Novi premijer Slovenije saradnike bira pomoću Galupovog testa

0
(Beta/AP Photo, File)

Za odabir ljudi koji će preuzeti važne dužnosti, novi premijer Slovenije Robert Golob se služi svojim korporativnim iskustvom, pa su tako svi parlamentarci iz njegove stranke morali da odgovore na 12 pitanja iz Galupovog testa, kojim se u preduzećima meri angažovanost zaposlenih i njihova motivacija za rad.

Reč je o testu koji daje analizu vrednosti, čime se podstiču pozitivne strane pojedinca i izbegavaju potencijalni konflikti u grupi, kazala je za ljubljansko Delo predsednica parlamenta Urška Klokočar Zupančič iz Golobove stranke Pokret sloboda, prenosi N1.

I ona je, kao i ostalih četrdeset poslanika izabranih na listi najjače stranke u parlamentu, u testu odgovarala na pitanja iz Galupovog testa Q12, od kojih je prvo „Znate li šta se od vas očekuje na radnom mestu?“.

Galupovim testom Golob se koristio prilikom odabira svojih saradnika u vreme kada je, pre ulaska u politiku, vodio veliku elektroenergetsku kompaniju GEN I. On je tek drugi slovenački predsednik vlade koji svoja ranija poslovna iskustva i metode vođenja ljudskih resursa namerava da prenese u politiku, navodi Delo.

List dodaje da je takve načine odabira saradnika i timova na vodećim funkcijama prvi u slovenačku politiku uveo pokojni premijer i predsednik Janez Drnovšek, koji je pre ulaska u visoku politiku bio direktor jedne poslovnice Ljubljanske banke i iskusan ekonomista.