Večeras je u Beogradu održan još jedan protest protiv aktuelne vlasti “Svi kao jedan – jedan od pet miliona”.

Okupljanje je počelo kod Terazijske česme.

Prvi se obratio jedan od organizatora, Miodrag Simović.

„Šetnje nisu prekinute, Slobodna zona je vid svakodnevnog protesta“, rekao je on.

Advokat Vladimir Gajić kazao je da je Srbija skoro 30 godina talac tri čoveka “koji su nas gurnuli u ratove, zločine, uništili nas materijalno i duhovno”.

“Jedan koji deluje preko zaostavštine, druga dvojica kao vladari – Šešelj, Milošević i Vučić.”

On je predložio da se posle osvajanja vlasti, pred Ustavnim sudom pokrene postupak zabrane rada SNS, SRS, SPS i zabrana vršenja javne vlasti tri lidera tih stranaka.

Gajić je kazao da nacionalni prioritet broj jedan mora da bude prosveta.

Narode, učinili smo prvi korak, probudila se uspavana Srbija, počeo je svoje obraćanje glumac Hadži Nenad Maričić.

“Uspeli smo da izađemo iz ćutanja i počeli smo da postavljamo temelje odgovornog društva prema sebi i budućnosti. Moramo da se pogledamo u oči. Veliku odgovornost imamo za dugogodišnje ćutanje, nemo smo i pasivno posmatrali politiku. Dozvolili smo da se stvori jedna čitava politička klasa koju čine oni koji već 30 godina ne znaju ništa osim da vladaju. Zato oni ne umeju da slušaju narod i smatraju nas neprijateljima i uče nas da je moguće živeti sa 20.000 dinara”, kazao je on.

Nismo ovde zbog stranaka, ni zbog Amerike, ni zbog Rusije, ni zbog Evrope, nego zbog nas, podvukao je glumac.

“Svakog dana moramo da činimo sve da branimo dostojanstvo naše zemlje, naših profesija, naših života. Nečemo biti primljeni ni u jedan savez niti uniju dok se u zemlji proganjaju neistomišljenici, pale kuće novinarima i gde nas predsednik naziva fašističkom bandom. Gospodine predsedniče, vreme je da shvatite što pre šta ste učinili tom uvredom za ovaj svet. Uvredili ste unuke onih koji su se borili za ovu zemlju”, naveo je Hadži Nenad Maričić.

Potom je krenula protestna šetnja do zgrade RTS-a, koja se završava kod takozvane Slobodne zone ispred Predsedništva.

Kolona se zaustavila ispred zgrade Javnog servisa. Sa kamiona je pozvano da se bojktuje RTS, a RTS je pozvan da poseti „Slobodnu zonu“.

„Slobodna zona“ je navodno aktivna 24 sata, a svakoga dana od 13 do 21 časorganizovane su tribine i razgovori sa građanima u kojima učestvovuju lideri opozicionih stranaka i javne ličnosti.

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

Komentar(1)

  1. Dagmar
    12. мај 2019. 01:04

    Boze ti ljudi stvarno nisu normalni . Na silu na silu i misle da ce promeniti nesto i da dodu na vlast .A NEDAJ BOZE DA DODU .Nekad je to moglo strajk gladu pa jese promenilo nesto . jeste izabrali ste ga pa se nakupio para i gde je sad . Oni nista nece promeniti sem kase koja bi bila ispraznjena ,Kao sto su i uradili i pohlepa hoce jos imaju podrsku amera i ponasaju se kao komsije ....

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.