Novi soj virusa se pojavio i u Holandiji

0
Foto: Profimedia

Prvi slučaj infekcije novim zaraznijim sojem virusa korona potvrđen je u Holandiji zbog čega je njena Vlada zabranila sve putničke letove iz Britanije, gde cirkuliše novotkriveni soj.

“Novi mutirani soj virusa korona cirkuliše u Britaniji. On se kreće i širi brže i lakše i teže ga je detektovati”, saopštilo je holandsko Ministarstvo zdravlja.

Zabrana od 6.00 časova jutros pa do 1. januara usledila je nekoliko časova nakon što je Britanija uvela oštrije mere restrikcije i kontrole kretanja za delove zemlje da bi usporila cirkulisanje novog virusa.

Holandska agencija za javno zdravlje RIVM preporučuje da se “svako moguće uvođenje ovog soja virusa iz Britanije ograniči što je više moguće limitiranjem i/ili kontrolom kretanja putnika”.

Ministarstvo zdravlja Holandije saopštilo je da je početkom decembra tokom analize studije slučaja otkrivena infekcija varijantom virusa koja je opisana u Britaniji. Eksperti sada razmatraju kako se ta infekcija dogodila i da li ima još slučajeva.

Vlada premijera Marka Rutea donela je “odluku predostrožnosti” da zabrani letove iz Britanije, ali će i drugi oblici transporta biti preispitani. On je apelovao na građane da ne putuju osim ako to nije neophodno.

“U narednih nekoliko dana zajedno sa drugim članicama EU Vlada će tražiti načine daljeg limitiranja ili kontrole novog soja virusa koji nam je donet iz Britanije”, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U Holandiji je na snazi petosedmična blokada, koja traje do sredine januara, a škole i prodavnice, osim prehrambenih, su zatvorene.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je ranije da dosadašnji podaci ukazuju da je virus, koji cirkuliše u Londonu i na jugoistoku Engleske, 70 odsto više zarazan ili prelazan.