Opel Vivaro-e je prvo električno komercijalno vozilo nemačkog proizvođača automobila i stiže na tržište baš kada je isporuka roba i usluga bez emisija postala obavezna u mnogim oblastima. Dostupan u tri dužine i sa mnogim varijantama karoserije, novi električni Vivaro-e omogućava profesionalcima da iskoriste beskompromisnu ​​nultu emisiju, mobilnost od vrata do vrata. Potpuno novi Opel Vivaro-e je funkcionalni LCV za preduzeća sa najvišim zahtevima koji očekuju da se vozila neprimetno uklapaju u svoje optimizovane radne procese. Knjige narudžbi trebalo bi da budu otvorene ovog leta, a potom će uslediti prve isporuke u toku godine. Vivaro-e se proizvodi u istom pogonu na istoj liniji kao i verzije sa dizel motorima.

“Kao prvo električno lako komercijalno vozilo (LCV) koje je ušlo u Van-D tržišni segment srednjih kombija i koji ima raspon do 330 kilometara u WLTP ciklusu, novi Opel Vivaro-e postavlja standarde za laku upotrebu, pouzdanost i profesionalnost “, rekao je izvršni direktor Opela Michael Lohscheller.

Iako je Vivaro-e jednako svestran i fleksibilan kao i bilo koji drugi Vivaro, njegova nosivost je slična kao kod LCV-a sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem: 1,275 kilograma, Vivaro-e nudi nosivost skoro kao i 2,0-litarska dizel verzija Cargo S (maksimalna nosivost 1.405 kg). E-van je takođe jedino elektrifikovano vozilo koje nudi opcioni priključak za prikolicu koji omogućava maksimalni vučni kapacitet od 1000kg.

Kupci Vivara-e mogu birati između dve verzije litijum-jonske baterije, u zavisnosti  od toga za šta im vozilo treba: sa 75kWh za domet do 330km ili, za one koji prelaze manje kilometara dnevno,  sa 50kWh i dometom do 230km, po WLTP1 standardu. Baterije se sastoje od 18 ili 27 modula. Pošto su baterije planirane od samog početka, one su smeštene ispod teretnog dela tako da ne zauzimaju puno mesta.

Sofisticirani regenerativni sistem kočenja, koji prikuplja energiju proizvedenu pri kočenju ili usporavanju, dodatno povećava efikasnost.

Sa 100kW (136hp) i 260 Nm obrtnog momenta iz električnog pogonskog sistema, Vivaro-e nudi veće performanse od većine električnih komercijalnih vozila. Elektronski regulisana maksimalna brzina od 130 km/h omogućava veliku brzinu na autoputu, istovremeno čuvajući električni domet. Baterija koja se nalazi ispod prtljažnika dodatno snižava težište, što pomaže Vivaru-e u krivinama i stabilnosti pri udarima vetra čak i kada je potpuno napunjen, a takođe doprinosi i većem zadovoljstvu u vožnji.

Električna mobilnost je olakšana: različite mogućnosti punjenja, „OpelConnect“ e-usluge

Ispunjavajući do savršenstva svoju ulogu pouzdanog partnera za velike i male flote, zanatlije i preduzeća, Vivaro-e je jednostavan za punjenje koliko i za upotrebu. Preko zidne kutije, brzog punjača ili čak kabla za punjenje iz kućne utičnice ako je potrebno, svaki Vivaro-e spreman je za razne mogućnosti punjenja.

Korištenjem javne stanice za punjenje od 100kW, punjenje baterije od 50kWh do 80% stanja napunjenosti traje oko 30 minuta (oko 45 minuta za bateriju od 75kWh). Opel nudi ugrađene punjače koji osiguravaju da je vreme punjenja što kraće i da baterija (pokrivena osmogodišnjom / 160.000km garancijom) ima dug radni vek.

Ponuda kablova i zidnih kutija varira u skladu sa energetskom infrastrukturom svakog tržišta, čime se obezbeđuje da Vivaro-e kupci mogu da nađu i koriste punjač skoro svuda.

