Novo otkriće iz Milana: Koronavirus u Italiji bio prisutan još u septembru 2019. godine

1
Foto: Profimedia

Novi koronavirus cirkulisao je Italijom od septembra 2019. godine, pokazuje istraživanje Nacionalnog instituta za rak (INT) u Milanu, sugerišući da se covid-19 proširio izvan Kine ranije nego što se mislilo, piše Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je izvestila da su novi koronavirus i covid-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati pre prvog izbijanja zaraze u Vuhanu u centralnoj Kini u decembru 2019. godine.

Prvi italijanski pacijent koji je oboleo od Covida-19 zabeležen je 21. februara u mestu pored Milana, u Lombardiji, regiji najteže pogođenoj pandemijom.

Najnovije istraživanje sprovedeno u Italiji, a objavljeno u INT-ovom naučnom časopisu Tumori Journal, pokazuje da je 11,6 posto od 959 dobrovoljaca koji su se prijavili na kliničko ispitivanje vezano za rak pluća između septembra 2019. i marta 2020. razvilo antitiela na koronavirus mnogo pre februara.

Dodatno posebno testiranje na antitiela izveo je Univerzitet u Sijeni u sklopu istog istraživanja pod nazivom “Neočekivano otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2 antitela u razdoblju pre pandemije u Italiji”.

Pokazalo je da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra takođe bila pozitivna na antitela koja neutralizuju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je Đovani Apolone, koautor istraživanja za Rojters.

“To je zapravo glavno otkriće, ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon seroloških testova, nego su imali antitela koja su mogla da ubiju virus”, rekao je Apolone.

“To znači da novi koronavirus može dugo da cirkuliše među populacijom i sa niskom stopom smrtnosti ne zato što nestaje, nego zato da bi mogao opet da eksplodira”, dodao je on.

Italijanski naučnici rekli su za Rojters u martu da je zabeležen viši broj slučajeva teške upale pluća i gripa u Lombardiji u zadnjem kvartalu 2019. godine od uobičajenog što bi mogao biti znak da je koronavirus cirkulisao u populaciji ranije nego što se mislilo.

Ovo nije prvi slučaj pacijenta kod kog su pronađena antitela, a zarazio se pre nego što se mislilo da se novi koronavirus proširio iz Vuhana, izvorišta zaraze.

U maju su francuski mediji izvestili da je jedna pariska bolnica testirala stare uzorke bolesnika sa upalom pluća i pritom otkrila da su lečili pacijenta obolelog od covida-19 i puno pre nego što je Francuska potvrdila prve slučajeve. Francuz Amiru Hamar je još 27. decembra primljen u bolnicu pored Pariza sa upalom pluća, no ponovljenim testiranjem utvrđeno je da je bio pozitivan na koronavirus.

1 KOMENTAR

  1. И не само у Италији, с’тим што сте у Србији били упућени кући, да се лечите од прехладе.

Comments are closed.