NUNS pozvao predstavnike vlasti i nadležne institucije da zaštite Milana Jovanovića

0
Foto N1/Screenshoot Youtube

(Beta) – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas predstavnike vlasti i nadležne institucije da “ne izbace novinara portala Žig Info Milana Jovanovića iz fokusa” i da učine sve što je u njihovoj moći da se “kao novinar, ali građanin ove zemlje oseća sigurno i bezbedno”.

NUNS navodi da je Jovanović u ponedeljak bio sprečen da obavlja svoj posao, odnosno da “dok je fotografisao na terenu da napravi priču o navodnom nelegalnom priključku gradske vode na jednoj njivi u Vrčinu, iz kola je izašao vlasnik te njive sa suprugom, te je zatvorio kapiju i onemogućio mu da izađe, a zatim su ga fotografisali i otišli”.

U saopštenju se navodi da će NUNS “i ovaj slučaj registrovati u bazi napada i pritisaka na novinare, i obavestiti nadležne organe i institucije”.

“Milan Jovanović i njegova supruga Jela su 2019. godine izgubili svoj dom u plamenu. Bivši gradonačelnik Grocke Dragoljub Simonović, nekadašnji direktor Železnica Srbije i istaknuti član Srpske napredne stranke, provstepeno je osudjen za taj zločin na četiri godine i tri meseca zatvora za podstrekivanje na paljenje kuće novinara”, podseća NUNS. 

Pored Simonovića, za isto krivično delo takođe je prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora i Vladimir Mihailović, a Aleksandar Marinković, koji je, zapravo, bacio “Molotovljev koktel” u garažu, prvostepeno je osudjen na četiri godine i tri meseca kao neposredni izvršilac.

Marinković je i dalje u bekstvu, dok Igor Novaković, koji je takodje učestvovao u lancu podstrekivanja na napad i koji je angažovao Marinkovića, nije osuđen, jer je predmet protiv njega izdvojen. 

“Iako su odgovorni mahom osudjeni, Milan Jovanović je, ipak, ostao da živi i radi svoj posao časno i pošteno na istom mestu kao i ranije, boreći se za istinu u veoma opasnom okruženju. Upravo zbog toga NUNS izražava i bojazan za egzistenciju Milana i Jele, budući da se svojim profesionalnim radom, zbog kojeg je prošao kroz sam pakao, zamerio mnogima”, navodi se u saopštenju.