Novogodišnji sastanak Putina i Bajdena: “Ako se tenzije u Ukrajini ne reše, doći će do kraha”

0
EPA-EFE/Adam Schultz / The White House

(Beta-AFP) – Američki predsednik Džozef Bajden i ruski šef države Vladimir Putin su tokom telefonskog razgovora upozorili jedan drugog da bi rast napetosti povodom Ukrajine mogao da naruši odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, naveli su američki i ruski zvaničnici.

Dva državnika su u četvrtak razgovarali telefonom 50 minuta, saopštila je Bela kuća, prenosi Glas Amerike (VOA).

Nakon razgovora saopšteno je da je Bajden preneo Putinu da će Sjedinjene Države i njeni saveznici odlučno reagovati ako se nastavi invazija na Ukrajinu, navela je Bela kuća.

“Predsednik Bajden je zatražio stišavanje tenzija sa Ukrajinom. Jasno je ukazao da će SAD i partneri odlučno reagovati ako Rusija nastavi sa invazijom na Ukrajinu”, saopštila je predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki.

Ruska strana objavila je da je američki predsednik Putinu preneo da je raspoređivanje ruskih snaga duž granice sa Ukrajinom neprihvatljivo.

Zvaničnik Kremlja Juri Ušakov preneo je da je Bajden Putinu rekao da će Zapad Rusiji nametnuti sankcije širokih razmera ukoliko bude nastavljena eskalacija na granici sa Ukrajinom.

Istovremeno, naveo je i Putinove reči Bajdenu – da su Rusiji potrebne garancije, odnosno rezultati.

“Sankcije bi doprinele potpunom urušavanju odnosa između Sjedinjenih Država i Rusije”, preneo je Ušakov deo razgovora dvojice državnika.