Novorođenče zaraženo koronavirusom: Nije jasno da li je beba dobila virus pre ili posle rođenja

0
Foto: Profimedia

Kineska beba stara samo trideset sati dobila je koronavirus, koji mu je prenela majka na rođenju, prenosi BBC.

Beba je rođena 2. februara u Vuhanu, epicentru virusa. Njena majka bila je pozitivna na koronavirus pre porođaja, ali uopšte nije jasno kako se beba zarazila, u materici ili po rođenju. To je, očigledno, najmlađa osoba zaražena virusom do sad.

Od izbijanja epidemije je vrlo mali broj dece bio zaražen novim sojem koronavirusa, koj je ubio 563 osobe i inficirao više od 28.000 ljudi. Beba je teška 3,25 kg i stabilno je, a lekari kažu da se budno prati njeno stanje.

Još 24.702 ljudi je u karantinu zbog sumnje da imaju virus, dok je 186.354 na posmatranju. Do sada su izlečene 1.153 osobe.

Kako je beba mogla da se zarazi? Lekari kažu da je to moglo da se dogodi još u materici.

“Ovo nas je podsetilo na to da treba da obratimo pažnju na mogućnost prenosa virusa s majke na dete”, rekao je glavni lekar neonatalnog odeljenja u Vuhanu Zeng Lingkong.

Ali isto je tako moguće da se beba inficirala tek posle rođenja, u bliskom kontaktu s majkom. “Sasvim je moguće da je beba zaražena uobičajenim putem, udisanjem kapljica virusa koji potiču od majke koja se nakašljala”, rekao je Stiven Mors, epidemiolog sa Kolumbija univerziteta.

Mali broj dece bio je zaražen čak i tokom epidemija SARS-om i MERS-om. Prosečna starost obolelih od ovog novog virusa je između 49 i 56 godina, a slučajevi kod dece “vrlo su retki”, navodi magazin JAMA. Razlog zbog čega je virus redak kod dece uopšte nije poznat, kažu stručnjaci.

Poznato je da je još jedna beba obolela od novog soja koronavirusa, šestomesečna beba iz Singapura, kao i osmogodišnjakinja iz Vuhana, koja je trenutno u Australiji.