Novinari Rojtersa pogođeni gumenim mecima na protestima u Mineapolisu: “Snimio sam kamerom kako je uperio puškom ka meni”

0
Foto Profimedia

Dva člana redakcije Rojtersa pogođena su i povređena gumenim mecima tokom protesta u Mineaoplisu, prenosi Rojters.

Oni su pogođeni u trenutku kada je policija u vreme policijskog časa ušla u jugozapadno područje grada koje je prethodno zauzelo oko 500 demonstranata.

Video snimci kamermana Rojtersa Hulio Sezara Čavesa prikazali su policajca koji je uperio pušku u njega dok su drugi policajci ispaljivali gumene metke i suzavac kako bi rasterali okupljene demonstrante.

“Policajac kojeg sam snimao se okreće prema meni, direktno usmeravajući svoju pušku ka meni”, rekao je Čavez.

Nedugo zatim, Čavez i Rojtersov savetnik za bezbednost Rodni Sevard pogođeni su mecima dok su bili na obližnjoj benziskoj stanici.

Na smiku se čuje kako Sevard kaže da je pogođen.

“Gumeni metak me je pogodio u lice”, rekao je Sevard.

Sevard se vidi i na kasnijim snimcima kako mi lekari ukazuju pomoć. Sevrd i Čavez su zadobili povrede ruke, dok je Čavezu stradao i vrat.

Sevard i Čavez su vidno identifikovani kao novinari. Nosili su kameru i novinarske akreditacije. Sevard je nosio i pancir sa pres nalepnicom.

Portparol Policijske uprave u Mineapolisu Džon Elder je, upitan o incidentu, zatražio kopiju snimka, ali je odbio da komentariše slučaj do daljeg.

Ovo je još jedan u nizu napada na novinare koji izveštavaju sa protesta u Mineapolisu. Nedavno je uhapšen i afroamerički reporter CNN Omar Himenez, i to pred kamerama u uključenju uživo.

Odbor novinara za slobodu štampe, prema izveštaju Njujork tajmsa, primio je desetinu prijava napada na novinare tokom aktuelnih protesta.