Novi slučaj kulture otkazivanja u SAD: Akter – Majk Ričards. Povod – novi posao. Uzrok – izjave iz 2013. i 2014. godine

0

Američki TV voditelj Majk Ričards podneo je ostavku na mesto novog kovoditelja kultnog američkog kviza “Jeopardi!” nakon što su se na društvenim mrežama ponovo pojavili izveštaji o seksističkim komentarima koje je pre osam i sedam godina izneo u svom podkastu. Njegov odlazak usledieo je samo devet dana nakon što je objavljeno da će biti jedan od voditelja popularnog kviza, preneli su juče svetski mediji.

Pritisak da mu se posao otkaže porastao je nakon teksta objavljenog u Ringeru, koji je pronašao Ričardsove omalovažavajuće komentare u njegovom podkastu “Randumb Show” iz 2013. i 2014. godine. Ričards, koji je i izvršni producent kviza, rekao je kako je “odmah odstupio” sa nove pozicije nakon pritiska javnosti. Kako prenose svetski mediji, nema naznaka da će napustiti mesto izvršnog producenta emisije. U izjavi u kojoj je najavljena njegova odluka, Ričards je naglasio kako je svestan činjenice da će mu biti potrebno mnogo vremena kako bi povratio poverenje javnosti.

“Boli me što su ovi prošli incidenti i komentari bacili takvu senku na kviz. U trenutku dok smo se trudili da započnemo novo poglavlje. U poslednjih nekoliko dana postalo je jasno da bi moja pojava kao voditelja kviza previše remetila naše obožavaoce, a to svakako ne bi bio pravi potez za emisiju”, rekao je Ričards.

Ringer je u članku više puta ukazao da je voditelj “više puta koristio na uvredljiv način komentarisao žene i omalovažavao ženska tela”, kao i da se šalio na”račun Jevreja i Azijaca”.