Novi paket sankcija EU odnosiće se na ruske banke i naftu: “Najveći prioritet je smanjivanje Putinovih prihoda”

2
EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Nova, šesta runda sankcija Evropske unije usmerenih ka Rusiji odnosiće se na rusku naftu i banke, posebno na Sberbanku, prenosi Gardijan, pozivajući se na agenciju Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je nemačkom Bildu da će planirani paket uključiti najveću rusku banku, koja je već pogođena sankcijama od strane SAD i Velike Britanije.

“Pažnja nam je usmerena na bankarski sektor, a naročito na Sberbanku, koja obuhvata 37 odsto ruskog bankarskog sektora. Naravno, postoje i problemi sa energentima”, rekla je Fon der Lajenova.

Evropska unija je do sada poštedela Sberbanku sankcija, zbog toga što je zajedno sa Gasprombankom jedna od najvećih kanala za uplate prilikom kupovine ruske nafte i gasa, koje su zemlje članice EU uvozile uprkos ratu koji se odvija u Ukrajini.

Fon der Lajenova je rekla i da EU radi na “pametnim mehanizmima” kako bi i nafta mogla biti uključena u naredni paket sankcija.

“Najveći prioritet je smanjivanje Putinovih prihoda”, rekla je ona.

2 KOMENTARA

  1. “Fon der Lajenova je rekla i da EU radi na “pametnim mehanizmima” kako bi i nafta mogla biti uključena u naredni paket sankcija.” Госпођи неко треба да објасни да за слободне количине руске нафте на тржишту не постоји замена. Можете те количине куповати од неких других, али ти други ће онда куповати ту нафту од Руса, и круг је поново затворен. Такође, без обзира на констернацију и фрустрацију, ни Кина, ни Индија,… нити било ко трећи и даље, нема намеру да ту било шта мења и придружује се некаквим санкцијама зарад САД и ЕУ, већ ће и даље исту увозити и плаћати Русији. А САД и ЕУ нису цео свет, то је оно што госпођа и слични морају што пре спознати, макар и потапајући главу у кофу хладне воде. Само нама осталима компликујете животе вашим будалаштинама. “Смањујући Путину приходе”, само подижете берзантске цене енергената за себе, али и за нас остале, ван тог круга “санкциоманије”. Уз то покушавате што више земаља да окупите у тај сулуди покушај, а колико је сулуд сами најбоље знате, јер уз све “шаргарепе” које нудите, на крају морате таквим земљама да претите. Тамо је пола века била “гвоздена завеса”, иза које сте ви сво то време били потпуно небитни. Према томе, нема од тих “смањења Путинових прихода” ништа, јер Путин никада мање није извозио, а никада више није зарађивао. Ето то је резултат ваше политике.

  2. Cuj ove iz eu..pa ima zemlje sto hoce da saradjuju, gospodjo ako Vasa zemlja ima problem sa Rusijom i bilo kime resite na svoj nacin, uplicete zemlje koje hoce saradnju sa Rusijom i sa svima .sto se nekog tice vasi gradjani ne moraju ni da jedu ni piju ako ne zele, neka se bockanu vakcinama, infuzijon, nek se digitalno greju ne zanima nas. oni koji zele da se greju, jedu i zive normalno nije problem do njih, zasto se oni ne bune? hvala Vam na brizi iskreno ali taj put koji vodite nije na demokratskim i evropskim putem..EU je osnovana kao olaksica da se ne placaju vise poreza, carina a o slobodi trgovanja je nastavljeno..to vodi u nekom drugom smeru..to isto kao kad bi se od radnika trazilo da uvede sankcije poslodavcu da ide na posao ali eto iz revolta nece primati platu..hvala lepo i taj nacin razjedinice eu, sto izmedju clanica sto izmedju gradjana i vlade..podizanje cena, ucene je cisto Vas hir i bogacenje a tegoba narodu opravdanje zbog sankcija koje licno vi na stetu radite radi bogacenja odredjenih grupacija ne zemalja.

Comments are closed.