“Novi neprijatelj” o “bivšim prijateljima”: Predsednik Češke ocenio potez Rusije “glupim”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman poručio je danas Rusiji da je glupo što je Češku stavila zajedno sa SAD na spisak neprijateljskih zemalja jer je greška praviti neprijatelje od bivših prijatelja.

“Uvek je loše biti neprijatelj. Sa ruske strane to je glupost zato što je praviti neprijatelje od bivših prijatelja greška. Ako ne može da bude prijateljstvo neka su makar korektni odnosi”, rekao je danas predsednik Zeman u intervjuu češkom privatnom radiju Frekvence 1.

Predsednik Zeman rekao je da bi bilo lepo kada bi se u Pragu održao samit američkog predsednika Džoa Bajdena i predsednika Rusije Vladimira Putina ali da ne veruje da je to moguće pošto je 17. aprila izbio rusko-češki diplomatski rat kada su češke vlasti optužile Rusiju da su agenti njene vojne službe GRU umešani u eksplozije magacina municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine u kojima su poginule dve osobe.

“Jasno je da posle otkrivanja afere Vrbjetica do toga néce doći. Vicepremijer Hamaček je sasvim razumno planirao put u Rusiju na te dve teme (ruske vakcine za Češku i susret Bajden Putin u Pragu) i sasvim razumno je posetu otkazao. Samo ludak bi u tom slučaju putovao u Rusiju”, rekao je Zeman.

Češki predsednik je danas ponovo govorio o više verzija istrage eksplozija u Vrbjeticama a ne samo o jedinoj zvaničnoj koja je u češkoj istrazi preostala, da su u eksplozije municije bugarskog trgovca oržujem u tim magacinima na jugu Češke umešana ista dvojica agenata GRU osumnjičena za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji 2018. godine.

“Nisam pristalica jedne jedine verzije u istrazi. Razgovarao sam o tome sa ministarkom pravde Marijom Benešovom. Ona mi je rekla da se možda radi o prikrivanju gubitaka u Vrbjeticama”, rekao je češki predsednik.

Češki premijer Andrej Babiš i vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček još na početku rusko-češkog diplomatskog rata, kada su odlučili da proteraju 18 ruskih diplomata, sve za koje češke službe imaju pouzdana saznanja da su agenti pod diplomatskim pokrićem, naglasili su da je umešanost ruskih agenata sada jedina verzija jer su druge proverene i odbačene.

Predsednika Zemana koji je i prvi put kada se oglasio povodom te afere deset dana nakon što je izbila i govorio o više verzija češki zvaničnici opomenuli su da su one odbačene a opozicija je šefa države optužila da po običaju samo ide na ruku propagandi Moskve da se, prikazujući navodnu konfuziju u češkoj istrazi, afera zataška.

Danas je češki predsednik istakao da je podozrenje da su ruski agenti umešani ozbiljno i da mora da se istraži ali da ne veruje češkoj službi bezbednosti već veruje češkoj policiji dok je novinare povodom afere optužio da lažu.