Novinarka KRIK-a Dragana Pećo dobitnik nagrade “Dušan Bogavac” za novinarsku etiku i hrabrost

0
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

(Beta) – Novinarka KRIK-a Dragana Pećo ovogodišnji je dobitnik nagrade “Dušan Bogavac” za novinarsku etiku i hrabrost, izjavio je danas predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

Bodrožić, koji je i član žirija za dodelu nagrade, je na svečanosti prilikom uručenja u Medija centru rekao da “ova nagrada ima dugu tradiciju”, kao i da se nada “da ćemo i u narednim godinama imati tešku odluku kome da od naših kolega dodelimo nagradu”.

“Verujem da će i dalje biti dobrih novinara u našoj zemlji bez obzira što mnogi govore da se naša profesija srozala na mnogo načina, ali i dalje postoji mnogo novinara koji rade i poštuju kodeks novinara i sugrađanima i javnosti isporučuju ono što se od njih očekuje – prava informacija”, rekao je Bodrožić.

On je dodao da je Pećo nagradu dobila za seriju tekstova o tajnim računima visokih funkcionera u Srbiji, i zato što je “dugogodišnjim hrabrim i etičkim angažmanom u svojim novinarskim tekstovima pokazala kako se treba i valja boriti za slobodu javne reči jednom nedemokratskom društvu i zarobljenoj državi”.

Pećo je navela da joj je “izuzetna čast što se njeno ime našlo na spisku velikih imena novinara iz Srbije koji su prethodnih godina dobili ovu nagradu”.

U žiriju novinarske nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju NUNS i Fondacija “Dušan Bogavac” ove godine su bili prethodni dobitnici nagrade: Jelena Zorić (Insajder), Vuk Cvijić (NIN), Igor Božić (TV N1), Dragoljub Petrović (Danas) i Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a.