Novi Nedeljnik otkriva plan opozicije za “predizbore”: Da li je to jedina šansa da se pobedi Vučić?

0
(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

U opozicionoj javnosti se javila ideja o “predizborima”, po američkom načinu biranja predsedničkih kandidata. Srbija, naravno, nije Amerika, ali je takva ideja već donela rezultate u državi u kojoj je slična situacija kao kod nas – Mađarskoj. Tamo je na predizborima najpre pobedio Gergelj Karačonj da bi zatim na lokalnim izborima u Budimpešti 2019. porazio kandidata iz vladajuće stranke Viktora Orbana.

Ideja o predizborima je dosta osporavana u opoziciji, ali ovih dana se ponovo spominje kao način za rešavanje nedoumica o tome ko bi mogao da ima najveće šanse protiv Vučića sledećeg proleća. Uz to, opozicija bi prvi put nakon dosta vremena uspela da nametne jednu temu. Najagilniji u promociji ideje o predizborima, najpre u Beogradu, a potom i možda na predsedničkim izborima, jeste Nebojša Zelenović, doskorašnji gradonačelnik Šapca i lider “Zajedno za Srbiju”. Prema pisanju Danasa, ideju je podržalo više javnih ličnosti sa kojima je Zelenović razgovarao.

U opozicionoj javnosti poslednjih dana već kruži dokument o tome kako bi predizbori trebalo da izgledaju.

Po tom dokumentu u koji je Nedeljnik ekskluzivno imao uvid, “predizbore” organizuju opozicione stranke, pokreti i druge organizacije, koje bi se međusobno dogovorile o zajedničkoj platformi i složile se da zajednički vode kampanju ili podrže zajedničkog kandidata za predstojeće izbore. Cilj je da se dođe do kandidata sa dokazanom, snažnom podrškom različitih frakcija u opoziciji…

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 15. aprila

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju Mond diplomatik na srpskom jeziku