(Beta) – Antivladini demonstranti počeli su danas da se skupljaju u Belorusiji za novi dan protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka. 

Šefica opozicije Svetlana Tihanovska izrazila je nadu da će uskoro moći da se sastane sa izabranim predsednikom SAD Džoom Bajdenom. 

Tokom poslednja tri meseca protivnici Aleksandra Lukašenka okupjaju se svake nedelje u glavnom gradu Minsku da traže njegovu ostavku posle izbora 9. avgusta obeleženim optužbama za masovnu prevaru.

Oni traže od predsednika Lukašenka, koji je na vlasti od 1994, da prepusti svoje mesto protivnici na predsedničkim izborima Svetlani Tihanovskoj koja je kao i druge vodeće opozicione ličnosti morala da pobegne iz zemlje da bi izbegla represiju u nedeljama posle izbora.

Više hiljada demonstranata pristiže danas u centar grada, a prema organizaciji za odbranu ljudskih prava Vjasna njih oko trideset je uhapšeno.

Kao i svake nedelje vodeni topovi i veliki broj policijskih vozila raspoređeni su na više zatvorenih metro stanica. Dopisnica agencije Frans pres navodi da je ograničen pristup internetu u centru grada.

Tihanovska, koja se sklonila u Litvaniji rekla je danas da 90 dana demonstracija bez popuštanja režima pokazuju da je Lukašenko izgubio legitimitet i vlast.

„Neće da nam da pravo da odlučujemo o tome šta se dešava u našoj zemlji“, napisala je ona na porukama Telegram i dodala da će demonstracije da se nastave „do pobede“.

Tihanovska, koja kaže da je ona pobednica izbora 8. avgusta, dobila je podršku više evropskih zvaničnika koji su odbili da priznaju rezultate beloruskih izbora. Ona je juče čestitala Džou Bajdenu izbor za predsednika SAD.

„To je bio pravi tok ideja, programa i timova za razliku od Belorusije gde su glasovi jednostavno bili pokradeni“, rekla je ona.

Ona je dodala da veruje da će novi predsednik SAD uskoro priznati pravično izabranog predsednika nove i slobodne Belorusije, i naglasila da je Džo Bajden više puta zauzeo čvrste stavove podrške beloruskom narodu.

Na nedeljnim protestima u Belorusiji redovno se okuplja više desetine hiljada ljudi, nekad više od 100.000 i to su najveća okupljanja od nezavisnosti zemlje 1991.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-460-od-5-novembra/

Komentar(1)

  1. pismen
    10. новембар 2020. 09:38

    da sumiramo, u SAD izbori nisu bili pokradeni, mediji nisu bili pristrasni, nije bilo nasilja, a sa druge strane Lukasenko, koji sigurno ima >50% podrske je pokrao (nekako) izbore (gde je dobio 80% glasova) I nije legitiman predsednik? u to ime SAD treba da postavi novu belorusku vlast? jesam li sve shvatio? cool... noc je dan, sloboda je ropstvo itd I sl...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.