Novinarka osuđena na zatvor zbog abortusa za koji kaže da se nije desio

0
Foto Profimedia

Marokanska novinarka Hadžar Raisuni osuđena je na jednogodišnju kaznu zatvora zbog optužbi da je obavila ilegalni abortus i imala predbračne seksualne odnose.

Njen verenik profesor Rifat al-Amin dobio je jednogodišnju kaznu zatvora zbog navodnog saučesništva.

Doktor Mohamed Džamal Belkeziz optužen da je izvršio abortus, osuđen je na dve godine zatvora, preneo je “Gardijan“.

Raisunijeva je u pismu iz zatvora napisala da su optužbe izmišljene.

Optuženi tvrde da se abortus nikada nije dogodio i da je Raisunijeva bila meta marokanskih vlasti zbog njenog izveštavanja o nemirima na severu zemlje, za šta je dobila nagradu.

Raisunijev advokat, Muhamad Sadkou, presudu je ocenio “regresivnom”.

On je dodao da odluka sudije znači da su tvrdnje marokanske države da poštuju međunarodne konvencije koje garantuju prava i slobode “laži koje nemaju nikakve veze sa stvarnošću”.

Raisunijeva je uhapšena ispred klinike u Rabatu zajedno sa verenikom 31. avgusta.

Policija u civilu ispitivala je 28-godišnju novinarku, pre nego što je uhapsila Belkeziza i još dva medicinska radnika koji su obavili hitnu proceduru kako bi Raisunijevoj otklonili krvni ugrušak.

Novinarka je potom bila primorana da ode na ginekološki pregled.

Njene pristalice i posmatrači navode da njeno hapšenje, ispitivanje i suđenje predstavljaju nastojanje države da javno osramoti Raisunijevu i odvrati druge od sličnih kritika.

Advokat Belkeziza kasnije je pružio lekarski dokaz sudu kako bi pokazao da Raisunijeva nikada nije obavila abortus.

Posmatrači tvrde da su optužbe protiv Raisunijeve izmišljene.

Trajalvoč, deo Fondacije za pravdu Kluni, koji je pratio suđenje, naveo je da ono ima “odlike nepoštenog i kaznenog procesa”.

– Dokazi ne podržavaju optužbe – naveli su oni i dodali da je odbrana tvrdila da su testovi krvi otkrili da je nivo hormona trudnoće kod optužene bio toliko nizak da je nemoguće da je bila osam nedelja trudna, kako je policijski lekar tvrdio.