarstvo kulture: Ikona je vlasništvo naše države

Ukrajinsko Ministarstvo kulture i informativne politike saopštilo je da je ikona koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, vlasništvo Ukrajine.

Na ikoni je, kako je navedeno, pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Istorijsko-arheološkom muzeju Odese.

Od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države.

“Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine”, rekla je zamenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko, prenosi sarajevski portal Klix.

Dalje se navodi da ovo ukrajinsko ministarstvo priprema upite za Državni arhiv Odeske oblasti, Odeski arheološki muzej, Nacionalni muzej istorije Ukrajine i druge muzejske institucije radi pribavljanja arhivske građe o aktivnostima pomenute regionalne komisije, informacija o njenim kulturnim vrednostima i jasne identifikacije ikone.

“Ministarstvo takođe priprema niz pisama agencijama za provođenje zakona (SBU – državna sigurnost Ukrajine, Nacionalna policija, SZRU – Vanjska obaveštajna služba Ukrajine) u kojima zahteva da preduzmu mere iz njihove nadležnosti. Potrebno je uspostaviti lanac kretanja i vreme kretanja ove ikone iz Ukrajine na teritoriju BiH”, rekla je Fomenko.

Ukrajina i BiH su države potpisnice Konvencije o merama za zabranu i sprečavanje neovlaštenog uvoza, izvoza i prenosa vlasništva nad kulturnim dobrima.

U skladu s članom 7. Konvencije, države potpisnice obavezuju se da zabrane uvoz kulturnih dobara ukradenih iz muzeja ili verskog ili svetovnog istorijskog spomenika, i na zahtev druge države stranke, moraju da preduzmu odgovarajuće korake za identifikaciju i vraćanje bilo kojeg takvog kulturnog dobra.

Ambasada Ukrajine je 16. decembra vlastima BiH uputila notu kojom traži u od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi sa 300 godina starom ikonom iz Luganska, koju je Dodik poklonio Lavrovu 12. decembra, tokom posete ruskog šefa diplomatije BiH.

Od tada se zvanično nije oglasio niko iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika niti iz Vlade Republike Srpske, kao ni iz SNSD-a.

U nedelju je saopšteno da se Dodik nalazi u izolaciji, jer je bio u kontaktu sa osobom pozitivnom na korona virus, a u ponedeljak je potvrđeno da je hospitalizovan na UKC RS u Banjaluci.

Prvo je saopšteo da je smešten u bolnicu zbog obostrane upale pluća, a naknadno zbog bolova u želucu i mučnine. Još je rečeno da je Dodik testiran i da je negativan na korona virus.

Poznati ruski biolog pronađen mrtav

Poznati ruski molekularni biolog Aleksandar Saša Kaganski pronađen je mrtav u Sankt Peterburgu.

Kaganski (45), blisko povezan sa Univerzitetom u Edinburgu i poznat po radu u borbi protiv karcinoma, u subotu je pao sa 14. sprata stambene zgrade, navode britanski i ruski mediji.

Bio je u donjem vešu i na telu je imao ubodnu ranu.

Ruski istražni komitet otvorio je istragu ubistva Kaganskog i uhapsio osumnjičenog 45-godišnjeg muškarca, javila je agencija TASS.

Osumnjičeni, navodno prijatelj Kaganskog, rekao je da je biolog bio psihički nestabilan uoči smrti i da se povredio nožem, piše Bild.

Kaganski je prema rečima osumnjičenog, skočio sa terase kada je on pokušao da mu otme nož iz ruke.

Policija veruje da su se njih dvojica potukli pre nego što je Kaganski pao.

Kaganski je na Univerzitetu u Edinburgu radio 13 godina, do 2017. godine.

Potom je bio Direktor Centra za genomsku i regenerativnu medicinu pri Federalnom univerzitetu u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, gde je nastavio saradnju sa škotskom obrazovnom ustanovom.

Radio je i na razvoju vakcine protiv korona virusa.

