Novi sukob u ekvadorskom zatvoru: Najmanje 58 mrtvih, desetak povređenih

0
(Beta/AP Photo/Jose Sanchez)

(Beta-AFP) –  U sukobima između bandi u zatvoru u Gvajakilu na jugozapadu Ekvadora stradalo je 58 osoba, saopštila je danas šefica policija. 

General policija Tanja Varela rekla je na konferenciji za novinare da je do sada u sukobima između zatvorenika koji su počeli u petak ubijeno 58 zatvorenika, a 12 je povređeno.

Intervencija policije u nastojanju da uspostavi red u zatvoru je spasila živote, rekao je Pablo Arosemena guverner provincije Gvajas, čiji je glavni grad Gvajakil.

U zatvoru Gvajas jedan, je 28. septembra, stradalo 119 osoba, u najvećem masakru u zatvoru u Ekvadoru i jednom od najvećih u Latinskoj Americi.

Neki zatvorenici su bili raskomadani ili zapaljeni u sukobima bandi vezanim za nakrodilere i meksičke kartele.

Nasilje od tada ne prestaje u zatvoru gde se nalazi 8.500 zatvorenika i koji je prema zvaničnim podacima prepunjen sa čak 60 odsto iznad kapaciteta. 

Posle incidenata u septembru ubijeno je još 15 zatvorenika, što je ukupno dovelo do ukupno 134 nastardala. 

U neredima u ekvadorskim zatvorima ubijeno je više od 250 ljudi od početka godine. 

U februaru je 79 zatvorenika stradalo u istovremenim neredima u četiri zatvora.

Masakr u septembru je podstakao ekvadorsku vladu da proglasi vanredno stanje u zatvorskom sistemu tokom 60 dana. Tada je vojska pomagala policiji da pokuša da uvede red u 65 zatvora u zemlji.

Svi zatvori imaju ukupan kapacitet od 30.000 mesta ali u njima ima 39.000 zatvorenika, odnosno 30 odsto iznad kapaciteta.