O čemu ćete danas pričati: Nesvrstani, mere protiv kovida i utakmica fudbalske reprezentacije

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Dobro jutro,

Danas je tačno 10 godina od kako je Evropska komisija odobrila Srbiji status kandidata za članstvo u EU. Srbija se nije daleko odmakla od statusa kandidata, evroentuzijazam je na minimumu, sve su glasnija nezadovoljstva o politici same EU, a u Beogradu je glavna tema Samit Pokreta nesvrstanih. Beograd je, kažu, opet svet. Kad već nije Evropa.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih prilika da se postave “novi stubovi” za saradnju u budućnosti.

“Uprkos usponima i padovima, uveren sam da je istorija Pokreta nesvrstanih uspešna priča. Nije dovoljno da se samo nostalgično sećamo zlatnih godina Pokreta nesvrstanih, treba da postavimo nove stubove za buduće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo”, rekao je Vučić na otvaranju skupa.

Gutereš: Nesvrstani imaju veliku ulogu u današnjem svetu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da Pokret nesvrstanih zemalja ima veoma važnu ulogu u današnjem svetu, i istakao njegov doprinos u borbi protiv pandemije korona virusa. “Pokret nesvrstanih zemalja ima ključnu ulogu u svetu. Posebno zasedanje UN posvećeno pandemiji organizovano je na inicijativu tog Pokreta”, rekao je Gutereš na plenarnoj sesiji Sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Dačić: Nesvrstani su bili glas hrabrih naroda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da Pokret nesvrstanih nije bio samo rezultat Hladnog rata i tadašnjih blokovskih podela već glas hrabrih naroda i njihovih lidera koji su imali viziju jednog drugačijeg sveta, u kojem će svi biti ravnopravni i sa jednakim šansama za budućnost. “On je svojom dugovečnošću potvrdio da je organizacija koja se temelji na univerzalnim i trajnim vrednostima. To su i vrednosti u koje duboko veruje i na kojima se zasniva politika moje zemlje, Srbije”, rekao je Dačić na svečanoj večeri u Narodnoj skupštini povodom Osnivačke konferencije Pokreta nesvrstanih.

Jeremić: Srbija nema spoljnopolitičku orijentaciju

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je povodom Samita nesvrstanih koji se održava u Beogradu da je dobro što će taj skup biti zapažen u nekim delovima sveta, ali da Srbija danas “nema spoljnopolitičku orijentaciju, nema koherentnu spoljnu politiku i nema ciljeve spoljne politike”.”Ima jedan cilj, a to je da se u Srbiji ništa ne promeni, odnosno da medjunarodni faktori ne utiču na način koji bi doneo bilo kakvu političku ili neku drugu promenu u Srbiji”, rekao je Jeremić za Newsmax Adria.

Panić pozvao Brnabić da odmah preduzme mere za suzbijanje virusa

U Srbiji, u poslednja 24 časa od posledica korona virsusa umrla je 51 osoba, zaraženo 5.700, objavljeno je u ponedeljak na sajtu kovid19.rs. Hospitalizovano je 6.597 zaraženih a na respiratorima je 260.
Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić pozvao je u ponedeljak premijerku Anu Brnabić da “odmah” preduzme mere za suzbijanje epidemije korona virusa koje je predložio medicinski deo Kriznog štaba ili da u suprotnom podnese neopozivu ostavku. On je u otvorenom pismu optužio premijerku i vladu Srbije da snose odgovornost za veliki rast broja novozaraženih i preminulih od posledica infekcije virusom korona u prethodnom periodu.

Mali sa delegacijom MMF

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je u ponedeljak sa delegacijom Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Кes Martejn, na početku prve revizije novog savetodavnog aranžmana “Instrument za koordinaciju politika” koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine. Cilj novog aranžmana je sprovodjenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti. Ministar Mali je istakao da uprvih devet meseci Srbija ima bolji fiskalni rezultat za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara, i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih.

Mihajlović: Zadatak svih je da omoguće jednake uslove devojčicama i dečacima

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnorpavnost Zorana Mihajlović izjavila je u ponedeljak da je zadatak svih gradjana da svakoj devojčici, kao i svakom dečaku, omoguće jednake uslove da se obrazuju, razvijaju i odrastaju oslobodjeni stereotipa i nametnutih rodnih uloga. U pisanoj izjavi povodom Medjunarodnog dana devojčica 11. oktobra, Mihajlović je navela da su pred devojčicama razni izazovi čiji su uzrok rodni stereotipi i predrasude koje karakterišu svako patrijarhalno društvo.

Obradović najavio da će biti kandidat Dveri na predsedničkim izborima

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je u ponedeljak da će on biti kandidat ispred tog pokreta na predstojećim predsedničkim izborima, ukoliko ne bude zajedničkog kandidata opozicije. Obradović je za televiziju Prva izjavio da aktuelnom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na izborima “treba da se suprotstavi neko ko do sada nije bio na vlasti i ko je patriota”.”Spremni smo da razgovaramo o zajedničkom predsedničkom kandidatu, ako nemamo takvo rešenje Dveri će ići na izbore samostalno a ja ću biti predsednički kandidat”, rekao je Obradović.

