(Beta) – Gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac apelovao je danas na sugrađane da odlože planirana veselja i proslave i da poštuju preventivne epidemiološke mere i uputstva nadležnih.

Biševac je posle sednice Gradskog štaba za vanredne situacije ocenio da su zdravstvene ustanove u Novom Pazaru spremne za treći talas epidemije koronavirusa i da će se „potruditi da ne ponove neke greške iz prethodnog perioda“, kada je taj grad bio žarište u Srbiji.

„Znamo međutim da nijedan sistem, ako bude veliki broj zaraženih sa težom zdravstvenom slikom, kao što je bilo u prethodnom periodu, ne može to da podnese. Prošli put smo imali pomoć lekara iz drugih gradova, međutim sada vidimo da je alarmantna situacija i kod njih, tako da ćemo verovatno ovaj put morati da se oslonimo na svoje snage”, rekao je Biševac.

On je rekao da je situacija u Srbiji, kao i u zemljama u okruženju, ozbiljna i da je pitanje dana kada će se povećati broj zaraženih i u Novom Pazaru, te da jedino uz zajedničku borbu institucija i građana može biti pobeđen koronavirus.

Direktor Zavoda za javno zdravlje zdravlje Šefadil Spahić rekao je da je poslednjih dana povećan broj građana koji dolaze u kovid ambulantu Doma zdravlja, posebno onih koji se prvi put javljaju na pregled.

„Zabrinjava nas to što su zdravstveni radnici prilično umorni, nemaju mnogo snage, kao i da u ovom talasu možda nećemo imati pomoć sa strane kao ranije, jer je ona sada svima potrebna. Ako građani nastave sa nepoštovanjem mera, plašim se da ovaj talas ne bude još jačeg intenziteta“, rekao je Spahić.

Rukovodilac sanitarne inspekcije za Raški upravni okrug Ljiljana Milošević rekla je da su tokom proteklog vikenda izvršena kontrola u četiri ugostiteljska objekta u Novom Pazaru, pri čemu su u dva zabeležene nepravilnosti organizovanja veselja sa većim brojem ljudi, koje su sankcionisane.

„Kontrole su pojačane, osim radnim danom i dalje ćemo kontrolisati i vikendom ugostiteljske objekte. Moramo da razumemo da smo svi na istom zadatku, da je nephodno očuvanje zdravlja svakog građanina“, rekla je Ljiljana Milošević.

Dodala je da se u Novom Pazaru primećuje nepoštovanje mera, ali „ništa izraženije nego u drugim gradovima u Srbiji“.

Sutra će u Novom Pazaru zasedati stručni tim koji će predložiti nove epidemiološke mere u gradu.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.