Nutela je ipak svuda ista: Nema dokaza da postoji hrana za istočno i zapadno tržište

2
Foto: Profimedia

Neki prehrambeni proizvodi iste ili slične marke imaju različit sastav, ali nije uočen konzistentan geografski uzorak, na šta su se žalile zemlje članice iz srednje i istočne Evrope, pokazali su rezultati panevropske kampanje testiranja prehrambenih proizvoda, koje je u ponedeljak objavila Evropska komisija.

“Nije uočen konzistentan geografski uzorak upotrebe istog ili sličnog pakovanja za proizvode različitih sastava. Proizvod nije obavezno lošiji ako se razlikuje u sastavu”, navodi Komisija.

“Neki Evropljani smatraju da se prehrambeni proizvodi iste marke razlikuju, možda čak i da su lošiji, u poređenju s onima koji mogu da se kupe na drugim mestima. Komisija je naučnike pozvala da pomognu i objektivno otkriju razmere takvih razlika na jedinstvenom tržištu. Rezultati su podeljeni: raduje me što nije uočena razlika u sastavu prehrambenih proizvoda označenih robnom markom koji se prodaju na istoku u odnosu na iste na zapadu, ali zabrinut sam zbog toga što je i kod trećine proizvoda iste ili slične robne marke i pakovanja otkriven uočljivo različit sastav”, navodi jedan od zvaničnika.

Zajednički istraživački centar sproveo je istraživanje u 19 zemalja članica, a analizirirano je skoro 1.400 prehrambenih proizvoda.

U devet njih utvrđena su odstupanja u sastavu, iako su imali identičnu prednju stranu pakovanja. Za 22 posto proizvoda je prednja strana pakovanja bila slična, a sastav različit. Nije uočen konzistentan geografski uzorak, prenosi Tportal.

Iako je bilo dosta žalbi na različit kvalitet Nutele koju proizvodi Ferrero, istraživanje je pokazalo da je sastav identičan u svim zemljama u kojem je sprovedeno. Ista je stvar s picom “Quattro Formaggi” od DrOetkera.

2 KOMENTARA

Comments are closed.