Novi skandal u Vatikanu: “Krađa, podmićivanje svedoka i stotine hiljada nestalih evra”

0
Foto Profimedia

(Beta) – Dok papa Franja pokušava da vernicima pošalje poruku o bratskoj ljubavi, smenjeni uticajni kardinal Đovani Anđelo Beču optužen je da je ukrao stotine hiljade evra iz vatikanskih fondova kako bi potkupio svedoke i osigurao da drugi kardinal, koji je pokušao da razotkrije njegove navodne mutne poslove, bude osuđen za seksualno zlostavljanje, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Kardinal Beču (72) optužen je da je ukrao 700.000 evra iz vatikanskih fondova da potkupi svedoke u Australiji da negativno svedoče protiv njegovog rivala, kardinala Džordža Pela, kako bi osigurao da bude osuđen za seksualno zlostavljanje, piše Tajms pozivajući se na italijanske medije.

Kardinal Pel (79) pre povratka u Australiju 2017. godine – gde je osuđen za zlostavljanje dečaka iz hora u Melburnu 90-ih godina, a potom oslobođen u žalbenom postupku – bio je ministar finansija u Vatikanu, gde se, kako ukazuje londonski list, njegovim pokušajima da očisti mutno upravljanje novcem, protivio kardinal Beču.

Citirajući procurile dokumente, italijanski listovi Republika i Korijera dela sera izvestili su tokom vikenda da istražitelji u Vatikanu sumnjaju kako je kardinal u Beču želeo da tim novcem definitivno omete Pelov program transparentnosti koji je, ističe Tajms, kojim bi se obelodanili Bečovi, navodno, korumpirani poslovi, upravljeni novcem Vatikana.

Kardinal Beču je pre nego što ga je papa Franja postavio da vodi odeljenje za proglašenje svetaca, između 2011. i 2018. kao zamenik državnog sekretara Vatikana imao uticajnu ulogu u distribuiranju i investiranju miliona evra donacija katolika.

Skandal je bacio senku na objavu ključnog dokumenta Vatikana s pozivom za brižljivije društvo i odbacivanja zala rata, ocenjuje Tajms i ističe da je papa Franja nastojao da usmeri Vatikan ka svojoj osnovnoj poruci miroljubive solidarnosti 3. oktobra, objavljivanjem dokumenta “Sva braća”, koji traži od sveta da ponovo otkrije osećaj milosrđa dok se bori s pandemijom COVID-19.

Advokat kardinala Pela tražio je međunarodnu istragu o tvrdnjama da je plaćan mito da bi se uticalo na sudski slučaj o seksualnom zlostavljanju, dok je kardinal Baču negirao da se mešao u suđenje kardinalu iz Australije, prenosi Gardijan.

Dvojica kardinala su u sukobu zbog Pelovih napora da reformiše upravljanje finansijama Vatikana, ukazuje Gardijan. Pel je, kada je 2014. postavljen da nadzire finansije Vatikana, priznao da je otkriveno da su “stotine miliona evra” sklonjene s računa Vatikana. U maju 2016. Beču je zaustavio reviziju koju je Pel naložio o finansijama Vatikana.

Papa Franja je krajem prošlog meseca iznenada i bez obrazloženja tražio ostavku Bečua, pisao je tada Njujork tajms, dodajući da je dan kasnije sam smenjeni kardinal rekao da je razlog korupcija, ali i insistirao da je nevin.

Tokom višedecenijske karijere u Katoličkoj crkvi, kardinal Beču je došao do visokih pozicija u vatikanskoj hijerarhiji, ukazuje američki list, citirajući jednog posmatrača koji ga je opisao kao “najfinijeg, najobaveštenijeg i najpredusretljivijeg diplomatu koji radi unutar Svete stolice”.

U medijima se spekulisalo da je kardinal Beču smenjen zbog sumnjivih i komplikovanih dogovora o kupovini nekretnina u Londonu, za koje se, dodaje list, sumnja da su nanele Vatikanu gubitke milione evra, uključujući i novac koji su donirali vernici.

Beču je rekao da transakcije s nekretninama nisu spominjane na sastanku s papom. Takođe je rekao da sredstva od donacija vernike nisu korišćena za finansiranje kupovine nekretnina u Londonu.

Par dana pošto je papa primorao Bečua da podnese ostavku, Fajnenšel tajms je došao do dokumenata koja pokazuju da je taj kardinal, pored sumnjivih kupovina nekretnina o kojima se vodi istraga, takođe sproveo dodatnu investiciju od skoro 100 miliona funtu u druge londonske luksuzne stanove.

Otkriće o dodatnoj kupovini luksuznih nekretnina usledilo je dok se u Vatikanu vodi istraga o zasebnoj investiciji od 350 miliona evra u veliku zgradu u londonskoj četvrti Čelsi, koju je Beču nadzirao 2014.

Sveta stolica navodi da je ta kupovina dovela do velikih gubitaka. Vatikanske vlasti uhapsile su italijanskog biznismena koji je radio u Londonu Đanluiđija Torcija zbog “iznude, pronevere” i drugih optužbi u vezi s isplatama koje je dobio kao posrednik u kupovini.

Nova dokumenta, ističe Fajnenšel tajms, premda ne ukazuju na nezakonito postupanje, bacaju dodatno svetlo na finansijske aktivnosti moćnog Državnog sekretarijata, centralne adminstrativne služba Vatikana koja ima zadatak i da investira stotine miliona evra donacija od katoličkih vernika.

Dokumenta pokazuju da je Državni sekretarijat Vatikana kupio nekretnine u Londonu za ukupno 95,75 miliona funti, navodi list i dodaje da je kardinal Beču nadzirao kupovinu tri stana za ukupno 19,25 miliona funti, kao i njihovo renoviranje za 1,25 miliona funti.

Kardinal Beču, koji je kao zamenik državnog sekretara bio treći najuticajniji čovek u Svetoj stolici, ranije je rekao da su investicije u nekretnine u Londonu prihvaćena praksa u Vatikanu i odgovorno korišćenje novca koji je poveren Državnom sekretarijatu.