O čemu će se pričati u Berlinu, Tramp uveren da će pobediti Bajdena i Makron za nove pregovore o Šengenu: Vaš brifing za subotu

Pregled vesti za ovo jutro + Naslovne strane dnevnih novina

0

CILJ SASTANKA U BERLINU JE DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE – Evropski komesar za proširenje Jonahes Han kaže da glavni cilj sastanka u Berlinu 29. aprila treba da bude rešenje blokade dijaloga između Beograda i Prištine.

Sastanak su organizovali lideri Nemačke i Francuske sa zapadnobalkanskim zvaničnicima. Nemačka kancelarka Angela Merkel se ipak neće sastati sa liderima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, već samo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, prenosi N1.

KO SME DA DIRA SRBIJU – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da će pomagati i podržavati Srbiju i da “neće dozvoliti da je bilo ko dira”.

“Pet minuta sam nasamo razgovarao s Putinom, dodatno smo učvrstili međusobno poverenje i dogovorili se oko nekih drugih bitnih stvari za Srbiju. U jednom trenutku je Putin rekao da će pomagati i podržavati Srbiju i da neće dozvoliti da bilo ko na bilo koji način dira Srbiju ili u nekakvom drugom, a ne političkom smislu, vrši napade na našu zemlju i naš narod”, rekao je Vučić novinarima.

“ZAGRLITE I NEPRIJATELJE” – Patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici pozvao je sve pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje, kao i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju.

Patrijarh Irinej napominje da je svet i dalje, uprkos “nebozemnoj pashalnoj radosti”, suočen sa mnoštvom iskušenja i nevolja, terorizmom, ratovima i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara.

“Prosvetlimo se slavljem, i jedni druge zagrlimo, i recimo – braćo. I onima koji nas mrze. Oprostimo sve vaskrsenjem i zapevajmo – Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt porazivši i onima koji su u grobovima život darovavši”, naveo je patrijarh srpski u poslanici.

MAKRON ZA PREGOVARANJE O GRANICAMA ŠENGENA – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se zalaže za nove pregovore o šengenskom prostoru, prenosi Euroaktiv.

On se zalaže za pregovore čak i ako bi rezultat bio “šengenski prostor sa manje zemalja članica”.

Makron je ocenio da “zajedničke granice, Šengen, kao i Dablinski sporazum više ne funkcionišu“, misleći na neuspeh Evropske unije da revidira sistem azila.

SAD ODBACUJU SPORAZUM O TRGOVINI ORUŽJEM – Američki predsednik Donald Tramp saopštio je da su SAD odlučile da povuku podršku za Sporazum o globalnoj trgovini oružjem.

Ovaj sporazum reguliše međunarodnu trgovinu konvencionalnim oružjem, uključujući oružje malog kalibra, tenkove, borbene avione i brodove, preneo je AP.

Tramp je izjavio da Amerika “odbacuje ovaj sporazum” i da “povlači svoj potpis” sa njega.

MLAD I ŽIVAHAN – Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da se sa 72 godine oseća mladim i živahnim i da misli da može lako da pobedi potencijalnog predsedničkog kandidata demokrata, 76-godišnjeg Džoa Bajdena.

“Osećam se kao mladić. Baš sam mlad. Ne mogu da verujem, ja sam mlad živahan čovek”, rekao je Tramp novinaru koji ga je pitao koliko godina je previše za obavljanje funkcije predsednika SAD.

BAJDEN SKUPIO PREKO 6 MILIONA DOLARA ZA 24 SATA – Američki predsednički kandidat demokrata Džon Bajden (76) prikupio je preko interneta, za prvih 24 sata od objavljivanja kandidature, 6,3 miliona dolara. 90 odsto donacija bilo je manje od 200 dolara.

SAD ŠALJU VOJNIKE NA GRANICU SA MEKSIKOM ZBOG MIGRANATA – SAD će poslati još 300 vojnika na granicu sa Meksikom zbog migranata koji pokušavaju da pređu granicu u SAD.

Iz Pentagona je saopšteno da će među vojnicima biti i stotinu kuvara koji će deliti obroke, čime se prekida ranija politika po kojoj se izbegavao kontakt vojske sa migrantima. 

Potez Pentagona poslednji je u nizu znakova sve veće podrške vojske imigracionoj politici predsednika SAD Donalda Trampa.

VIKILIKS STRAHUJE OD SMRTNE KAZNE ZA ASANŽA – Vlasti SAD žele da optuže osnivača organizacije “Vikiliks” Džulijana Asanža za špijuniranje, da bi mu mogla biti izrečena smrtna kazna, saopštio je “Vikiliks” na zvaničnom “Tviter” nalogu.

Iz “Vikiliksa” navode da Ministarstvo pravde SAD pokušava da izgradi slučaj protiv Asanža na osnovu Zakona o špijuniranju po kojem je lice moguće osuditi na kaznu smrću.

NJUJORK ZABRANJUJE PLASTIČNE KESE – Američka savezna država Njujork donela je odluku kojom zabranjuje upotrebu plastičnih kesa.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo potpisao je zakon, kojim će od marta naredne godine biti zabranjene plastične kese za jednokratnu upotrebu u ovoj američkoj državi.

Procenjuje se da građani Njujorka upotrebe oko 23 milijarde plastičnih kesa svake godine, a da 50 odsto od toga završi na deponijama, u okolini gradova ili na plovnim putevima. Guverner Njujorka je zakon potpisao baš na Dan planete Zemlje, 22. aprila, a odluka će na snagu stupiti u martu naredne godine. 

TRI NOVE EKSPLOZIJE U ŠRI LANKI – Najmanje tri eksplozije dogodile su se u gradu Kalmunai u istočnom delu Šri Lanke, javio je list “Prve vesti”, pozivajući se na izjave predstavnika vojske, prenosi N1.

Lokalni mediji preneli su izjave iz policije da je nekoliko bombaša samoubica aktiviralo eksploziv na početku oružanog obračuna, dok su bezbednosne snage, uključujući vojsku, vršile raciju na lokaciji za koju se smatra da služi za proizvodnju prsluka sa eksplozivom.

GRANATIRANA STAMBENA NASELJA U TRIPOLIJU – Ujedinjene nacije su saopštile da su rakete i minobacačke granate ispaljene na stambena naselja u glavnom gradu Libije. U Tripoliju se usled teških borbi pogoršava humanitarna situacija.

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je da je ta svetska organizacija “ozbiljno zabrinuta” zbog izveštaja o neselektivnom gađanju naseljenih oblasti u Tripoliju, uključujući sinoćnje.

BRAZILSKI DOMOROCI PROTESTUJU PROTIV BOLSONARA – Hiljade brazilskih domorodaca protestovalo je u Braziliji zbog protržišnih politika krajnje desnog predsednika Žaira Bolsonara, plešući, pevajući i izvodeći tradicionalne rituale.

Protestna šetnja, u kojoj su učestvovali lideri više od 300 domorodačkih zajednica iz cele zemlje, deo je godišnjeg trodnevnog protesta brazilskih domorodaca. Ovogodišnji protest usmeren je protiv Bolsonarove odluke da nadležnosti agencije za pitanja domorodačkog stanovništva preusmeri na ministarstvo poljoprivrede i na novoformirano ministarstvo za porodicu, žene i ljudska prava, na čijem je čelu ultrakonzervativni sveštenik.

NA KIOSCIMA JE PRAZNIČNI DVOBROJ NEDELJNIKA

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA