Dobro jutro,

Vest današnjeg dana je dolazak ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova.

To je prvi susret zvaničnika Rusije i Srbije nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma čije pojedine odredbe se tumače kao spoljnopolitički zaokret Srbije od Rusije ka SAD.

Lavrov je poslednji put bio u Srbiji neposredno uoči parlamentarnih izbora letos, a u Beograd dolazi iz BiH gde je boravio u dvodnevnoj poseti.

Plan posete izgleda ovako:

U 12.20 na aerodromu „Nikola Tesla“ Lavrova će dočekati ministar spoljnih poslova Nikola Selaković,

U 12.50 kod Spomenika „Večna vatra“ Lavrov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće paljenju večne vatre i položiti vence nakon čega je planirano obraćanje;

U 13.40 Vučić i Lavrov obići će Hram svetog Save i položiti cveće na grob patrijarha srpskog Irineja. Lavrov će pročitati pismo predsednika Rusije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu;

U 14.00 u Ministarstvu spoljnih poslova (Kneza Miloša 24) sastanak Lavrova i Selakovića, nakon čega će dvojica šefova diplomatija davati izjave;

U 15.30 u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) sastanak sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem (omogućeno snimanje početka sastanka posle kojeg će biti prosledjeno saopštenje);

U 16.30 u vili Mir (Konavljanska 2) sastanak Vučića i Lavrova a oko 17.30 planirane su izjave;

U 20.00 na aerodromu „Nikola Tesla“ Selaković će ispratiti Lavrova.

Dodik: Od Lavrova nisam tražio podršku za secesiju, ali nećemo ostati u BiH ako hoće da ukinu RS

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom nije tražio podršku sa secesiju Republike Srpske.

„Pošto drugi deo BiH hoće da ukine Republiku Srpsku, mi u takvoj BiH nećemo ostati i to je sve što mogu da kažem“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare posle sastanka sa Lavrovom.

On je izrazio zahvalnost Rusiji za ulogu koju je imala u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je potpisan pre 25 godina, a posebno na podršci u sprovodjenju mirovnog sporazuma.

„Ta podrška je nama veoma važna, jer pokazuje da u svetu postoje oni koji znaju važnost Dejtonskog sporazuma, a ne da se bore se protiv njega“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum nije napravljen da bude menjan ili ukinut, bez saglasnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH ponovio je da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) treba da bude ukinuta, a ne da se produžava njegov mandat i, kako je naveo, agonija koju proizvodi u BiH.

On je „bonska ovlašćenja“ Visokog predstavnika nazvao „prevarom i podvalom“, navodeći da je Savet za implementaciju mira (PIC) formiran mimo Saveta bezbednosti UN-a, zbog čega nije mogao ni dati „bonska ovlaštenja“ visokom predstavniku.

Lavrov: Pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma rizičan i mogao bi izazvati ozbiljne posledice

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u Istočnom Sarajevu da bi svaki pokušaj rušenja Dejtonskog sporazuma bio rizičan i mogao bi izazvati najozbiljnije posledice.

„Dejtonskim sporazum stvorio je krhku ravnotežu, svaki elemenat u ovom sistemu je vrlo važan i bez samo jedne komponente može biti ugrožen čitav sistem i može predstavljati pretnju za čitavu stabilnost“, kazalo je Lavrov na konferenciji za novinare posle sastanka sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, Dejtonski sporazum je osnova funkcionisanja BiH, pri čemu treba poštovati ravnopravnost njena dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

„Rusija je jedan od garanata Dejosnkog sporazuma i poštuje dejtonske principe unutrašnje organizacije BiH. Pozivamo sve da poštuju te temeljne principe, kako unutrašnje faktore, tako i one spolja“, istakao je ruski šef diplomatije.

Lavrov smatra da se svi problemi u BiH trebaju rešavati kompromisom, dijalogom, bez mešanja stranih faktora u unutrašnja pitanja BiH.

Umro Djordje Mamula, član DSS, jedan od ustavotvoraca Ustava iz 2006

Preminuo je Djordje Mamula u 69. godini života, iznenada, u ranim jutarnjim časovima, saopštila je Demokratska stranka Srbije (DSS).

„Ostavio je veliki i neizbrisiv trag, kako u političkom životu Srbije i DSS, kojoj je ostao veran do poslednjeg dana, tako i u advokatskoj profesiji u kojoj je važio za jednog od najboljih beogradskih advokata“, navela je ova stranka.

Stranka je da je podsetila da je Mamula bio ugledni srpski advokat, nekadašnji poslanik u Srbiji, u tri saziva, i jedan od ustavotvoraca Ustava Republike Srbije iz 2006. godine.