U Sankt Peterburg je otišao da poseti grobove rođaka i da se sretne sa školskim drugom

Šta pišu novine

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za utorak 22. decembar pišu o epidemiološkoj situaciji i ublažavanju mera, novoj vrsti virusa korona, vakcinama, o Kosovu i o ostalim aktuelnim temama.

BLIC – Istraživanje o testovima na kovid-19 “Kako je došlo do zabune sa kućnim testovima”. O jednoj od najvećih mafijaških grupa “Svi glavni ljudi Škaljarskog klana”.

VEČERNJE NOVOSTI – O vakcinaciji i mutaciji virusa korona u tekstu “Vakcinacija ubija i novi soj korone”. “Na proleće grade vezu s ‘Milošem'” o spajanju Novog Beograda i novog autoputa.

DANAS – “Na prostituciju trošimo koliko i na knjige i na novine” o tome šta sve Republički zavod za statistiku uključuje u obračun bruto domaćeg proizvoda. Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković za taj list “Vučić predao deo srpske elektromreže”.

POLITIKA – O pandemiji “Zbog mutacije kovida 19 svet izolovao Britaniju”. Pišu i o novim merama protiv širenja kovida 19 “Tržni centri i kafići radiće do 20 časova”.

Najava ostalih događaja

Svet

JEREVAN – Opozicija poziva na generalni štrajk u Jermeniji.

NURSULTAN – U Kazahstanu počinje lokalna proizvodnja ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik V.

Srbija

BEOGRAD – U 10.00 u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) sednica parlamenta;

BEOGRAD – U 10.00 u Vladi Srbije (Nemanjina 11) sastanak premijerke Ane Brnabić i ambasadora Kazahstana u Srbiji Gabita Sizdikbekova.

VRDNIK – U 10.00 u hotelu “Premier Aqua” (Martina Klasića 16) sednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije.

BEOGRAD – U 10.00 medjunarodna onlajn konferencija “Mediji u trouglu izmedju pandemije, ekonomske krize i tehnoloških promena”, koju će otvoriti ministarka kulture Maja Gojković.

BEOGRAD – U 13.00 u Medija centru (Terazije 3) konferencija za novinare Pokreta Dveri na temu “Albanski ili srpski mini-šengen: Predstavljanje programa Srpskog pokreta Dveri za Srbe u regionu i rasejanju i ideje Srpskog mini-šengena”. Govoriće lider te stranke Boško Obradović.

BEOGRAD – U 14.00 u Ministarstvu spoljnih poslova (Kneza Miloša 24) ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastaće se sa ambasadorima država Višegradske grupe (Češka, Madjarska, Poljska i Slovačka).

Sport

Fudbal:

– Utakmice u španskom i italijanskom prvenstvu.

Košarka:

SANKT PETERBURG – U 18.00 košarkaši Zenita i Crvene zvezde igraju meč 16. kola Evrolige.

– Ostale utakmice 16. kola Evrolige.

Milvoki kažnjen zbog Bogdanovića

Košarkaški klub Milvoki kažnjen je danas oduzimanjem pika u drugoj rundi drafta 2022. godine, zbog kršenja pravila NBA lige u pokušaju da dovede srpskog košarkaša Bogdana Bogdanovića.

NBA liga je ocenila da je Milvoki sa Bogdanovićem pregovarao u trenutku kada to nije bilo dozvoljeno i zbog toga je taj klub kažnjen.

Bogdanovićev “trejd” u Milvoki je propao, ali je srpski igrač na kraju ipak promenio klub pošto je iz Sakramenta prešao u Atlantu.

Na današnji dan

1941 – U mestu Rudo u Bosni u Drugom svetskom ratu osnovana je Prva proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. Posle rata taj datum je slavljen kao Dan Jugoslovenske narodne armije.

1989 – U strahu od pobunjenog naroda predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku (Nicolae Ceausescu) pobegao je sa suprugom Elenom helikopterom iz Bukurešta, čime je okončana njegova 24-godišnja diktatorska vladavina. Uhvaćeni su i tri dana kasnije streljani u mestu Trgovište.