Na snagu je stupio novi zakon koji uređuje poštanske usluge. Novim odredbama povećaće se bezbednost korisnika, pa više neće moći da se desi da vam umesto mobilnog telefona koji ste naručili stigne cigla, javlja RTS.

Prošle godine uručena u proseku 131 pošiljka po domaćinstvu. Poštanska delatnost ostvarila je prihod od 20 milijardi dinara, što čini 0,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Osnovni motiv za donošenje novog zakona je, osim poboljšanja bezbednosti, usklađivanje ove oblasti sa zakonodavstvom Evropske unije.

„Mi znamo da smo u postupku evropskih integracija i dužni to da uradimo, što je za nas inače i jako dobro, zato što je u pitanju zakon koji donosi 28 država, pa je 28 iskustava sročeno u njemu“, istakla je Irini Reljin iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pored toga, najavljuju se i novine koje će osobama sa invaliditetom omogućiti pristup poštama.

Kada je reč o bezbednosti pošiljaka, ukoliko se desi da poručite mobilni telefon, a da vam na kućnu adresu stigne, na primer, cigla, novi zakon će omogućiti da uđete u trag pošiljaocu.

„Često se dešavalo da dobijete sadržaj pošiljke koji niste naručili. Sada se pojačava kontrolna funkcija države, kroz uvođenje instituta stručnog nadzora gde državni organi koordiniraju aktivnosti“, rekao je Nikola Trubint iz Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge.

Na taj način RATEL, inspekcija nadležnog ministarstva i ostali državni organi imati mogućnosti da bolje iskontrolišu te sadržaje.

Pored toga, biće uvedena i obavezna identifikacija korisnika koji šalje robu što će posle olakšati i reklamacioni postupak.

„Ovo će sprečiti one koji su se dosada bavili malverzacijama, zbog same činjenice da će morati da daju podatke iz lične karte“, navela je Irini Reljin.

Pošta Srbije je i dosad tražila dokumenta od pošiljalaca, a to će sada biti obaveza za sve koji se bave poštanskim uslugama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.