Novi podaci o zaraženima: “Oko 60 odsto između 30 i 59 godina…”

0
Foto Screenshoot RTS/Youtube

(Beta) – Gotovo 60 odsto svih zaraženih korona virusom u Srbiji, u osam meseci od kada je zabeležen prvi slučaj, je iz starosne grupe od 30 do 59 godina, izjavila je danas epidemiolog Darija Kisić-Tepavčević.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba, ona je rekla da je od 6. marta, kada je registrovan prvi slučaj, zaključeno da su 53,3 odsto svih zaraženih bili muškarci a 46,7 odsto žene.

“U najmladjoj starosnoj grupi do devet godina bilo je 2,2 odsto zaraženih, od 10 do 19 godina 3,4 odsto, od 20 do 29 je bilo 14 odsto a najviše ih je bilo zaraženih u grupi od 30 do 39 godina, gde je bilo 20 odsto svih slučajeva. Od 40 do 49 godina bilo ih je 19 odsto, a do 59 odsto ih je bilo 17 odsto. Praktično gotovo 60 odsto svih obolelih je bilo izmedju 30 i 59 odsto”, rekla je ona.

Govoreći o broju obolelih u školskih sredinama, ona je rekla da je od početka školske godine registrovana zaraza kod 708 djaka, od čega 308 iz osnovnih i 400 iz srednjih škola.

“Radilo se uglavnom o zaražavanju van školskih sredina, sa pojedinačnim slučajevima gde je do prenošenja došlo unutar školske sredine. Tu se odmah reagovalo i ta polovina odeljenja je prebačena dve nedelje na onlajn nastavu. Trenutno tako nastavu pohadja oko 200 djaka”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, i dalje je gradjanima moguće dati samo jedan savet – a to je da se ponašaju tako da sebe i druge dovedu u najmanji rizik.

“Mi se još nismo odlučili na najradikalnije mere, kao što je ograničavanje kretanja ili smanjenja satnice rada objekata. Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, a to što je u drugim zemljama stanje mnogo lošije ne sme i ne treba da nas teši”, rekla je ona.