KORONA

Svi strani državljani u Srbiju će moći da udju s negativnim PCR testom

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da će od 20. decembra ove do najverovatnije 10. januara sledeće godine svi strani državljani koji ulaze u Srbiju morati da imaju negativan PCR test.

„Što se tiče naših gradjana koji dolaze iz inostrastva, Ustav im garantuje da mogu da dodju. Ako namaju PCR test moraće da budu u kućnoj izolaciji 10 dana, koju mogu da prekinu ukoliko urade PCR test i ako se pokaže da je negativan“, rekla je Kisić Tepavčević nakon sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zaraze virusom kovid 19, prenosi Blic.

Ona je navela da postojeće mere, uvedene pre desetak dana, daju rezultate, što, prema njenim rečima, pokazuju brojke o epidemiološkoj situaciji koje su u padu poslednjih dana.

To, medjutim, nije dovoljno da bi neke mere bile ukinute.

„Naprotiv, kriva se zaravnila ali visoko, što znači da i dalje imamo nekoliko hiljada zaraženih dnevno“, prenosi Blic.

Praznici pred nama predstavljaju i veći rizik za širenje zaraze, zbog okupljanja, kao i zbog dolaska državljana Srbije iz inostranstva.

Dosadašnja mera da svi ugostiteljski i većina trgovinskih objekata radi do 17 časova, a da vikendom ne radi, produžena je do petka, 18. decembra, a potom će se odlučivati da li će ona biti pooštrena.

Ona je istakla da neće biti nikakve kontrole po kućama, niti po slavama, i rekla  da gradjani treba da budu odgovorni po pitanju zdravlja.

SANU za masovnu vakcinaciju stanovništva

Radna grupa Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koja je formirana sa ciljem praćenja pandemije kovid 19 nedvosmisleno se zalaže za sprovodjenje masovne vakcinacije stanovništva protiv pomenute zarazne bolesti, saopšteno je iz SANU.

Kako se navodi, vakcinacija je neophodna onom vakcinom koju odobri nadležna Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, prenosi RTS.

Radna grupa smatra neophodnim da se stručno-naučna javnost Srbije, uključujući i samu SANU, spremi da na metodološki odgovarajući način ispita efikasnost i detaljno prati neželjene efekte vakcina na reprezentativnom uzorku vakcinisane populacije, stoji u saopštenju.

U saopštenju se podseća i da je Radna grupa SANU u višemesečnom intervalu davala i daje gledišta i preporuke koje nikada nisu bile namenjene samo članovima SANU, već i široj javnosti, objavljujući ih na sajtu Akademije.

Glas Amerike: U SAD počela vakcinacija zdravstvenih radnika protiv Kovida-19

U SAD je počela najveća dosadašnja kampanja vakcinacije u kojoj će vakcinu protiv korona virusa prvi primiti zdravstveni radnici zaposleni u bolnicama, piše Glas Amerike.

Prva medju njima bila je Sandra Linzi, medicinska sestra angažovana na intenzivnoj nezi, koja je prvu vakcinu primila u Jevrejskom medicinskom centru na Long Ajlendu.

„Osećaj je identičan onom kada primate bilo koju drugu vakcinu. Puna sam nade i osećam se rasterećeno. Naslućujem da nastupa period izlečenja. Nadam se da će ovo označiti početak kraja veoma bolnog perioda u našoj istoriji. Želim da ulijem poverenje javnosti da je vakcina bezbedna“, rekla je Linzi nakon što je primila vakcinu protiv Kovida-19 koju su razvile i proizvele kompanije „Fajzer“ i „Bajontek“.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo, koji je prvoj vakcinaciji prisustvovao putem video linka, ocenio je da se ukazuje svetlo na kraju tunela.

„Ali se radi o dugom tunelu“, zaključio je Kuomo.

Povodom početka vakcinacije na Tviteru se oglasio i predsednik SAD Donald Tramp.

„Primljena je prva vakcina. Čestitam Sjedinjenim Državama! Čestitam svetu!“, napisao je Tramp.

Prioritet pri vakcinaciji u Americi imaće zdravstveni radnici i štićenici domova za stare. Za prvi talas vakcinacije planirano je 2,9 miliona doza.

U javnosti su se pojavile informacije da će među prvima vakcinu primiti i osoblje Bele kuće, ali je predsednik Donald Tramp to na Tviteru negirao i napisao da će oni biti vakcinisani „kasnije, osim ako to nije neophodno“.

