Novozaraženi su u kućnom karantinu. “Vodite decu što češće napolje da se igraju, u prodavnici kolica držite ispred sebe…”: Kako je Ministarstvo zdravlja RS savetovalo građane da se zaštite od koronavirusa…

0
Profimedia

Potvrđena su četiri nova slučaja koronavirusa u Republici Srpskoj, rekao je danas Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kako je rekao Šeranić, svo četvoro su sa područja Banjaluke, a reč je o muškarcu i ženi koji su odmor proveli u Austriji, a bili su u kontaktu sa zaraženim u Hrvatskoj, kao i o muškarcu i ženi koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama u Sloveniji.

“Nakon povratka u Republiku Srpsku lica su se javila u nadležnu zdravstvenu ustanovu. Nakon uzetih briseva potvrđeno je da su zaraženi. Važno je da se sva zaražena lica osećaju dobro”, istakao je Šeranić.

Dodao je da novozaraženi nisu u UKC-u RS, već da su u kućnom karantinu, kao i da se radi o osobama srednjih godina, prenose Nezavisne novine.

U Republici Srpskoj sada ima osam slučajeva zaraze virusom korona, dok su u FBiH prijavljena tri slučaja zaraze, sva tri u Zenici.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS juče je pozvalo građane da provode što više vremena na otvorenom.

“Vodite decu da se igraju napolju, kad god je to moguće, a ne u zatvorene prostorije”, navelo je ministarstvo na Facebook stranici.

Kako su dodali sve osobe sa respiratornim simptomima trebalo bi da ostanu u svojim kućama, kako ne bi ugrozile zdravlje drugih ljudi.

“Redovno perite ruke, održavajte mere lične higijene, redovno provetravajte prostorije u kojima boravite”, navedeno je u objavi Ministarstva.

Kako su pojasnili, građani treba da pokušaju da izbegavaju bliske kontakte prilikom pozdrava, držite odstojanje u redu na kasi u supermarketu tako što ćete kolica držati ispred sebe, držite odstojanje jedni od drugih pred šalterima banaka…