Novom varijant vakcinom kompanije AstraZeneka vakcinisani prvi učesnici studije

  0

  Prvi učesnici u ispitivanju druge faze za novu varijantu vakcine protiv koronavirusa kompanije AstraZeneka vakcinisani su danas da bi se procenila njena sigurnost i imunogenost i kod prethodno vakcinisanih i kod nevakcinisanih odraslih osoba, saopštila je kompanija.

  Studija će regrutovati približno 2.250 učesnika širom Velike Britanije, Južne Afrike, Brazila i Poljske.

  Vakcina AZD2816 će ​​se primenjivati kod osoba koje su prethodno bile potpuno vakcinisane sa dve doze Vakzevrije ili mRNK vakcinom, najmanje tri meseca nakon poslednje injekcije.

  Kod nevakcinisanih osoba, AZD2816 će ​​se davati u dve doze, u razmaku od četiri ili dvanaest nedelja, ili kao druga doza nakon prve doze Vakzevrije u razmaku od četiri nedelje, saopštila je AstraZeneka.

  AZD2816 je dizajnirana koristeći istu adenovirusnu vektorsku platformu kao i vakcina Vakzevria, sa manjim genetskim promenama na šiljastvom proteinu zasnovanom na Beta (B.1.351, Južnoafrička) varijanti.

  Mene Pangalos, izvršni potpredsednik, BioPharmaceuticals R&D, rekao je: “Važno je da i dalje budemo ispred genetski različitih varijanti koronavirusa. AZD2816 bi trebalo da pomogne pojedincima da prošire imunološki odgovor na nove zabrinjavajuće varijante. Pokretanje ispitivanja faze II / III za AZD2816 znači da možemo biti spremni ukoliko se u budućnosti zatraži varijanta vakcine”.

  Profesor Endrju Polard, glavni istraživač direktor Oksfordske grupe za vakcine na Univerzitetu u Oksfordu, rekao je: “Testiranje dodatnih doza postojećih vakcina i novih varijanti vakcina je važno kako bismo bili sigurni da smo najbolje pripremljeni da budemo ispred pandemije koronavirusa, i da ćenjihova upotreba biti potrebna”.

  Početni podaci ispitivanja očekuju se kasnije ove godine, a kada budu dostupni, biće dostavljeni regulatorima na procenu kao dopunska vakcina sledeće generacije i ubrzanim regulatornim putem, saopštila je AstraZeneka.