U SAD je registrovano najviše zaraženih korona virusom na svetu – oko 16 miliona, a umrlo je skoro 300 hiljada ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Holandija ove nedelje uvodi karantin od pet nedelja

Karantin od pet nedelja ove nedelje će biti uveden u Holandiji u pokušaju sprečavanja širenja korona virusa, izjavio je sinoć holandski premijer Mark Rute.

„Holandija će biti zatvorena pet nedelja“, rekao je Rute u televizijskom obraćanju iz sedišta vlade u Hagu ispred kojeg su se okupili demonstranti.

Okupljeni su zviždali posle Ruteove izjave.

„Nije u pitanju običan grip kao što neki misle“, rekao je holandski premijer aludirajući na demonstrante.

Rute je preporučio gradjanima da ostanu u svojim domovima i da dnevno ne prime više od dve osobe. Dodao je da će karantin trajati do 19. januara.

U tom periodu će biti otvorene samo prehrambene prodavnice i apoteke. Karantin, koji počinje u sredu, podrazumeva zatvaranje škola, prodavnica sa sekundarnom robom, muzeja, bioskopa, pozorišta, sportskih hala i zooloških vrtova.

Holandija je prešla prag od 10.000 preminulih od korona virusa, a Ruteova izjavi dolazi u trenutku kad je i susedna Nemačka saopštila da od srede važe oštrije mere protiv epidemije korona virusa.

U Turskoj zbog korona virusa za Novu godinu četvorodnevni policijski čas

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će u toj zemlji za Novu godinu biti uveden četvorodnevni policijski čas u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusa.

Policijski čas će početi 31. decembra uveče i trajaće do 4. januara ujutru.

Zbog porasta infekcija i smrtnih slučajeva u toj zemlji su ovog meseca uvedeni policijski čas tokom vikenda i noćni policijski čas.

Turska je od početka pandemije izbegavala potpuno zatvaranje kako bi sačuvala ekonomiju.

Erdogan je najavio podršku preduzećima u izmirivanju zakupa i obećao nastavak davanja popusta u plaćanju poreza na dodatnu vrednost.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja Turske danas je od posledica Kovida-19 umrlo 229 osoba, što je ukupno 16.646 smrtnih slučajeva.

Turska je prema sedmodnevnom proseku potvrdjenih infekcija koji je preko 30.000, jedna od najgore pogodjenih zemalja na svetu.

SVET

BBC: U Engleskoj pronadjena nova vrsta korona virusa

U Engleskoj se pojavila nova vrsta korona virusa, piše BBC.

Ministar zdravlja Mat Hankok rekao je da su u najmanje 60 različitih lokalnih jedinica zabeležene infekcije novom vrstom korona virusa.

„Trenutno smo identifikovali preko 1.000 slučajeva zaraze novom varijantom pretežno na jugu Engleske“, rekao je on britanskim poslanicima u Donjem domu.

Britanski stručnjaci, kako je naveo, rade detaljne studije na tu temu, a obaveštena je i Svetska zdravstvena organizacija.

Medjutim, naveo je da za sada „ništa ne nagoveštava“ da bi ta nova vrsta mogla prouzrokovati teža oboljevanja ili da na nju vakcine neće uticati, prenosi BBC.

SAD uvele sankcije Turskoj zbog S-400

Američke vlasti uvele su danas sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog protiv-raketnog sistema S-400, a taj potez dolazi u osetljivom trenutku pošto uskoro u SAD dolazi drugi predsednik.

„SAD su Turskoj u brojnim prilikama jasno stavile do znanja da će kupovina sistema S-400 ugroziti bezbednost američke vojne tehnologije i osoblja, a obezbediće značajna sredstva za ruski odbrambeni sektor, kao i pristup Rusije turskim oružanim snagama i odbrambenoj industriji“, rekao je šef američke diplomatije Majkl Pompeo.

Prema njegovim rečima, Turska je cenjeni američki saveznik u NATO-u, ali Vašington poziva Tursku za nastavak saradnje i rešavanje pitanje uklanjanjem sistema S-400.

Sankcije se odnose na tursko predsedništvo odbrambene industrije, državnu agenciju za javne nabavke, njenog šefa Ismaila Demira i još trojicu visokih zvaničnika.

Po zakonu usvojenom 2017. američka vlada ima obavezu da uvede sankcije svakoj zemlji koja sklopi „značajne“ sporazume o kupovini vojne opreme sa američkim protivnicima, medju kojima je i Rusija.

Turska i Rusija su odmah reagovale i osudile američke sankcije.

