Novo upozorenje za Moskvu iz Vašingtona: “Povlače oni vojsku sa granice, ali mnogo sporo…”

0
Profimedia

(Beta-AFP) – Šef američke diplomatije Entoni Blinken pozvao je danas Rusiju da prestane sa agresivnim ponašanjem prema Ukrajini nakon što je i pored povlačenja zadržala značajan broj vojnika na granici s tom zemljom.

“Tražimo od Rusije da zaustavi svoje opasne i agresivne akcije. Svesni smo da je Rusija povukla neke snage sa granice sa Ukrajinom, ali vidimo da tamo još ima veliki broj vojnika i opreme”, izjavio je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i obećao da će SAD nastaviti saradnju sa Ukrajinom kako bi “mogla da se odbrani od agresije”.

Zelenski je rekao da je i dalje prisutna vojna pretnja Rusije koja je povukla samo mali broj vojnika sa granice sa Ukrajinom.

“Smatramo da smanjenje (broja ruskih vojnika) ide suviše sporo zbog čega i dalje postoji pretnja”, rekao je ukrajinski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Blinkenom.

Moskva je nedeljama raspoređivala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, zvanično zbog vojnih vežbi što je izazvalo tenzije sa Kijevom i zapadnim zemljama.

Zelenski je zahvalio Blinkenu za podršku SAD, ocenjujući da je “mnogo toga učinjeno kako bi se zaustavila eskalacija”.