Novi sukobi u Jerusalimu, rakete ispaljene is Pojasa Gaze: Rastu tenzije između Palestinaca i Izraelaca

0
Foto: Beta (AP Photo/Mahmoud Illean)

(Beta-AFP) – Tenzije između Palestinaca i Izraelaca porasle su sinoć i tokom noći novim okršajima kod Starog grada Jerusalima, demonstracijama u okupiranoj Zapadnoj obali i ispaljivanjem raketa iz Pojasa Gaze. 

Policija se sinoć jurila za mladim Palestincima blizu ulaza u Stari grad Jerusalim, posle poslednje molitve petkom na kojoj se okupilo desetine hiljada vernika na Hramovoj gori, trećem najsvetijem mestu Islama, u ovom periodu dok traje muslimanski msesec Ramazan.

Mladi Palestinci bacali su flaše s vodom i kamenje na pripadnike snaga reda, raspoređenih u velikom broju. Policija je koristila šok bombe da pokuša da rastera masu, i privela je nekoliko ljudi.

Bilo je incidenata i u drugim palestinskim četvrtima u Istočnom Jerusalimu.

Stotine Palestinaca okupilo se sinoć na mestu koje povezuje Izrael sa Zapadnom obalom, gde su zapaljeni razni predmeti. Palestinci su bacali kamenje i molotovljeve koktele ka jevrejskom svetom mestu u Vitlejemu, u okupiranoj Zapadnoj obali, navela je policija, dok su takođe održane demonstracije u Ramali, sedištu Palestinske uprave.

Kasnije tokom noći ispaljeno je najmanje 15 raketa iz Pojasa Gaze, palestinske enklave geografski odvojene od okupirane Zapadne obale i Jerusalima, ka Izraelu, javila je izraelska vojska.Neke od raketa presreo je protivvazdušni štit, a druge su pale na zemlju.

Kao odgovor izraelska vojska je saopštila da su tenkovi, ratni avioni i helikopteri gađali položaje Hamasa, islamističkog pokreta koji kontroliše Pojas Gaze od 2007. godine i koji je poslednjih godina pristao na primirje sa Izraelom posle tri rata između dve strane (2008, 2012, 2014. godine).

Posle okršaja u četvrtak kod Starog grada Jerusalima, najnasilnijih u poslednjih nekoliko godina u svetom gradu, oružano krilo Hamasa izrazilo je podršku Palestincima u Istočnom Jerusalimu, kao oblik upozorenja Izraelu.

Grupa palestinskih frakcija, uključujući Hamas ali takođe Islamistički Džihad, druga oružana islamistička grupa u Pojasu Gaze, saopštili su noćas da ne mogu da ostanu nemi posle nasilja u Jerusalimu.

Libanski šiitski pokret Hezbolah, blizak Iranu, Hamasu i Islamskom džihadu, izrazio je solidarnost sa Palestnicima i osudio delovanje “okupacione policije” i “banda kolonizatora”.

Palestinski predsednik Mahmud Abas osudio je podsticanje na mržnju izraelskih ekstremnodesničarskih grupa i pozvao međunarodnu zajednicu da “zaštite” Palestince u Istočnom Jerusalimu.

Okršaji poslednjih dana u Jerusalimu počeli su kada je policija sprečila stanovnike da sednu na stepenike oko Vrata Damaska, na ulazu u Stari grad Jerusalim, gde se Palestinci obično okupljaju uveče za vreme Ramazana.

Kada su ekstremnodesničarski Jevreji planrali demonstracije ispred tih velikih vrata brojni Palestinci su to videli kao provokaciju i pokušaj preuzimanja kontrole nad tim simboličnim mestom.