Kako bi korišćenje Vivara-e bilo još praktičnije, “OpelConnect”, “myOpel” aplikacija i “Free2Move Services” – brend mobilnosti PSA grupe – nude posebna rešenja za električna vozila. Usluge su dostupne putem aplikacija.

Funkcija „Naplati moj automobil“ iz aplikacije „Free2Move Services“ omogućava pristup više od 140.000 punjačkih mesta u celoj Evropi, uključujući i plaćanje. Da bi kupci još lakše izabrali pravo mesto punjenja, aplikacija „Free2Move Services“ vrši izbor koji se zasniva na rastojanju do mesta punjenja, brzini punjenja i trenutnoj ceni punjenja od mogućih ponuđenih opcija.

Zahvaljujući funkcijama e-daljinskog upravljanja „OpelConnect“, kupci mogu pomoću svojih pametnih telefona da provere stanje napunjenosti i vremena punjenja.

Pored toga, „OpelConnect“ se kreće od e-poziva i kvarova do brojnih drugih servisa, poput statusa vozila i informacija. LIVE Navigacija pruža informacije o saobraćaju na mreži u realnom vremenu.

BEV za sve zadatke: kabina posade, prevoz robe, prevoz ljudi, zapremina do 6,6 m3

Opel je prilagodio Vivaro-e da udovolji različitim potrebama kupca, uključujući kabinu za posadu, prevoz ljudi i robe, sa opterećenjima do 1.275 kilograma i bruto težine vozila od 2.800 do 3.100 kilograma. Posebno kompaktna verzija od 4,60 metra zatvara jaz između segmenata vana i transportera. Sa radijusom okretanja od samo 11,3m, takođe je vrlo okretan u uskim prostorima. Kako je većina varijanti visoka oko 1,90 m, Vivaro-e može da pristupi parkiranju u podrumima ili tržnim centrima sa niskim krovovima.

Zahvaljujući praktičnom FlexCargo sistemu na suvozačkoj strani, kapacitet S 4,6 m3 je porastao na 5,1 m3. To omogućava prevoz predmeta dužine do 3.32m.

Verzije M i L od 4,95m i 5,30m imaju maksimalni teretni kapacitet od 5,8 i 6,6 m3. Merdevine ili paneli dužine do 3,67 ili 4,02m mogu se sigurno smestiti, dok mnoštvo skladišnih prostora u kabini (koji ima električnu parking kočnicu) može udobno smestiti brojne manje predmete.

Široka zadnja i klizna bočna vrata Vivara-e pružaju neograničen pristup tovarnom prostoru ili putničkom prostoru. Posebno su praktična električna klizna bočna vrata koja se automatski otvaraju – pokret stopala je sve što je potrebno za otvaranje vrata izvan vozila.

Sistemi asistencije su različiti: od automatskog kočenja do alarma uspavanosti

Kao i braća i sestre sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, Vivaro-e nudi neobično širok spektar sistema za pomoć vozaču koji poboljšavaju sigurnost profesionalaca. Pored Head Up displeja, Vivaro-e uključuje pomoć pri zadržavanju trake, prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova, upozorenje o pospanosti, polu-adaptivni tempomat, upozorenje u slučaju sudara i automatsko kočenje u slučaju opasnosti.

Ultrazvučni senzori na prednjem i zadnjem delu Vivara-e upozoravaju vozača na prepreke prilikom parkiranja i nadgledanja bočne slepe tačke. U zavisnosti od nivoa opreme, slika kamere od 180 stepeni unazad se pojavljuje na 7-inčnom ekranu osetljivom na dodir.

Multimedijski radio i multimedijalni Navi Pro sistem za zabavu Vivaro-e dolazi sa velikim 7,0-inčnim ekranom osetljivim na dodir. Oba karakterišu integraciju telefona putem Apple CarPlay i Android Auto. Multimedija Navi Pro dodatno sadrži evropsku navigaciju sa 3D prikazom.

Vivaro-e nastavlja ne samo Opelovu ofanzivu za elektrifikaciju, već i Vivarovu priču o uspehu koja je započela prvom generacijom 2001. godine.

Sledeći električni Opel LCV, Combo-e, stiže 2021. Opel će do 2024. godine ponuditi elektrifikovanu verziju svakog putničkog automobila i LCV modela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.