Frans fudbal izabrao najbolji fudbalski tim svih vremena

Čuveni magazin Frans fudbal izabrao je najbolji fudbalski tim svih vremena, u kome su, izmedju ostalih, Pele i Dijego Maradona.

Najbolji tim izabrala su 140 novinara, a Frans fudbal se odlučio za formaciju 4-3-3.

U najboljem timu su Lav Jašin, Kafu, Paolo Maldini, Franc Bekenbauer, Lotar Mateus, Ćavi, Dijego Maradona, Pele, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo i Ronaldo.

Najava ostalih događaja za danas

BEOGRAD – Italijanski ministar odbrane Lorenco Gverini u poseti Srbiji;

INDJIJA – U 9.00 (Industrijska 3) ceremonija polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike guma japanske kompanije Toyo Tire, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić..

BEOGRAD – U 10.00 u Domu Narodne skupštine (Trg Nikole Pašića 13) sednica parlamenta;

– u 9.00 sednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove;

BEOGRAD – U 10.00 u Vladi Srbije (Nemanjina 11) premijerka Ana Brnabić sastaće se sa ambasadorkom Portugala u Beogradu Marijom da Silva Pinom.

Sport

Košarka:

BEOGRAD – U 19.00 košarkaši Crvene zvezde i Albe igraju meč 14. kola Evrolige.

– Igraju se ostale utakmice 14. kola Evrolige.

BURG – U 20.45 košarkaši Burga i Partizana igraju meč 10. kola Grupe A Evrokupa.

BEOGRAD – U 18.00 košarkaši FMP-a i Zadra igraju zaostali meč osmog kola ABA lige.

Fudbal:

– Igraju se utakmice u engleskom, nemačkom, španskom i italijanskom prvenstvu.

Rukomet:

– Nastavlja se takmičenje na Evropskom prvenstvu za rukometašice u Danskoj.

Na današnji dan

37 – Rodjen je rimski car Neron, čija se umerena vladavina od 54. kasnije pretvorila u nečuveni teror koji je kulminirao požarom Rima (64). Rimljani su za podmetanje požara optužili Nerona, a on hrišćane i naredio njihove krvave progone. Pripisuje mu se i niz zločina – ubistvo majke Agripine, žene Oktavije, najbližih saradnika i uglednih Rimljana. Izvršio je samoubistvo 68. nakon što ga je Senat proglasio neprijateljem rimskog naroda i osudio na smrt.

1801 – Odmetnuti janičari koje su predvodili četvorica beogradskih dahija Aganlija, Kučuk Alija, Fočić Mehmed-aga i Mula Jusuf ubili su beogradskog valiju Hadži Mustafa pašu i zaveli teror u Beogradskom pašaluku. Nasilje je ubrzalo izbijanje Prvog srpskog ustanka 1804.

1890 – Ubijen je poglavica indijanskog plemena Sijuks „Bik koji sedi“ (Tatanka Iyotake), koji je predvodio indijanska plemena u bici kod Litl Big Horna 1876. protiv američke Sedme konjičke divizije pod komandom Džordža Kastera.

1914 – Oslobadjanjem Beograda u Prvom svetskom ratu završena je Kolubarska bitka. Pobeda za koju izuzetne zasluge pripadaju komandantu Prve armije generalu Živojinu Mišiću, podigla je ugled Srbije medju saveznicima i učvrstila samopouzdanje srpske vojske i naroda.

1961 – Bivši nacistički funkcioner Adolf Ajhman, organizator i izvršilac genocida nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu, osudjen je na smrt u Jerusalimu, a potom obešen. Posle rata živeo je pod lažnim imenom u Argentini do 1960, kada su ga otkrili i uhapsili pripadnici izraelske tajne službe.

1966 – Umro je američki režiser Volt Dizni, autor stripova, filmski animator i producent, tvorac modernog crtanog filma, dobitnik 29 Oskara. Put ka slavi otvorio mu je krajem ’20-tih godina 20. veka lik Miki Mausa. Iz Diznijevih studija kasnije su izašli crtani filmovi poznati širom sveta: „Snežana i sedam patuljaka“, „Pepeljuga“, „Petar Pan“, „Bambi“, „Pinokio“, „Alisa u zemlji čuda“.

2000 – Zatvorena je nuklearna centrala u Černobilju u Ukrajini u kojoj je krajem aprila 1986. eksplodirao jedan blok centrale izazvavši najtežu nuklearnu katastrofu od kako je počela upotreba nuklearnih centrala.

2016 – Medjunarodna telekomunikaciona unija dodelila trocifreni pozivni broj +383 Kosovu.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.