Odlukom Evropske komisije digitalni zeleni sertifikat Srbije od danas je podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU.

“Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će gradjani moći da (digitalni zeleni sertifikat) preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka, na šalterima Pošte će biti moguće podići sertifikat kompatabilan sa EU”, rekla je ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić za Večernje novosti.

Prema njenim rečima, sa tim sertifikatima moći će da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope, dok će stari digitalni sertifikati ostati u upotrebi u Srbiji i izdavaće se i dalje.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović rekao je za N1 da će digitalni zeleni sertifikati kompatibilni sa Evropskom unijom početi da se izdaju od petka, kao i da će se skeniranjem QR koda na potvrdi dobijati podaci da li su građani primili vakcinu, radili testove ili preležali kovid.

Jovanović kaže da je odluka koju je Evropska komisija donela potvrda onoga što je rađeno u prethodna dva meseca – usklađivanje informacionog sistema EU sa Srbijom, odnosno da potvrda bude čitljiva skeniranjem koda i u zemljama EU.

Jovanović je objasnio u čemu se novi dokument razlikuje od sadašnjeg digitalnog zelenog sertifikata.

„Ima potpuno drugačiji izgled, logiku i QR kod, tako da će građanima od petka ujutru na portalu e-Uprave biti dostupna nova ulsuga. Pored domaćeg digitalnog zelenog sertifikata, građani će imati novu uslugu koja će se zvati digitalni zeleni sertifikat EU kompatibilan, a razlika je jer EU zahteva za svaku vakcinu i svaki test poseban dokument i oni imaju određena pravila koja se razlikuju od naših kada je reč o učlitavanju QR koda“, pojasnio je direktor Kancelarije za e-Uparvu.

Prikaz podataka na ta dva sertifikata je drugačiji. Naša potvrda sadrži sve informacije na jednom mestu, dok je evropska takva da za svaki „događaj“ postoji poseban.

„Struktura QR koda je drugačija. Građani koji nameravaju da putuju u zemlje EU treba od petka da apliciraju i dobiju EU sertifikat“, kaže Jovanović.

Odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU ne znači da će srpski državljani koji ga poseduju automatski moći da uđu u sve zemlje Unije, pošto na državama članicama ostaje da li ptiznaju određene vakcine ili ne.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.