DS traži obustavljanje privatizacije Instituta “Jaroslav Černi”

Demokratska stranka (DS) zatražila je u ponedeljak obustavljanje procesa privatizacije Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” jer je, kako su naveli, reč o jedinstvenoj naučno-istraživačkoj instituciji od javnog značaja. DS je u saopštenju ocenila da će značaj tog instituta “tek doći do izražaja zbog procesa klimatskih promena čije pogubne efekte po vodne resurse u Srbiji već najavljuju dugi periodi suša i poplava, nedostatak vode u mnogim naseljima i gradovima, ali i zagadjenje i pritisak industrije, posebno rudarskog sektora”.

Dodik: BiH dovedena na rub raspada

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u ponedeljak u Beogradu da je ta zemlja dovedena na rub raspada uplitanjem medjunarodnih aktera u njena unutrašnja pitanja. Na plenarnoj sesiji Sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Dodik je rekao da je BiH zemlja pod protektoratom SAD, Japana, Kanade i dela evropskih zemalja, “udruženih u nameri da svoja rešenja nametnu ljudima u BiH”.

U Sloveniji dozvoljene samo Fajzer i Moderna vakcine

Imunizacija stanovništva protiv zarazne bolesti kovid-19 u Sloveniji ubuduće će se obavljati mRNA vakcinama (Fajzer-Biontek i Moderna), a vektorskim (Astrazeneka i Džonson i Džonson) samo u izuzetnim slučajevima, odnosno na lični zahtev, potvrdio je u ponedeljak tamošnji ministar zdravlja Janez Poklukar. To je preporučila grupa medicinskih stručnjaka nakon što je nedavno devojka umrla manje od dve nedelje nakon vakcinacije Džonson i Džonsonom.

Stanje Zemana je stabilizovano

Stanje češkog predsednika Miloša Zemana koji je hitno prevezen na intenzivnu negu Centralne vojne bolnice u Pragu stabilizovano je, saopštila je u ponedeljak zvanične informacije portparol te bolnice Jitka Zinke.

Šalenberg novi kancelar Austrije

Austrija je u ponedeljak dobila novu vladu, dva dana nakon što je kancelar Sebastijan Kurc podneo ostavku jer se našao pod istragom za korupciju. Novi kancelar Aleksander Šalenberg, dosadašnji šef diplomatije, rekao je novinarima da će učiniti sve što može da “zatrpa rovove” izazvane nedavnom krizom vlade. On dolazi iz iste stranke kao Kurc, zbog čega se ne očekuje promena smera vladine politike.

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je u ponedeljak za “empirijski doprinos ekonomiji rada” i nove uvide o tržištu rada i analizi uzročno-posledičnih veza, saopšteno je u Stokholmu.Polovina nagrade pripala je Dejvidu Kardu koji je koristeći prirodne eksperimente, analizirao efekte minimalnih zarada, imigracije i obrazovanja na tržište rada. Drugu polovinu nagrade dele Džošua Angrist i Gvido Imbens za “metodološki doprinos analizi uzročno-posledičnih veza”.

Uspeh šahista na Balkanskom kupu

Mladi šahisti iz Srbije zabeležili su najveći uspeh na Balkanskom kupu za devojčice i dečake do 18 godina u Prokuplju. Direktor Kupa i menadžer Anatolija Karpova Zoran Milutinović rekao je u ponedeljak agenciji Beta da po osvojenim medaljama slede takmičari iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

O čemu pišu dnevne novine

Beogradski dnevnici na naslovnim stranama za utorak 12. oktobar 2021. godine najviše pažnje posvetili su Samitu nesvrstanih u Beogradu, posledicama korona virusa i poskupljenjima.

BLIC – Pod naslovom “Ljudi, vakcinišite se “, načelnica bolnice u Batajnici govoreći o strašnim posledicama korone otkrila da su mladi roditelji umrli istog dana. Korist Srbije od samita “Nesvrstani nam pomažu oko Kosova”. Sramota u Somboru “Plakatima zovu na linč ljudi koji primaju izbeglice”.

VEČERNJE NOVOSTI – Poruke Samita nesvrstanih u Beogradu “Jednakost država i dalje pusti san”. Šta je Lavrov rekao “I Rusija se pita za Kosovo”. U Evropskoj uniji rade termoelektrane, pod naslovom “Sada im ugalj nije prljav”.

