Novi zemljotres na području centralne Hrvatske: Potres se osetio i u Zagrebu…

0
Foto: Profimedia / ilustracija

Područje centralne Hrvatske zatresao je nešto iza 13 časova novi, jači zemljotres magnitude četiri stepena po Rihteru sa epicentrom kod Petrinje, saopštila je Seizmološka služba Hrvatske, a za sada nema podataka o materijalnoj šteti, prenosi N1.

Seizmografi su potres zabeležili u 13.08 kod Glinske Poljane. Potres se osetio i u Zagrebu, koji se nalazi pedesetak kilometara od epicentra.

Ubrzo posle tog potresa, Evropski mediteranski seizmološki centar zabeležio je na istom području još dva slabija. Jačina tih potresa bila je 1,5 i 2,3 po Rihteru.

Područje centralne Hrvatske neprestano podrhtava od serije zemljotresa koji su krajem decembra pogodili to područje. Najjači među njima bio je 29. decembra jačine 6,2 po Rihteru sa epicentrom kod Petrinje, a prethodio mu je dan ranije potres magitude pet stepeni po Rihteru.

U najjačem zemljotresu poginulo je sedam osoba, a pričinjena je velika materijalna šteta na području Petrinje, Siska, Gline i okolnih sela.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu i okolini, uglavnom na krovovima na kojima su oštećeni dimnjaci i crepovi, posebno na zgradama koje su već bile oštećene u zemljotresu, koji je u martu prošle godine pogodio glavni hrvatski grad i čija je jačina bila 5,5 po Rihteru.