Novo istraživanje: Kofein povećava rizik od pobačaja

0
Foto: Profimedia

Istraživanje koje je uradio Nacionalni institut zdravlja SAD sprovedeno je na više od 1.200 žena. Utvrđeno je da čak i male doze kofeina mogu da ugroze plod.

Savet NHS-a sadašnjim i budućim trudnicama je da popiju samo dve šoljice kafe dnevno. Sve više od toga može da učini da se beba rodi sa vrlo malom kilažom, piše Dejli mejl.

Istraživanje Amerikanaca biće predstavljeno na kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu koji će biti održan u Filadelfiji.

“Bilo koji unos kofeina tokom trudnoće može da poveća rizik od pobačaja, posebno u prvih osam nedelja. Žene koje pokušavaju da zatrudne mogu da imaju samo dobrobit od eliminisanja kofeina u konzumiranju”, navodi se u istraživanju, prenosi B92.

Tim na čijem čelu je bila dr Aleksandra Purdu Smit analizirala je studiju iz 2014. godine u kojoj je analiziran efekat aspirina na trudnoću, ali su žene koje su pokušavale da ostanu trudne (njih 1.228) odgovarale i na pitanja koliko unose kofeina i alkohola. Unos su pratile četiri godine tokom kojih im je vađena krv. Rezultati su pokazali da je unos dva ili više pića koja sadrže kofein na dnevnom nivou povezan sa rizikom od gubitka trudnoće, prenosi klix.

Kofein je stimulans koji može da poveća pritisak krvi i ubrza rad srca, što se ne preporučuje tokom trudnoće. NHS preporučuje trudnicama da ne unose više od 200 miligrama kofeina dnevno, odnosno dve šoljice instant ili jednu šoljicu filtrirane kafe