Novinar i fotograf pariskog Monda ranjeni u Nagorno-Karabahu: Tramp, Putin i Makron pozivaju na hitan prekid vatre

0
(Beta/Armenian Defense Ministry via AP)

(Beta) – Novinar i fotograf koji za pariski Mond prate sukobe u Nagorno-Kabaharu ranjeni su danas, izjavio je Frans presu direktor Mond Lik Broner, ne pružajući više detalja.

Jermensko ministarstvo spoljnih poslova je na Tviteru napisalo da su “dva francuska reportera Monda ranjena u Martuni u azerbejdžanskom bombardovanju” i da su prebačeni u bolnicu.

Prema jermenskim vlastima, dva jermenska novinara su takođe ranjena u bombardovanju.

Više novinara, uključujući i ekipu Frans presa koja nema ranjenih, pratili su lokalne vlasti u gradu Martuni kako bi razgovarali sa stanovništvom i videli štetu od bombardovanja, kada je usledilo novo bombardovanje.

Sukobi u Nagorno-Karabahu eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Putin, Makron i Tramp pozivaju na hitan prekid vatre u Nagorno-Karabahu 

Predsednici Rusije, Francuske i SAD pozvali su danas na “hitan prekid neprijateljstava” u Nagorno-Karabahu, objavljeno je na sajtu Jelisejske palate.

Kao lideri kopredsedavajućih zemalja Minsk grupe, Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su lidere Jermenije i Azerbejdžana na nastavak pregovora pod okriljem OEBS-a.

“Pozivamo lidere Jermenije i Azerbejdžana da se bez odlaganja angažuju na nastavku pregovora, u dobroj veri i bez preduslova, pod okriljem kopredsedavajućih Minske grupe OEBS”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Putin, Makron i Tramp su “najoštrije” osudili eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu i izrazili žaljenje zbog ljudskih žrtava. “Upućujemo saučešće porodicama žrtava i ranjenih”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Sukobi u Nagorno-Karabahu eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike. 

Višedecenijski sukobi Azerbejdžana i Jermenije oko Nagorno-Karabaha eskalirali su u nedelju od kada je poginulo i povređeno više desetina ljudi.

Međunarodna zajednica danima poziva na razgovore o okončanju višedecenijskog sukoba dve bivše sovjetske republike. Azerbejdžan, zemlja turskog govornog područja čiji su stanovnici pretežno šiiti, traži vraćanje pod njegovu kontrolu Nagorno-Karabaha, većinski naseljenim Jermenima hrišćanske veroispovesti, čije otcepljenje 1991. međunarodna zajednica nije priznala.