DANAS – Veritas papiri koje objavljuje režimski tabloid imaju za cilj da diskredituju sve koji ne misle kao pristalice režima “Informerova ‘dimna zavesa’ oko afera vlasti”. Poskupljenje gasa i struje usporava domaći ekonomski rast “Srbija u riziku od visoke inflacije”. Otvoreno pismo Ani Brnabić doktora Radeta Panića “Premijerka odgovorna za porast broja umrlih od kovida”

POLITIKA – Samit povodom 60. godišnjice beogradske konferencije “Nesvrstani, dobro došli kući”. Predsednik Generalne skupštine UN Abdula Šahid za Politiku kaže “Zemljama u razvoju je potrebno jedinstvo”. Od specijalnog izveštača tekst “Kako su Danci uspeli da ukinu sve epidemijske mere”.

O čemu će se danas još pričati

BEOGRAD – Nastavak sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja:

 • u 9.30 na Beogradskom sajmu (Bulevar vojvode Mišića 14) početak drugog dana plenarnog zasedanja;
 • u 17.45 zatvaranje komemorativne sednice i izjava predsedavajućeg pokreta;
 • u 18.00 završna konferencija na kojoj će se obratiti ministri spoljnih poslova Azerbejdžana Džejhun Bajramov i Srbije Nikola Selaković
  BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić održaće bilateralne susrete na marginama sastanka na visokom nivou posvećenog obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja:
 • u 8.40 u Palati Srbija sastanak sa predsednikom Vlade Alžira Ajmenom Benabderahmanom;
 • u 9.30 sastanak sa specijalnom izaslanicom premijera i državnom sekretarkom Ministarstva spoljnih poslova Indije Menakši Leki;
 • u 10.30 časova sastanak sa ministrom spoljnih poslova Iraka Fuadom Huseinom.
  BEOGRAD – U 9.00 u Privrednoj komori Srbiji na skupu povodom završetka projekta ambasada nordijskih zemalja “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva” govoriće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, ambasador Finske Kimo Lahdevirta, šef odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolin i predsednik PKS Marko Čadež.
  BEOGRAD – U 9.00 video konferencija o saradnji Srbije i Kine u oblasti zelene energije. Govoriće ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, direktor Nacionalne uprave za energetiku Кine Džang Djienhua i ambasadorka Kine Čen Bo.
  BEOGRAD – U 10.00 na Beogradskom sajmu otvaranje 10. Medjunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme “Partner 2021”. Prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji će se tom prilikom sastati sa načelnikom Generalštaba Nacionalne narodne armije Alžira, generalom Saidom Šengrihom.

Sport
Fudbal:
BEOGRAD – U 20.45 na stadionu “Rajko Mitić” fudbalske reprezentacije Srbije i Azerbejdžana igraju utakmicu sedmog kola Grupe A kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022.

 • Igraju se ostale utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.
  BEOGRAD – U 18.30 na stadionu Partizana mlada fudbalska reprezentacija Srbije igra protiv Francuske meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
  Košarka:
 • Igraju se utakmice drugog kola Evrolige:
  Uniks – Bajern Minhen (18.00)
  CSKA Moskva – Zenit (19.00)
  Alba – Fenerbahče (20.00)
  Asvel – Efes (20.00)
  Baskonija – Panatinaikos (20.30)
  Milano – Makabi Tel Aviv (20.30)
  Tenis:
 • Nastavlja se takmičenje na turniru u Indijan Velsu.

Na današnji dan

1518 – Nemački verski reformator Martin Luter, optužen za jeres, odbio je da se odrekne svojih teza pred papskim izaslanikom kardinalom Tomazom Kajetanom. Duboko pogodjen trgovinom indulgencijama (papski oprost) Luter je 1517. na vrata crkve u Vitenbergu okačio svojih 95 teza o preuredjenju katoličke crkve i pozvao na javnu raspravu. Taj dogadjaj smatra se početkom reformacije.

1897 – U Beograd su iz Beča preneti posmrtni ostaci Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika, i sahranjeni u porti Saborne crkve.

1918 – Uz zvuke kompozicije “Marš na Drinu” u oslobodjeni Niš u Prvom svetskom ratu umarširala je Drinska divizija srpske vojske.

1934 – Jedanaestogodišnji Petar II Karadjordjević proglašen je kraljem Jugoslavije, nakon što je 9. oktobra u atentatu u Marseju ubijen njegov otac kralj Aleksandar I. Vršenje kraljevske vlasti je u ime maloletnog kralja obavljalo tročlano namesništvo – princ Pavle, dr Radenko Stanković i dr Ivo Perović. Prvi namesnik bio je Pavle Karadjordjević.

1960 – Tokom debate o kolonijalizmu u Generalnoj skupštini UN, ljutiti sovjetski lider Nikita Hruščov skinuo je cipelu i tresnuo njome o sto nekoliko puta.

1999 – UN su simbolično proglasile za šestomilijarditog stanovnika Zemlje bebu rodjenu u Sarajevu. Majci novorodjenog dečaka uručena je srebrna medalja mira UN.

2003 – Umro je Patrik Dalzel-Džob bivši poručnik Britanske kraljevske mornarice, za koga se veruje da je bio inspiracija za lik tajnog agenta Džejmsa Bonda.

2011 – Evropska komisija preporučila je da se Republici Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju.