Sveti duh je izgleda pedantno čitao analize – i one u Nedeljniku, svakako – koje su upućivale da je (sada već bivši) mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije najveći favorit uoči glasanja vladika na izbornom Saboru.

Godine u crkvi, nekako, uvek drugačije teku. I da nije imao vladičanske odore na sebi, ne bi Porfirije koji se približava sedmoj deceniji života bio baš najučestalija pojava na nekom rok ili džez koncertu. A dalo ga se tamo videti.

Čovek bez mantije u 60. godini života verovatno ne bi razmišljao da najveće stvari koje može da ostavi iza sebe tek dolaze. A Porfirije – sada preciznije Njegova svetost gospodin Porfirije, patrijarh srpski – sa punih 59 godina je sada u najboljim episkopskim godinama i ima mogućnost da promeni Crkvu.

Patrijarh Porfirije nije mlad čovek, u svetovim kategorijama, ali crkveno iskustvo u prethodne tri decenije kada su na tron Svetog Save dolazile vladike u poodmaklim godinama – patrijarh Pavle deceniju i po stariji nego Porfirije sada, a patrijarh Irinej pune dve decenije – kao i specifični karakter i pojava doskorašnjeg zagrebačkog (i ljubljanskog) mitropolita daju potpuno drugačiju perspektivu za godine i decenije koje su pred Srpskom pravoslavnom crkvom, koja posle tektonskih promena izazvanih udarom koronavirusa definitivno neće biti ista.

Zato je i jednom našem sagovorniku iz vrha SPC bilo pomalo neprijatno da govori o „smeni generacija“ u Crkvi. Iako se ona definitivno odvija. Jednom drugom našem sagovorniku iz SPC je upravo dolazak patrijarha Porfirija na čelo Crkve pokazatelj smene generacija – koja nije samo biološko pitanje starosti njenih arhijereja – i suštinskih promena koje će doći kada glavnu reč preuzmu vladike mlađe generacije, koje možda mogu da približe crkveni život običnom čoveku, ali i da prevladaju i danas žive podele u Crkvi.

Patrijarhu Porfiriju je za sve ono što mora da uradi neophodna ozbiljna podrška. Srpska pravoslavna crkva mora da prođe kroz temeljnu reformu u svakom smislu, a osnov za to je ustavna reforma.

NJEGOVI STAVOVI U TOM POGLEDU, KAO I NJEGOVA VIZIJA CRKVE – KAO I VEĆINE MLAĐIH EPISKOPA KOJI SU GA PODRŽALI – MNOGO SU BLIŽI EPISKOPIMA IZ STRUJE KOJA JE PODRŽALA JOANIKIJA I GRIGORIJA NEGOLI POLOVINI EPISKOPA KOJI SU NJEGA SADA PODRŽALI, KAŽU IZVORI NEDELJNIKA DOBRO UPUĆENI U DEŠAVANJA NA SABORU I OKO NJEGA

CEO TEKST ČITAJTE U NEDELJNIKU OD ČETVRTKA 25. FEBRUARA

Naslovna strana Nedeljnika br. 476

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.