Dragi prijatelji,

2020 je srećan broj sa lepim željama, jer kad se na kineskom izgovori, taj broj zvuči kao „ljubim te, ljubim te“. Uoči dolaska nove 2020. godine, u ime Kineske medijske grupe šaljem Vam novogodišnju čestitku iz Pekinga!

Istorija čovečanstva sastoji se od bezbrojnih trenutaka. U 2019. godini smo zapamtili mnogo dragocenih trenutaka. U oktobru smo svečano proslavili 70. rođendan Narodne Republike Kine. Mnogi prijatelji su se upoznali sa važnim trenucima Republike u proteklih 70 godina razvoja kroz dokumentarac „Istorijsko putovanje“ na više jezika, i filma „Kad Kina impresionira svet: Velika vojna parada 2019.“, koji je snimljen u visokoj 4K rezoluciji.

Dobio sam iskrene pozdrave mnogih prijatelja. Stručnjak za kineska pitanja iz Italije Frančesko Marinđijo je u pismu naveo: „Čestitam Kini na njenim velikim dostignućima od osnivanja pre 70 godina. Mislim da kineski narod ima razloga da bude ponosan na to! “.

U proteklih godinu dana, potrudili smo se da uhvatimo svaki trenutak Kine na putu razvoja. Primenom tehnologija 5G, 4K/8K i veštačke inteligencije, uspešno smo izveštavali o Forumu o međunarodnoj saradnji „Pojas i put“, Konferenciji o dijalogu azijskih civilizacija, proslavi 20. godišnjice povratka Makaoa domovini i drugim događajima. Emitovali smo televizijske dokumentarne filmove „Klasični citati Si Đinpinga“, „Svako blago krije priču“, kako bi se naši prijatelji dobro upoznali sa dugom kineskom istorijom i kulturom kao i vrednostima Kine u novoj eri.

Kineska medijska grupa je osnovana pre samo dve godine, ali znamo da će nas u vremenu brzog širenja interneta konkurenti nadmašiti ako se ne potrudimo da napredujemo, baš kao što stara kineska izreka kaže da „brod plovi uprkos toku vode“.

Pratimo ideju predsednika Si Đinpinga o inovacijama i primeni novih medija i platformi, kako bismo postali međunarodni medij prve klase u svetu. U 2019. godini smo pokrenuli izgradnju državne laboratorije za video produkciju u UHD rezoluciji, izgradnju platforme novih medija primenom 5G tehnologije i radili smo na poboljšanju naših programa.

Svestrano, objektivno i nepristrasno izveštavanje o svetskim temama je kriterijum našeg rada. Kao agencija za međunarodnu komunikaciju, otvorenim stavom smo pojačali razmenu sa više od 150 međunarodnih agencija, kao što su AP, Rojters, AFP i BBC. Ali nažalost, videli smo da su neki uticajni Zapadni mediji prilikom izveštavanja o događajima u Kini koristili neosnovane izvore ili čak prenosili glasine. Smatramo da je činjenica osnova medijskih izveštaja. Ukoliko medij izveštava na osnovu mašte, njegov kredibilitet biće oštećen.

Poznati britanski pisac iz 18. veka Vilijam Azlit govorio je da je predrasuda dete neznanja. Dragocena je težnja za činjenicom i otklanjanje predrasuda. Kineska medijska grupa će i dalje insistirati na objektivnom i nepristrasnom stavu i međunarodnu zajednicu će upoznati sa činjenicama.

Kineski pesnik Džang Đijuling iz dinasitije Tang rekao je da, ako se upoznamo, možemo da postanemo komšije uprkos velikoj udaljenosti. Živimo na istoj planeti. Tokom boravka u Brazilu i Argentini video sam iste biljke koje sam video u provinciji Guangdung; u Italiji i Španiji sam jeo pršut i pio rakiju nalik onima iz mog rodnog mesta u provinciji Džeđijang. Koncept „globalno selo“ je toliki praktičan. U tom selu ljudi ne smeju da ne komuniciraju i da ne dele. Razmena među medijima doprinela bi otklanjanju prepreka i predrasuda.

Nova 2020. godina je ključna godina za svestranu izgradnju umereno prosperitetnog društva. Tada će se zemlja sa 1,4 milijarde stanovnika oprostiti sa apsolutnim siromaštvom. Kineska medijska grupa će profesionalnim standardima beležiti trenutke epohe i prenositi šta se dešava u Kini i u svetu, kako bi udahnula više pozitivne energije izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva!

Želim da svet bude pun ljubavi u 2020!
Pozdrav Kini, svetu i Vama!

Šen Haisijung,
predsednik Kineske medijske grupe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.