Novinarstvom je počeo da se bavi u zagrebačkom Poletu, izveštavao je sa ratišta širom sveta, a najlepšu godinu života proveo je na služenju vojnog roka: Ko je bio Miroslav Lazanski…

2
Foto: Screenshot N1

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, dugogodišnji novinar Politike i vojni analitičar, preminuo je u Beogradu u 71. godini.preminuo je u svojoj 71. godini, prenosi RTS.

Kako piše RTS, ministarstvo inostranih poslova je potvrdilo da je Lazanski preminuo.

Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. Gimnaziju “Jovan Dučić” završio je u Trebinju, a Pravni fakultet u Zagrebu. Njegov otac bio je inženjerski potporučnik Vladimir Lazanski, a tetka Biljana Plavšić, bivša predsednica Republike Srpske.

Karijeru novinara počeo je kao student u zagrebačkom Poletu, da bi nastavio pišući za Vjesnik, Danas i Start.

Dok je bio u Zagrebu pisao je za Politiku Ekspres i NIN. U martu 1991. godine Lazanski dolazi u Politiku, da bi 1996. prešao u Večernje novosti, odakle se vratio u Politiku 2001. godine.

Izveštavao je sa ratišta Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, na Kosovu i Metohiji, Libiji. Pričao je da mu je odlazak u Avganistan najsnažniji utisak.

“Poseta toj državi je kao da ste se vratili tri stotine godina unazad. Nema industrije, nema železničke pruge, nema kriminala. Tamo te niko neće pokrasti, ali ako vređaš islam, u stanju su da te ubiju. Vazduh je čist, odlična je klima”, pričao je Lazanski.

Intervjuisao dva vrhovna komandanta NATO-a, tri maršala SSSR, šefove KGB-a, KHAD-a, pedesetak ministara odbrane i načelnika generalštaba svetskih armija, između ostalog načelnike generalštaba ruske, kineske i japanske armije. Jedini jugoslovenski novinar koji je plovio u atomskoj podmornici, američkoj „Tautog“, leteo u avionu F-14, bio na nosaču aviona „Džon F. Kenedi“ i leteo u Migu 29.

Autor je deset knjiga i desetak velikih tv-serijala.

Vojni rok služio 1977. godine u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Odlikovan je Medaljom za vojničke zasluge. Pričao je da mu je ta, ’77, bila najlepša godina u životu.

“Tamo sam služio vojni rok 1977. godine. Za vreme služenja vojnog roka najviše sam voleo jutarnje smene straže. Tad sam bio u najboljoj fizičkoj kondiciji, to mi je najlepši period života”, pričao je Lazanski.

Početkom 2016. godine se našao na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016. Bio je u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine i tada je prestao da piše kolumne za „Politiku”.

Bio je poznati i po svom vojničkom džipu koji je vozio po Beogradu. Od gostioničara iz Bele Crkve kupio je vojni maslinasti džip iz 1944. godine. Džip je poticao iz Normandije, a dodeljen je Jugoslovenskoj narodnoj armiji kao tehnička pomoć posle Drugog svetskog rata. Belocrkvanski gostioničar pazario ga je na nekom otpadu i iznajmljivao filmadžijama. “Glumio” je u nekoliko scena “Užičke republike”, spektakularno sleteo sa mosta u ‘ladnu Moravu, ali je na kraju završio kao atrakcija parkinga ispred zgrade “Politike”.

2 KOMENTARA

Comments are closed.