PATRIJARH O KOSOVU – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je da se Srbija ne sme odreći Kosova, kao i da je srpskom narodu potrebno jedinstvo umesto podela koje ohrabruju neprijatelje.

„Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas istorija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smemo po cenu života“, rekao je patrijarh Irinej na proslavi slave hrama Svetog Save u Kraljevu.

Kako je patrijarh još dodao, „ako želimo da u ovome svetu imamo kao narod neko mesto“, treba „da budemo jedno“.

NOVI PROTEST U BEOGRADU – Večeras će u Beogradu biti održan još jedan protest protiv aktuelne vlasti „Jedan od pet miliona“ sa početkom u 18 časova.

Okupljanje je najavljeno ispred Terazijske česme, odakle bi protestna šetnja trebalo da se nastavi do RTS-a i takozvane Slobodne zone koju je opozicija formirala ispred Predsedništva Srbije.

Govornicni na večerašnjem protestu biće glumac Hadži Nenad Maričić i advokat Vladimir Gajić.

DVERI BLOKIRALE RASKRSNICU – Pokret Dveri organizovao je sa građanima kratku blokadu raskrsnice ulica Kneza Miloša i Kralja Milana u Beogradu, kao vid građanske neposlušnosti i upozorenja vlastima.

„Izvinjavamo se svim učesnicima u saobraćaju što je došlo do gužve i što smo ih na kratko onemogućili da stignu svojim kućama, ali svaki vid građanske neposlušnosti je neophodan u borbi protiv ove bahate i neodgovorne vlasti“, navele su Dveri u saopštenju.

GRČKA VLADA PREŽIVELA GLASANJE O POVERENJU – Vlada Grčke preživela je glasanje o poverenju koje je premijer Aleksis Cipras zatražio dve sedmice pre izbora za Evropski parlament, javio je AP.

Posle trodnevne raprave u parlamentu, Ciprasov kabinet dobio je 153 glasa, u odnosu na 136 glasova protiv.

Ciprasova stranka levice Siriza ima 145 od ukupno 300 parlamentaraca, ali je na glasanju dobio podršku i osam nezavisnih poslanika u grčkom parlamentu.

PENTAGON ODOBRIO NOVAC ZA ZID SA MEKSIKOM – Američki ministar odbrane Petrik Šenehen je odobrio prebacivanje 1,5 milijardu dolara za izgradnju više od 130 km zida na granici s Meksikom, a u tom je iznosu i oko 600 miliona dolara koji su uzeti s računa namenjenog za snage u Avganistanu.

Ovom potezu su se u Kongresu usprotivili demokrate koje su kritikovale i prebacivanje milijarde dolara za finansiranje zida.

„Sredstva su prikupljena iz različitih izvora, uključujući uštede troškova, programske promene i revidirane zahteve te će stoga imati minimalan uticaj na spremnost sile“, navodi Šanahan u saopštenju.

Američke snage imaju više od 4.000 vojnika na granici uz 19 aviona.

TENZIJE U VODAMA VENECUELE – Američki brod je uplovio u teritorijalne vode Venecuele, ali je nakon pregovora promenio kurs, saopštila je Vojna mornarica Venecuele.

Brod obalske straže SAD primećen je kako prelazi ekonomsku zonu Venecuele 8. maja. Sledećeg dana brod je promenio kurs i približio se luci Guaira na rastojanje od 14 milja. U susret mu je krenuo venecuelanski vojni brod i naveo ga da promeni pravac.

„Nakon pregovora preko radio-veze brod je promenio kurs i napustio naše vode“, navedeno je u saopštenju Vojne mornarice Venecuele.

PUCNJAVA U ŠKOLI U KALIFORNIJI – Srednja škola Vudland u Kaliforniji evakuisana je zbog pucanjave u blizini.

Kako se navodi, trenutno nema informacija šta se tačno dešava i da li je osumnjičeni uhapšen.

Policija pretražuje učionice.

PUTINOVIH OSAM GOLOVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin postigao je osam golova na egzibicionoj utakmici hokeja na ledu s bivšim NHL igračima.

Prvi čovek Rusije na već tradicionalnoj utakmici igrao je u timu „Legendi“ zajedno s poznatim hokejašima Slavom Fetisovim i Pavelom Buretom.

Njegov saigrač ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu triput se upisao u listu strelaca. Oni su igrali protiv visokoprofilisanih amatera, među kojima su bili i Putinov prijatelj iz detinjstva, tajkun Genadi Timočenko, milijarder Vladimir Potanin i nekoliko ruskih zvaničnika.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNE ŠTAMPE

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.