Novo gradsko mesto za okupljanje – plato kod Kule Beograd

  1

  Beograd će uskoro dobiti novi, multifunkcionalni javni prostor u okviru Belgrade Waterfront-a, koji će moći da se koristi za svakodnevno opuštanje, ali i za organizaciju raznih kulturnih i zabavnih događaja. Odmah pored Save, kao deo Sava Promenade, plato ispred budućeg simbola grada, Kule Beograd, biće jedinstven otvoreni prostor predviđen da postane novo mesto okupljanja Beograđana i njihovih gostiju.

  Život u uzbudljivom gradu poput Beograda otvara brojne mogućnosti za provođenje slobodnog vremena. Ovog puta, on će ponuditi nešto novo onima u potrazi za zabavom i izuzetnim vizuelnim doživljajem, koji uz to vole da borave pored reke. Plato uz Kulu Beograd će poboljšati kulturnu ponudu grada, kao multifunkcionalni prostor čiji će se sadržaji prilagođavati različitim sezonama, i koji će se koristiti za održavanje koncerata, festivala i drugih važnih događaja.

  Kada smo dizajnirali plato, bili smo inspirisani urbanom kulturom Beograda, ali i njegovim prirodnim okruženjem i dugom istorijom“, kaže Džon Vong, direktor kompanije SWA Group, koja je bila zadužena za dizajn projekta. „Ovaj grad privlači građane Srbije i Evrope svojom umetničkom i filmskom scenom već godinama“, dodaje Vong.

  Izgled platoa inspirisan je umetnošću evropskih trgova, poznatih po svom upečatljivom stilu. Međutim, dizajneri su u obzir uzeli i lokalno nasleđe i tradiciju, kako bi stvorili prostor koji će u sekundi privući pažnju posmatrača.

  Prirodni kamen i šema popločavanja prate složenu geometriju, koja povezuje otvoreni prostor i zgradu. Ovaj šablon popločavanja počinje od Kule Beograd i završava se kod reke, Sava Promenade i okolnih zgrada, čineći plato centralnim mestom za okupljanje“, objašnjava Vong. On dodaje da su posebni elementi, poput drvenih klupa, specijalno dizajnirani za okolinu Kule Beograd, kao i da su znaci, osvetljenje i drugi elementi pažljivo birani tako da se uklope u celinu.

  Plato će imati i zelenu zonu, u okviru koje će drveće i biljke biti posebno osvetljeni. Za ovaj opuštajući deo izabrane su višesezonske biljke, koje rastu u Beogradu i Srbiji, ili su kulture prilagođene za sadnju u našem području. „Trećina prostora je u zelenilu, praveći savršeno odmorište zaštićeno od sunca“, dodaje Vong. 

  Kombinujući modernu eleganciju sa bogatom tradicijom, ovaj arhitektonski poduhvat otvoriće novi svet mogućnosti za provođenje slobodnog vremena i u trenutku osvojiti srca Beograđana i njihovih gostiju.

  1 KOMENTAR

  1. Naslov me je naveo na krive misli – pomislio sam da se radi o polaznom mestu protesta #1od5miliona za sledeću subotu.

   Mogli bi da požure sa radovima i uređivanjem, lakše je hodati po sređenom betonu nego po deformisanom asfaltu, punom rupa, koji se proteže centralnim beogradskim ulicama.

  Comments are closed.