Novi režim na slovenačkoj granici: Ulazak određuje vrsta primljene vakcine

0

Slovenija je donela odluku kojom se ulazak u tu zemlju različito tretira s obzirom na vrstu vakcine koju je putnik primio, a ta odluka vlasti na granici važiće najmanje do 2. aprila, prenosi hrvatski portal Indeks.

Dino Kozlevac, šef štaba Civilne zaštite Istarske županije, objašnjava da onaj ko je primio Moderninu vakcinu u Sloveniju može da uđe 14 dana nakon vakcinacije.

Onaj ko je primio AstraZenekinu vakcinu može da uđe 21 dan nakon prve vakcinacije, a Fajzerovu vakcinu sedam dana nakon druge vakcinacije, piše dnevnik “Glas Istre”.

“Onaj ko je preboleo kovid-19 može uz medicinsku potvrdu koja važi šest meseci da uđe u Hrvatsku i u Sloveniju. Dakle, oni koji su preboleli i koji su vakcinisani ne treba da imaju negativan test, kao ni hrvatski državljani koji odlaze u Sloveniju službeno, radi poslova bezbednosti, civilne zaštite i zdravstva”, rekao je Kozlevac.

Slovenija je od petka pooštrila mere na granicama: dnevni migranti, dakle učenici stariji od 13 godina i oni koji rade u slovenačkim firmama, moraju imati negativan antigenski test koji nije stariji od sedam dana. Nakon isteka tog roka, antigenski test mora se ponoviti, a to se, navodi Kozlevac, može učiniti u Umagu, Poreču i Buzetu.

Antigenski test moraju imati i osobe koje prevoze đake i oni koji koriste zdravstvene usluge u Sloveniji i oni će testove platiti vlastitim novcem. Svi drugi koji zbog opravdanog razloga putuju u Sloveniju moraju imati PCR test.

Ljudi u tranzitu, s druge strane, ne moraju imati ni test, ni ikakve potvrde pri ulasku u Sloveniju.

“Ti putnici moraju videti šta država, krajnja destinacija u koju putuju, traži, je li to Italija, Austrija ili neka druga zemlja. Na granici vas pitaju gde idete. Za Trst? Ok, puste vas, ali ako vas zateknu da ste se zaustavili u Sloveniji, platićete kaznu. Dakle, morate napustiti Sloveniju najkraćim putem”, objašnjava Kozlevac.