Novi početak za bogatu kulturnu i umetničku scenu Istanbula

  0

  U Istanbulu se večeras otvara Ataturkov kulturni centar u novom ruhu

  Ataturkov kulturni centar (Atatürk Kültür Merkezi) na kultnom trgu Taksim u Istanbulu dočekaće prve posetioce večeras, na izvođenju opere “Mimar Sinan” povodom 98. godišnjice osnivanja Republike Turske, u prisustvu najviših državnih zvaničnika. Izgradnja centra, čiji je temelj postavio predsednik Redžep Tajip Erdogan 2019. godine, završena je ovog meseca, a projekat je izveden uz korišćenje vodeće svetske tehnologije, što ovaj kulturni centar čini jednim od najmodernijih u svetu.

  Prvobitno izgrađena 1969. godine, sa namerom da bude glavna scena Državne opere i baleta i Nacionalno pozorište, ova građevina je bila četvrti najveći umetnički centar sveta i još uvek se smatra ikoničnom strukturom tog doba. Nakon velikog požara 1970. godine potpuno uništena zgrada je obnovljena i preimenovana u Atatürk Kültür Merkezi (AKM) i pod tim imenom bila je prepoznata kao centralno čvorište za scenske umetnosti. Vrata kulturnog centra bila su zatvorena za posetioce gotovo deceniju, od 2008. do 2018. godine, kada je postojeći centar srušen kako bi se započela izgradnja nove zgrade.

  U potpunosti renovirani Ataturkov kulturni centar čini 14 spratova ukupne površine 49.000 kvadratnih metara i da sadrži modernu pozorišnu salu za 802 posetioca, kao i opersku salu koja može da ugosti čak 2.040 ljubitelja opere i orkestar od više od 100 izvođača.

  U okviru centra nalaze se i izložbeni prostor, biblioteka, bioskop, konferencijska sala, prodavnice, kafići i restorani, a sve hale opremljene su najkvalitetnijim materijalima za akustične, zvučne, svetlosne i vizuelne sisteme. Ekološki pristup gradnji centra ogleda se u sistemu zelenog krova dizajniranog tako da maksimizira dnevnu svetlost i štedi upotrebu električne energije.

  For more about Türkiye please visit: www.goturkiye.com